SAJT VIZNI REŽIM MOJE PUTOVANJE AMBASADE KONZULATI DOKUMENTA, ZAKONI I PROPISI INFORMACIJE IZRADA SAJTA

Skorašnje poruke

Stranice: 1 [2] 3 4 ... 10
11
Kristijan Stojanovski jedan je od stotine srpskih turista koji su juče krenuli u Grčku, a za B92.net otkriva sve detalje puta. Poručuje i da, iako su mu svi govorili da do Grčke neće stići i da je bolje, kada se već ide preko Bugarske, ide na Crno more, od svog cilja nije želeo da odustane.

Izvor: B92 - Višnja Jukić

Lefkada

"Mi smo se odlučili da idemo preko Bugarske pošto je to bila jedina opcija", rekao je Stojanovski z anaš portal te dodao:

"Pošto nisam bio siguran da li je preko Makedonije za Grčku pušten tranzit, odlučili smo da idemo preko Bugarske. Prijatelj sa porodicom koji je krenuo svojim kolima i ja sa svojom porodicom, pratili smo vesti, kao i Fejsbuk grupe gde su se javljali turisti sa graničnog prelaza Kulati iz prve ruke. Iako nismo bili sigurni kako sve funkcioniše, prijatelj i ja dogovorili smo se da ipak krenemo tamo i da stignemo do ponoći i probamo da pređemo granicu", kaže Stojanovski.

Objašnjavajući početak avanture, Stojanovski kaže da na ulazu u Bugarsku nije bilo gužve, kao i da su prešli put bez zadržavanja, testova i pitanja o koronavirusu, mada su ih svi pitali gde idu.

"Mi smo govorili da ćemo probati da pređemo u Grčku, a ako ne, idemo na Crno more. Svi su nam rekli da nema šanse. Dok smo kupovali vinjetu za auto, stao je do nas pun autobus sa beogradskim tablicama iz neke agencije. Pitao sam vođu puta gde idu, a ona mi je rekla da idu za Grčku, pa sam tako i sa njom razmenimo informacije i krenuli smo zajedno", objasnio je.

"Izgleda da smo jedini na ovom potezu"


Do prelaza kako kaže, stigli su oko ponoći, a u koloni su čekali oko dva sata:

"Auto put do Sofije se radi tako da je katastrofa, radovi na putu su loše obeleženi, pa neka je sa srećom onome ko krene na taj put. Moj prijatelj Marko je bio ispred mene i video sam da se raspravlja nešto sa policijom, i da je otišao na drugi šalter. Tamo su mu uzeli podatke iz pasoša, kao i njegovoj ženi i deci i pitali su ih gde putuju, gde će biti smešteni, i koliko ostaju. Prošao sam iza njih i mene nisu ništa pitali. On je morao da ostavi sve podatke i posle dva sata nastavili smo zajedno putem prema Lefkadi", rekao je on za naš portal.

Kaže da nije bilo nikakvog testiranja na granici na kovid-19, te dodao da je njegovom prijatelji policija rekla da ipak nije dobro što su krenuli put Grčke pre 1. jula, kao i da u zbog ovakve situacije "može da bude u karantinu sedam dana".

"Rano, oko osam ujutru, smo stigli na Lefkadu. Smestili smo se u predivnom smeštaju. Tu smo prvi turisti, koji su otvorili sezonu. Bukvalno smo sami u celom kompleksu, kao u karantinu", kaže Stojanovski, šaljivo opisivajući situaciju koja ih je tamo sačekala.

Što se tiče mera, on dodaje da su u smeštaju zatekli sve vrste dezinfekcionih sredstava, a svaki pribor, tanjir, šerpa i ostalo, umotano je posebno u papir. Bazen je čist kao suza. A smeštaj, kako je dodao na zadovoljavajućem nivou.

"Miris borove šume, pomešano sa mirisom mora. Predivan pogled sa dve terase i naravno svako veče zalazak sunca. Jednom rečju Raj", ovim rečima za naš portal Stojanovski opisuje prvi dan na Lefkadi.

Trenutno u Grčkoj nema gužvi koje su uobičajene za jun, a na plaži Pefkoulia, juče su, kako je rekao, bili sami. Ni na drugoj plaži koju su tog dana obišli, Agios Nikitas, nije bilo mnogo ljudi. Njih svega dvadesetak, i to uglavnom Grka, dodao je Stojanovski.


Inače, srpski turisti i dalje ne odustaju od letovanja u Grčkoj, zemlje koja je još pre nekoliko dana najavila da će od 15. juna otvoriti granice za državljanje 29 zemalja, među kojima je bila i Srbija.

