SAJT VIZNI REŽIM MOJE PUTOVANJE AMBASADE KONZULATI DOKUMENTA, ZAKONI I PROPISI INFORMACIJE IZRADA SAJTA

Skorašnje poruke

Stranice: [1] 2 3 ... 10
1
Hrvatska vlada odlučila je, izgleda, da u sklopu najnovijeg pooštravanja mera promeni uslove za ulazak naših građana u tu zemlju.

Izvor: b92.net


Zvanično, od jutros je Srbima potreban negativan test na koronavirus, ne stariji od 48 sati ili da budu u karantinu 14 dana nakon dolaska u Hrvatsku. Tačnije, nigde u preporukama Hrvatskog zavoda za javno zdravlje ne pominju Srbiju, već nova pravila za treće zemlje, što je nespremne dočekalo naše sugrađane koje su sinoć vratili s njihove granice.

Naime, na portalu koronavirus.hr, kao i na zvaničnom sajtu Hrvatske vlade stoji sledeće uputstvo:

"Osobe koje idu u Hrvatsku zbog tursitičkih ili drugih poslovnih razloga mogu ući u Hrvatsku bez obaveze samoizolacije uz predočenje negativnog nalaza PCR pretrage brisa nosa i ždrela na SARS-CoV-2, koji nije stariji od 48 sati (računajući od vremena uzimanja brisa do dolaska na granični prelaz), odnosno uz obvezu 14-dnevne karantina/samoizolacije ako nemaju navedeni negativni nalaz PCR pretrage".

Ovo ne važi samo za državljane EU, Šengenskog sporazuma i država pridruženih ovom sporazumu. Nova pravila važe za državljane trećih zemalja, u koje evidentno spada i Srbija.

Među prvima koji su noćas zaustavljeni je naša sugrađanka Aleksandra Stanić koja je noćas oko 1 sat stigla na granični prelaz sa suprugom i bebom u nameri da letuje u Rovinju.

"Ispred nas je bilo tek nekoliko automobila i zbunilo nas je što su polako okretali da se vrate nazad. Nisam verovala da će i nas da vrate jer sam mislila da su ovi prethodni kasno rezervisali ili zaboravili da rezervišu svoj smeštaj, ali onda nam je ljubazni granični policajac rekao da je dobio naredbu od šefova da od ponoći moramo da imamo PCR test ne stariji od 48 sati ili da 14 dana u Hrvatskoj provedemo u samoizolaciji. Vratli smo se nazad u Beograd", priča za portal b92.net Stanićeva.

Ona kaže da nigde pre puta nije bilo obaveštenja o promeni direktive i da su tek jutros izašli sa informacijom na koronavirus.hr.

Podsetimo, do danas se u Hrvatsku moglo sa odštampanom potvrdom o rezervaciji smeštaju i popunjenim obrascem ENTERCROATIA.

Od ograničenja izuzeti su i dalje zdravstveni radnici i istraživači, prevoznici i putnici u tranzitu.
2
Informacije i saveti za putovanje, školovanje... / Vraćaju sve srpske turiste sa Evije
« Poslednja poruka od strane GoxyS poslato Jul 11, 2020, 03:53:21 posle podne »
Najnovija informacija koja stiže sa Evije je ta da se u Srbiju vraćaju svi naši turisti, a ne samo jedna grupa, kako je ranije navedeno.

Izvor: B92.net

Svia, Grčka

Naime, najveći pritisak da se naši turisti vrate u Srbiju izvršili su grčki penzioneri, jer se boje virusa korona.

Prvo se jutros pojavila informacija da se naši turisti dobrovoljno vraćaju jer ne žele da budu u karantinu, a zatim nova informacija da su oni zapravo oterani sa Evije.
3
Informacije i saveti za putovanje, školovanje... / Prvi čarter letovi iz Srbije ka Turskoj
« Poslednja poruka od strane dragan poslato Jul 07, 2020, 12:10:22 posle podne »
Kako srpski turisti mogu na more u Tursku. Prvi čarter letovi iz Srbije ka Turskoj sleteli su u ovu zemlju, a u naredne dve nedelje planirano je još najmanje osam čarter letova do turskog letovališta Antalije.


