Forum sajta KoZnaZna

PUTOVANJA Pasoši Vize Državljanstvo Ambasade => Informacije i saveti za putovanje, školovanje... => Temu započeo: Simon Jun 26, 2015, 08:26:55 posle podne

Naslov: CRNI POPIS Gradovi u kojima su mogući novi teroristički napadi
Poruka od: Simon Jun 26, 2015, 08:26:55 posle podne
Među smrtonosnim gradovima nalaze se i elitna središta Evrope

Izvor: Telegraph.co.uk

(http://www.missionaryhealth.net/wp/wp-content/uploads/TravelAlert-614x201.png)

Bagdad je najsmrtonosniji grad na svetu, sudeći prema novom indeksu potencijalne opasnosti od terorističkog napada, a od terorističkog napada na pariški Šarli Hebdo taj rizik je uvelike porastao i za mnoge evropske gradove.

Indeks 'smrtonosne' gradove rangira prema mogućnosti da budu napadnuti od terorista s obzirom na istoriju grada, a prema njemu su čak 64 grada pod 'ekstremnim rizikom od napada'. Najveći broj se nalazi u Aziji i na Srednjem istoku.

U Africi se rizik od napada povećao zbog prisutne terorističke grupacije Boko Haram, kao i opšte političke nestabilnosti. Tri grada su u Evropi - Luhanjsk i Donjeck u Ukrajini, i Grozi u Rusiji. Britanski grad u kom je najveći rizik od napada je Belfast, a njega prate Bristol, Kardif, Mančester i London.

Pariz je na 97. mestu u svetu, a pre napada na redakciju satiričkog časopisa Šarlie Hebdo bio je na 210. mestu. Sedam najsmrtonosnijih gradova na svetu su svi u Iraku, uključujući i Mosul i Ramadi koji su pod opsadom terorista tzv. Islamske države.

Gradovi su rangirani na temelju intenziteta i učestalosti napada u roku od 12 uzastopnih meseci od februara prošle godine, kombinovano s brojkom incidenata u prethodnih pet godina.

Prvih 12 gradova s 'ekstremnim rizikom' od terorističkog napada

1. Bagdad, Irak
2. Kabul, Avganistan
3. Mogadišu, Somalija
4. Abuja, Nigeria
5. Sana'a, Jemen
6. Bejrut, Liban
7. Damask, Sirija
8. Jerusalim, Izrael
9. Islamabad, Pakistan
10. Kairo, Egipat
11. Tripoli, Libija
12. Nairobi, Kenija