Granica između Bugarske i Grčke otvorena je za državljane Srbije, tako da je naša zemlja trenutno jedina od trećih zemalja čiji građani mogu da pređu granicu sa Grčkom. Prema dostupnim informacijama, ovo bi bio jedini ustupak koji je Grčka napravila za državljane trećih zemalja, budući da još nema zvaničnih podataka da je otvorila granice za državljane drugih država iz te grupe.

Granica između Severne Makedonije i Grčke i dalje je otvorena samo za transport robe, navedeno je na sajtu Ministarstva spoljnih poslova Grčke, a prema najavama status prelaza Bogorodica-Evzoni, bi danas ili narednih dana trebalo da bude rešen.

Iako još nema zvanične odluke o testiranju, putnici se prema pisanju pojedinih medija nasumično testiraju na koronavirus.
12
Avionom / Od 2. avgusta avionima “Ryanair” iz Niša do Berlina i Malte
« Poslednja poruka od strane Simon poslato Jun 11, 2020, 04:13:31 posle podne »
Posle pauze zbog virusa korona, avioni irske kompanije Ryanair ponovo će leteti iz Niša i to od 2. avgusta, ali za sada, samo ka 2 destinaciije - do Berlina i Malte. Zbog pokretanja avio-saobraćaja posle korone, Ryanair je odlučio da cena karte za putovanje u avgustu bude 25,99 evra.

Izvor: Juznevesti


Kako je Srbija, kako piše u saopštenju, relaksirala mere za putovanje irski prevoznik je odlučio da ponovo poleti iz Niša i pozvao je putnike da planiraju svoje odmore od avgusta.

Citat
Srbi se sada mogu veseliti planiranju povoljnog odmora i uživanju u suncu i predivnim plažama u svom omiljenom letnjem mestu poput Malte ili otkrivanju Berlina - kažu u Ryanair-u.

Olga Pavlonka, menadžer prodaje za Balkan kaže da se raduju ponovnom spajanju porodica, ali i pospešivajnu ekonomija i očuvanju radnih mesta.

Citat
Ovo je prilika za sve korisnike kojima su prolećna putovanja otkazana zbog restrikcija izazvanih kovidom da otkupe vaučere Ryanair-a sada kada je Evropa ponovo otvorena - kaže Pavlonka.

Za putovanje u avgustu važi i posebna cena od 25,99 evra, ali karte moraju da se rezervišu i kupe do 18. juna u ponoć.

Ostale destinacije do kojih saobraća irska kompanija iz Niša, sudeći prema zvaničnom redu letenja, mogu da se rezervišu tek od kraja oktobra, ali je vrlo verovatno, u zavisnosti od gašenja epidemije, da se i taj termin promeni.

Podsetimo, do sada je iz Niša jedino Wizz Air u potpunosti obnovio aviosaobraćaj sa Aerodroma “Konstantin Veliki”, a očekuje se da od polobvine juna polete i avioni Air Serbia.
13
Nemačka planira da produži do 31. avgusta zabranu dolaska građana zemalja koje nisu članice Evropske unije, izjavili su neimenovani izvori iz nemačke vlade.

Izvor: Sputnik


Kako je rečeno Rojtersu, očekuje se da će kabinet usvojiti sutra tu odluku.

Nemačka je spremna da ukine zabranu putovanja za države članice Evropske unije i Veliku Britaniju, Island, Norvešku, Lihtenštajn i Švajcarsku od 15. juna ukoliko ne bude zabrana ulaska u te zemlje i obimnih restriktivnih mera.

Nemački ministar inostranih poslova Hajko Mas prošle sedmice je pozvao Nemce da ne putuju u Britaniju sve dok je tamo na snazi 14-dnevni karantin za turiste.

Oni su dodali da Berlin savetuje svojim državljanima da ne idu na krstarenja zbog posebnih rizika od koronavirusa.
14
Brodom, jahtom... / Zemun očekuje dupliranje turista! Razlog je ovaj
« Poslednja poruka od strane Simon poslato Jun 07, 2020, 07:57:55 pre podne »
Zemun je danas dobio međunarodno pristanište za putničke brodove na Dunavu. Pristanište su otvorili političari prelaskom mosta do platoa za izlaz putnika, saopštila je Gradska opština Zemun.

Izvor: MondoLokacija na kojoj je izgrađeno pristanište za međunarodne putničke brodove do 130 metara dužine je kod Stare kapetanije, na mestu gde se nekada nalazio pristan, a ukupna vrednost te investicije je milion i po evra.

On se sastoji od mosta dužine 54.5 metara koji vezuje kopno i četiri pontona sa 21 šipom. Kruzeri će moći da pristaju i po najnižem stogodišnje izmerenom vodostaju.

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović je istakla prilikom otvaranja da pandemija korona virusa nije sprečila izvođače da u dogovorenom roku, a to je bio 5. jun, završe radove, što će omogućiti da u narednim godinama najmanje 1.500 kruzera poseti Srbiju.