Prvi čarter let nacionalnog avio-prevoznika do Turske obavljen je u nedelju, 5. jula, kada je 144 putnika otputovalo do ove popularne destinacije na Mediteranu.
Avion srpske nacionalne avio-kompanije ponovo je danas poleteo ka Antaliji, dok su naredni letovi u planu 9, 11, 15, 17, 18. i 19. jula.

"Izuzetno mi je zadovoljstvo što smo u saradnji sa našim partnerima, turističkim agencijama, počeli sa obnovom čarter letova. Pandemija koronavirusa posebno je teško pogodila ovu vrstu putovanja. Znamo da za čarter putovanja, pogotovo tokom letnje sezone, postoji veliko interesovanje putnika", izjavio je viši menadžer agentske i korporativne prodaje u Er Srbiji, Boško Rupić.

Podsetimo, od 15. juna ponovo je uspostavljen avio saobraćaj između Srbije i Turske, kada je "Air Serbia" obavila svoj prvi let, a potom je usledio i prvi let Turkish Airways 21. juna. Takođe od 11. juna granice u Turskoj su otvorene.
4
Prolazna soba / Sutra u 6h grčka granica se zatvara za državljane Srbije
« Poslednja poruka od strane GoxyS poslato Jul 05, 2020, 03:23:33 posle podne »
Grčka od sutra ujutru u 6h zatvara granice za državljane Srbije, potvrdio je za N1 ministar Rasim Ljajić. Grčka je donela ovu odluku zbog epidemiološke situacije u Srbiji i velikog broja testiranih ljudi iz Srbije u Grčkoj koji su pozitivni.

Izvor: nova.rs


Kako N1 saznaje, turistima iz Srbije koji se trenutno nalaze u Grčkoj omogućeno je da završe svoje aranžmane.

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić prethodno je potvrdio za Nova.rs da je od ponoći moguće zatvaranje grčke granice za državljane Srbije.

“Još uvek ne mogu sa sigurnošću da kažem da će nam Grci zabraniti ulaz u zemlju, ali postoji šansa da se to dogodi od ponoći. Istina je da razmatraju da zatvore granice, a odluku će doneti u toku dana, pa ćemo vas obavestiti” rekao je Dačić, komentarišući spekulacije da će državljanima Srbije od ponoći biti onemogućen odlazak i na grčku obalu.

Podsetimo, nakon silnih peripetija, do sada je turistima iz Srbije za ulaz u Grčku jedini otvoreni pravac bio preko Bugarske, na prelazu Promahonas, nakon što je prelaz Evzoni na granici sa Severnom Makedonijom bio otvoren 1. jula samo na nekoliko sati, do podneva.

Takođe, podsetimo i da su se krajem juna ambasadori u Komitetu stalnih predstavnika članica u sedištu EU u Briselu saglasili da se od 1. jula otvore granice Evropske unije za ulazak građana Srbije, Crne Gore i još dvanaest zemalja.

Međutim, kako je najavljeno, spisak će biti ažuriran svake dve nedelje, u skladu sa epidemiološkom situacijom u svakoj državi, a ključni kriterijum jeste da država nema više od 16 novoinficiranih na 100.000 stanovnika.

Tada, 27. juna, Srbija je bila “na granici”, sa oko 17 aktivnih slučajeva na 100.000 stanovnika. Samo nedelju dana kasnije, na datum 4. jula, Srbija je imala više od 33 aktivna slučaja na 100.000 građana.
5
Informacije i saveti za putovanje, školovanje... / Ukida se karantin za sve koji se vrate iz inostranstva
« Poslednja poruka od strane Goca poslato Jul 03, 2020, 02:13:04 posle podne »
Vlada Velike Britanije odlučila je da od 10. jula ukine obavezan dvonedeljni karantin za svoje građane koji se vraćaju sa puta iz neke od 50 zemlja koje su označene kao rizične zbog korona virusa, izvestio je Rojters.

Izvor: Nova.rs

Sa aerodroma Hitrou ovih dana, Foto: EPA-EFE/ANDY RAIN

To će omogućiti milionima Britanaca da se bez restrikcija upute ka popularnim evopskim letnjim destinacijama da provedu godišnji odmor.

“Putovanje bez ograničenja biće dozvoljeno u 50 i više zemalja i današnje odluke su iskorak ka punom otvaranju naše slavne nacije”, izjavio je britanski ministar saobraćaja Grent Šaps.

Ipak, premijer Boris Džonson apelovao je na Britance da i u buduće budu oprezni i da poštuju pravilo fizičkog distanciranja.
6
Informacije i saveti za putovanje, školovanje... / Šta vas čeka na ulazu u Grčku
« Poslednja poruka od strane GoxyS poslato Jun 25, 2020, 01:23:42 posle podne »
Na ulazu u Grčku nema nikakvih provera, osim nasumičnih. Na granici se svim putnicima meri temperatura, dok se bris uzima napreskok, bez pravila

Izvor: Nova.rs


Na ulazu u Grčku nema nikakvih provera, osim nasumičnih. Na granici se svim putnicima meri temperatura, dok se bris uzima napreskok, bez pravila, kaže za Nova.rs Beograđanin Dragan Kovačević koji letuje u Pefkohoriju. Turiste , tvrdi, ne testiraju po turističkim mestima. Ali, ako bris uzet na granici pokaže pozitivan rezultat - po gosta se dolazi na adresu i vodi se u izolaciju.

Državljani Srbije koji planiraju odmor u Grčkoj u ovu zemlju za sada mogu da uđu samo preko Bugarske. Razlog je aktuelna situacija oko koronavirusa u našoj i susednim zemljama.

Nedoumicama dodatno doprinose razne informacije koje kruže društvenim mrežama. Zato smo pitali nape turiste koji već uveliko letuju u Grčkoj – kako su do nje stigli, koliko dugo su putovali, čekali na granicama, jesu li testirani na ulazu i ko se vodi u eventualni – karantin.

“Na izlasku iz Srbije čeka se od pet do deset minuta, a vreme čekanja na ulaz u Bugarsku najviše zavisi od sreće – od deset minuta do jedan sat, koliko smo i mi čekali”, kaže za Nova.rs Dragan Kovačević koji sa suprugom letuje u Pefkohoriju.

Dragan preporučuje  građanima koji planiraju put Grčke da, pri ulazu u Bugarsku, “drže” krajnju levu traku, jer se ona posle račva u tri nove trake i prelaz je mnogo brži.

“Na bugarskoj granici se popunjava formular koji dobijete pre nego što stignete do carinika. Potreban vam je jedan minut da ga popunite”, navodi naš sagovornik.

Ulazi se u samo dve kolone koje su predviđene za Srbe, dok je treća je za građane EU koje ne kontrolišu.

“Bugarski policajac samo udara pečat dok grčki policajac sve upisuje ručno: ime i prezime, broj pasoša, mesto i smeštaj gde idete i broj mobilnog telefona za svakog putnika. Najbolje je da za sve putnike to odštampate unapred”, savetuje Kovačević.


Vreme prelaska po kolima je od tri do pet minuta u zavisnosti od broja putnika u kolima.

“Na ulasku u Grčku svim putnicima samo mere temperaturu, a bris uzimaju nasumično bez ikakvog pravila”, navodi naš sagovornik.

Rezultati brisa stižu u roku od 72 sata.

“Ako su pozitivni, po turiste dolaze na adresu koju su prijavili i idu u izolaciju u Grčkoj”, objašnjava proceduru Dragan Kovačević.

Kako navodi – svi zaposleni u radnjama i restoranima nose maske, dok za turiste ne postoje nikakve mere.

“Jako malo Srba ima u Pefkohoriju i generalno – veoma je malo turista. Plaže i šetališta su relativno prazni, a noću mesto koje je inače u ovom periodu puno turista, deluje pomalo sablasno”,  zaključuje sagovornik.

Nema nikakvih provera

“Kruže razne priče da se vrše testiranja po turističkim mestima što apsolutno nije tačno. Nema nikakvih provera niti bilo šta tome slično”, kaže Dragan Kovačević.
7
Vozom / Od Beograda do Beča za dva sata: Jedna železnica za celu Evropu
« Poslednja poruka od strane Goca poslato Jun 22, 2020, 02:52:52 posle podne »
Novi projekat ultra brzih vozova povezao bi celu Evropu, a jedna linija išla bi kroz Srbiju.