Ona je istakla da se u Srbiji danas u vodni saobraćaj ulaže 350 miliona evra kako bi naša zemlja imala vodne koridore, isto onako važne kao što ima drumske i železničke.

Ministar Rasim Ljajić je rekao da je otvaranjem međunarodnog pristaništa u Zemunu, koji je sedmi po redu u Srbiji, umnogome dat novi impuls razvoju nautičkog turizma.

Kako se navodi u saopštenju, Ljajić je istakao da će se pristanom u Zemunu upotpuniti turistička ponuda Beograda, s obzirom na to da je Savsko pristanište u Beogradu postalo, kako je ocenio, malo zbog povećane tražnje, budući da je 750 kruzera prošle godine pristalo u beogradsku luku.

Pomoćnik gradonačelnika Beograda Andreja Mladenović je naveo da je Zemun postao jedno veliko gradilište, osvrnuvši se na projekte koji su realizovani u proteklom periodu, počev od rekonstrukcije bedema i pristupnih ulica na Gardošu, uređenih fasada, pa sve do radova na saobraćajnoj infrastrukturi u svim delovima Zemuna.

On je najavio radove duž Keja oslobođenja i rekonstrukciju Glavne ulice.

Predsednik Gradske opštine Zemun je rekao da je ovo veliki dan za Zemun i da se ostvario "san koji su sanjali".

"Vidite i sami da izgradnjom ovog pristana stvaramo uslove da se svi oni kruzeri koji su decenijama prolazili pored našeg Zemuna sada usidre, a mi ćemo turiste kao dobri domaćini ugostiti i prezentovati im sve ono po čemu su Zemun i Beograd poznati i karakteristični", rekao je Matić.

Vlada Srbije je još 2014. godine donela uredbu o utvrđivanju lučkog područja putničkog pristaništa otvorenog za međunarodni saobraćaj u Gradskoj opštini Zemun, prema planovima prostornog uređenja i planskoj dokumentaciji koja se odnosi na upravljanje vodama, pa je tada određena i parcela na kojoj je moguće izgraditi ovakvo pristanište.

Kako su naveli iz te gradske opštine pristanište u Zemunu je spremno za prihvat brodova u nastupajućoj nautičkoj sezoni i njegovom izgradnjom biti udvostručen broj mesta za pristajanje kruzera, čime će Beograd duplirati broj turista.
15
Naša iskustva sa turističkim agencijama / Turističke agencije prodaju letovanja, a neke granice još zatvorene
« Poslednja poruka od strane dragan poslato Jun 06, 2020, 08:52:24 pre podne »
Oprez: Agencije uzimaju novac za nešto što nemaju, tvrde u udruženju potrošača, a u slučaju otkazivanja ponudile bi zamenska putovanja, koja su sama po sebi rizična. U Juti tvrde da je sve sigurno

Izvor:kurirPojedine nude putnicima aranžmane za letovanja u zemljama koje još nisu otvorile granice za turiste iz Srbije, kao što su Egipat, Turska ili Kipar, za koja se ne zna da li će i kada moći da se realizuju zbog mera protiv epidemije koronavirusa u tim državama, čime pokušavaju da prevare putnike, upozorilo je udruženje potrošača Efektiva.

- Agencije prodaju nešto što u ovom trenutku nemaju i svesno čine prevaru putnika, uvlačeći ih u aranžman koji možda neće biti realizovan. Razlog tome je očigledna potreba pojedinih agencija da prodajom rizičnih aranžmana dođu do svežeg novca, dok bi u slučaju otkaza putovanja, što je realna verovatnoća, tim putnicima bila ponuđena zamenska putovanja, koja su sama po sebi rizična. Oni, zapravo, koriste to što mnogi ljudi trenutno ne razumeju šta su njihova prava - tvrdi za Kurir Dejan Gavrilović iz Efektive.

Prema njegovim rečima, turističke agencije u zamenskim putovanjima vide priliku da zarade, iako ona za putnike ne predstavljaju nikakvu garanciju da će putovanje uopšte biti realizovano. Zato je Efektiva upozorila građane da, pre nego što potpišu i uplate novac za aranžman, pogledaju zvanične izveštaje i najave zemlje u koju putuju, to jest da li je ta zemlja dozvolila ulazak putnicima iz Srbije.

U Nacionalnoj asocijaciji turističkih agencija Juta, međutim, odgovaraju da to nije istina i da su putnike štite tri zakona i Opšti uslovi putovanja. Direktor Jute Aleksandar Seničić ističe za Kurir da, ukoliko bi neko danas uplatio aranžman koji ne može da bude realizovan zbog zatvorene granice, imao bi apsolutna sva prava na povraćaj novca, jer putnike štite tri zakona - o turizmu, o zaštiti potrošača i o obligacionim odnosima, kao i Opšti uslovi putovanja.