Izvor: B92


Ako bude realizovan projekat ultra brzih vozova, koji je nastao na inicijativu uglednog Bečkog instituta za međunarodne ekonomske studije, najsavremenija železnica povezala bi sve krajeve Starog kontinenta.

Novom železničkom mrežom, predviđenom programom evropskog oporavka od COVIDA-19, išlo bi se brzinom između 250 i 350 km/h. Od Beograda do Berlina, koji su udaljeni 1.250 kilometara, vozom bi se išlo oko 4 sata. Putovanje do Beča trajalo bi oko 2 sata, dok bi se na grčko more, u Solun, stizalo za petnaestak minuta više.

Bečki institut u svom predlogu navodi da bi ova mreža mogla bude izgrađena tokom 2020-ih, odnosno u roku od jedne decenije.

Kroz Srbiju bi išlo ukupno 448 km pruge, za čiju izgradnju je potrebno 14,9 milijardi evra. Naša zemlja našla bi se na liniji Berlin-Nikozija, na kojoj su predviđene dve petlje (Beč i Sofija) i kojom bi se voz u jednom smeru kretao od Nemačke, kroz centralnu Evropu – Češku Republiku, Austriju, Mađarsku - zatim dalje kroz Srbiju, Rumuniju, Bugarsku, Severnu Makedoniju i Grčku, sve do Kipra sa kojim bi postojala morska veza trajektom.

U drugom smeru voz bi prolazio i kroz Albaniju, Crnu Goru, Bosnu i Hercegovinu, Hrvatsku i Sloveniju, čime bi praktično bio povezan ceo Zapadni Balkan.

Kroz šest zemalja našeg regiona koje su navedene u planu, trebalo bi da prođe ukupno 1.564 km pruge, za čiju je izgradnju potrebno oko 1,1 bilion evra. Posle Srbije, najduža deonica bila bi kroz BiH - 340 km, koja je ujedno i druga najskuplja – 10,06 milijardi evra.

Nova evropska mreža ultra brzih vozova (Ultra-rapid-train, URT) obuhvatila bi četiri železničke linije, koje bi povezale glavne gradove EU i zemalja (potencijalnih) kandidata za članstvo u EU sa Zapadnog Balkana.

Reč je o sledećim relacijama – zelena linija: Dablin-Pariz, uz morsku vezu trajektom između gradova Kork i Brest; crvena linija: Lisabon-Helsinki, uz petlju koja obuhvata Rursku oblast u Nemačkoj; plava linija: Brisel-Valeta, od severa do juga Evrope; i braon linija: Berlin-Nikozija, uz morsku vezu trajektom između Pireja i Pafosa, i sa petljom koja bi obuhvatila Beč i Sofiju.

Brzi vozovi, manja zagađenost

Prosečna brzina bila bi povećana na 250 do 350 km/h, za razliku od trenutnih brzina koje se na pojedinim deonicama kreću znatno ispod 200 km/h. To znači da će putnici od Pariza do Berlina stizati za četiri sata, što bi avio-saobraćaj praktično učinilo zastarelim i nepotrebnim za većinu unutarevropskih putovanja. U predlogu se navodi da bi tako bila smanjena i emisija CO2, za 4 do 5 procenata, a bili bi uvećani i teretni kapaciteti železnice.

Nova mreža, sa sistemom duplih koloseka i velikih brzina, trebalo bi da bude usklađena sa postojećim železničkim mrežama, a tamo gde je moguće, biće adaptirana već postojeća infrastruktura.

Ukupna investicija za 18.250 km pruge u ovoj mreži procenjena je na 1.100 milijardi evra, odnosno oko 60 miliona evra po kilometru. Braon linija, između Berlina i Nikozije, na kojoj se nalazi Srbija, bila bi duga 5.700 km i koštala bi ukupno 249 milijardi evra.
8
Informacije i saveti za putovanje, školovanje... / ULAZAK TURISTA U GRČKU ISKLJUČIVO PREKO BUGARSKE
« Poslednja poruka od strane Simon poslato Jun 18, 2020, 10:32:58 pre podne »
U skladu sa Odlukom Vlade Grčke, državljani Srbije koji putuju turistički u Grčku mogu ući u ovu zemlju drumskim putem isključivo preko Bugarske.

Ulazak u Grčku je moguć preko sledećih prelaza na bugarsko-grčkoj granici:

  • Kulata – Promahonas,
  • Ilinden – Eksohis
  • Kato Nevrokopiju i
  • Kapetan Petko Vojvoda – Ormeniju, Evros.

Državljani Srbije mogu biti podvrgnuti testiranju na graničnom prelazu primenom metode slučajnog uzorka. Nakon testiranja državljani Srbije mogu da nastave put dok se o rezultatu testa obaveštavaju naknadno. Ukoliko test bude pozitivan, obavezna je izolacija u trajanju od 14 dana.
9
Kristijan Stojanovski jedan je od stotine srpskih turista koji su juče krenuli u Grčku, a za B92.net otkriva sve detalje puta. Poručuje i da, iako su mu svi govorili da do Grčke neće stići i da je bolje, kada se već ide preko Bugarske, ide na Crno more, od svog cilja nije želeo da odustane.

Izvor: B92 - Višnja Jukić

Lefkada

"Mi smo se odlučili da idemo preko Bugarske pošto je to bila jedina opcija", rekao je Stojanovski z anaš portal te dodao:

"Pošto nisam bio siguran da li je preko Makedonije za Grčku pušten tranzit, odlučili smo da idemo preko Bugarske. Prijatelj sa porodicom koji je krenuo svojim kolima i ja sa svojom porodicom, pratili smo vesti, kao i Fejsbuk grupe gde su se javljali turisti sa graničnog prelaza Kulati iz prve ruke. Iako nismo bili sigurni kako sve funkcioniše, prijatelj i ja dogovorili smo se da ipak krenemo tamo i da stignemo do ponoći i probamo da pređemo granicu", kaže Stojanovski.

Objašnjavajući početak avanture, Stojanovski kaže da na ulazu u Bugarsku nije bilo gužve, kao i da su prešli put bez zadržavanja, testova i pitanja o koronavirusu, mada su ih svi pitali gde idu.

"Mi smo govorili da ćemo probati da pređemo u Grčku, a ako ne, idemo na Crno more. Svi su nam rekli da nema šanse. Dok smo kupovali vinjetu za auto, stao je do nas pun autobus sa beogradskim tablicama iz neke agencije. Pitao sam vođu puta gde idu, a ona mi je rekla da idu za Grčku, pa sam tako i sa njom razmenimo informacije i krenuli smo zajedno", objasnio je.

"Izgleda da smo jedini na ovom potezu"


Do prelaza kako kaže, stigli su oko ponoći, a u koloni su čekali oko dva sata:

"Auto put do Sofije se radi tako da je katastrofa, radovi na putu su loše obeleženi, pa neka je sa srećom onome ko krene na taj put. Moj prijatelj Marko je bio ispred mene i video sam da se raspravlja nešto sa policijom, i da je otišao na drugi šalter. Tamo su mu uzeli podatke iz pasoša, kao i njegovoj ženi i deci i pitali su ih gde putuju, gde će biti smešteni, i koliko ostaju. Prošao sam iza njih i mene nisu ništa pitali. On je morao da ostavi sve podatke i posle dva sata nastavili smo zajedno putem prema Lefkadi", rekao je on za naš portal.

Kaže da nije bilo nikakvog testiranja na granici na kovid-19, te dodao da je njegovom prijatelji policija rekla da ipak nije dobro što su krenuli put Grčke pre 1. jula, kao i da u zbog ovakve situacije "može da bude u karantinu sedam dana".

"Rano, oko osam ujutru, smo stigli na Lefkadu. Smestili smo se u predivnom smeštaju. Tu smo prvi turisti, koji su otvorili sezonu. Bukvalno smo sami u celom kompleksu, kao u karantinu", kaže Stojanovski, šaljivo opisivajući situaciju koja ih je tamo sačekala.

Što se tiče mera, on dodaje da su u smeštaju zatekli sve vrste dezinfekcionih sredstava, a svaki pribor, tanjir, šerpa i ostalo, umotano je posebno u papir. Bazen je čist kao suza. A smeštaj, kako je dodao na zadovoljavajućem nivou.

"Miris borove šume, pomešano sa mirisom mora. Predivan pogled sa dve terase i naravno svako veče zalazak sunca. Jednom rečju Raj", ovim rečima za naš portal Stojanovski opisuje prvi dan na Lefkadi.

Trenutno u Grčkoj nema gužvi koje su uobičajene za jun, a na plaži Pefkoulia, juče su, kako je rekao, bili sami. Ni na drugoj plaži koju su tog dana obišli, Agios Nikitas, nije bilo mnogo ljudi. Njih svega dvadesetak, i to uglavnom Grka, dodao je Stojanovski.


Inače, srpski turisti i dalje ne odustaju od letovanja u Grčkoj, zemlje koja je još pre nekoliko dana najavila da će od 15. juna otvoriti granice za državljanje 29 zemalja, među kojima je bila i Srbija.

Granica između Bugarske i Grčke otvorena je za državljane Srbije, tako da je naša zemlja trenutno jedina od trećih zemalja čiji građani mogu da pređu granicu sa Grčkom. Prema dostupnim informacijama, ovo bi bio jedini ustupak koji je Grčka napravila za državljane trećih zemalja, budući da još nema zvaničnih podataka da je otvorila granice za državljane drugih država iz te grupe.

Granica između Severne Makedonije i Grčke i dalje je otvorena samo za transport robe, navedeno je na sajtu Ministarstva spoljnih poslova Grčke, a prema najavama status prelaza Bogorodica-Evzoni, bi danas ili narednih dana trebalo da bude rešen.

Iako još nema zvanične odluke o testiranju, putnici se prema pisanju pojedinih medija nasumično testiraju na koronavirus.
10
Avionom / Od 2. avgusta avionima “Ryanair” iz Niša do Berlina i Malte
« Poslednja poruka od strane Simon poslato Jun 11, 2020, 04:13:31 posle podne »
Posle pauze zbog virusa korona, avioni irske kompanije Ryanair ponovo će leteti iz Niša i to od 2. avgusta, ali za sada, samo ka 2 destinaciije - do Berlina i Malte. Zbog pokretanja avio-saobraćaja posle korone, Ryanair je odlučio da cena karte za putovanje u avgustu bude 25,99 evra.

Izvor: Juznevesti


Kako je Srbija, kako piše u saopštenju, relaksirala mere za putovanje irski prevoznik je odlučio da ponovo poleti iz Niša i pozvao je putnike da planiraju svoje odmore od avgusta.

Citat
Srbi se sada mogu veseliti planiranju povoljnog odmora i uživanju u suncu i predivnim plažama u svom omiljenom letnjem mestu poput Malte ili otkrivanju Berlina - kažu u Ryanair-u.

Olga Pavlonka, menadžer prodaje za Balkan kaže da se raduju ponovnom spajanju porodica, ali i pospešivajnu ekonomija i očuvanju radnih mesta.

Citat
Ovo je prilika za sve korisnike kojima su prolećna putovanja otkazana zbog restrikcija izazvanih kovidom da otkupe vaučere Ryanair-a sada kada je Evropa ponovo otvorena - kaže Pavlonka.

Za putovanje u avgustu važi i posebna cena od 25,99 evra, ali karte moraju da se rezervišu i kupe do 18. juna u ponoć.

Ostale destinacije do kojih saobraća irska kompanija iz Niša, sudeći prema zvaničnom redu letenja, mogu da se rezervišu tek od kraja oktobra, ali je vrlo verovatno, u zavisnosti od gašenja epidemije, da se i taj termin promeni.

Podsetimo, do sada je iz Niša jedino Wizz Air u potpunosti obnovio aviosaobraćaj sa Aerodroma “Konstantin Veliki”, a očekuje se da od polobvine juna polete i avioni Air Serbia.
Stranice: [1] 2 3 ... 10