- Ako bi neko sada uplatio letovanje, a ono bude otkazano zbog zatvorene granice zemlje u koju ide, imao bi pravo na povraćaj celokupnog uplaćenog iznosa. Eventualno, iznos može biti umanjen jedino ako je agencija imala stvarno dokazive administrativne troškove, i u tom slučaju može da zadrži najviše pet odsto od uplate. Zakonom je regulisano da zamenska putovanja mogu biti ponuđena, ali ona ne mogu biti nametnuta, već se mogu realizovati samo uz izričitu saglasnost putnika. Dakle, svi putnici mogu zbog otkazivanja od agencije da dobiju svoj novac natrag, pa optužbe iz Efektive, jednostavno, nisu tačne - poručuje Seničić.

CENE LETOVANJE

  • Egipat 1.180-1.750 10 dana
  • Turska 1.360-3.049 10 dana
  • Kipar 660-2.150 7 dana

* cene su u evrima po osobi
16
Prolazna soba / Odg: Herceg Novi plaća da letujete kod njih: Dođite, dobri ljudi!
« Poslednja poruka od strane Simon poslato Maj 31, 2020, 07:43:11 pre podne »
Moraće. Ne verujem da će iko, ko se bavi turizmom, uspeti da ne bude u debelom minusu. Ali moraće da rade svi. Zatvoriti objekte je, po meni, suludo. Verovatno će i države da daju određene popuste vlasnicima objekata...
17
Prolazna soba / Odg: Herceg Novi plaća da letujete kod njih: Dođite, dobri ljudi!
« Poslednja poruka od strane Jovance poslato Maj 31, 2020, 07:40:30 pre podne »
Moraće ove godine svi u turizmu da se odreknu kajmaka, pruže dobru uslugu i budu zahvalni ako budu na 0. Mada teško.
18
Prolazna soba / Odg: Herceg Novi plaća da letujete kod njih: Dođite, dobri ljudi!
« Poslednja poruka od strane Gale poslato Maj 31, 2020, 07:37:52 pre podne »
Pa lepo. Fino od ljudi iz Herceg Novog.
19
Prolazna soba / Herceg Novi plaća da letujete kod njih: Dođite, dobri ljudi!
« Poslednja poruka od strane GoxyS poslato Maj 28, 2020, 11:10:07 pre podne »
Herceg Novi zove turiste da se prijave za besplatno letovanje koje ovaj grad organizuje u saradnji s lokalnim hotelima. Prvi dobitnici biće izvučeni 6. juna.

Izvor: Nova.rs

Herceg Novi; Foto: John Birdsall / Alamy / Alamy / Profimedia

Turistička organizacija Herceg Novog organizuje akciju pod nazivom “Herceg Novi te zove”, kojom poziva “sve dobre ljude, bez obzira na njihovu nacionalnost, veru i druge različitosti, da kao i do sada letuju u Herceg Novom i uživaju u moru i suncu”.

Domaćini iz Herceg Novog uključuju se u akciju šerovanjem poziva na svojim društvenim mrežama, a među njima su i poznati Novljani – Vlado Georgiev, Dragoljub Đuričić i Rambo Amadeus.

https://www.instagram.com/explore/tags/hercegnovitezove/

Potencijalni gosti pozvani su za početak na sajt “Herceg Novi te zove”, gde mogu da se prijave i dobiju mogućnost da osvoje jedno od besplatnih letovanja u ovom gradu.

“Kroz nekoliko dana (6. juna) ćemo na Instagram nalogu izvući prve dobitnike, koji će dobiti besplatan smještaj u hercegnovskim hotelima, na bazi punog pansiona, za čitavu porodicu (2+2)”, najavljuju iz Turističke organizacije Herceg Novog.

“Kroz prvih nekoliko sati kampanje smo dobili više od 2.000 prijava (8.000 gostiju), a taj broj iz sata u sat vrtoglavo raste. To nas je natjeralo da dodatno komuniciramo sa svim hotelima i vlasnicima privatnih smještaja, koji su voljni da se priključe akciji i da što veći broj ljudi ugostimo u našem gradu. Nadamo se pozitivnom odgovoru i lijepim vijestima povodom toga.”
20
Informacije i saveti za putovanje, školovanje... / Do mora ipak PUNIM AUTOMOBILOM?
« Poslednja poruka od strane Goca poslato Maj 25, 2020, 08:32:39 posle podne »
Ambasador Srbije u Grčkoj otkriva šta su PROVERENE INFORMACIJE i koja pravila TRENUTNO VAŽE. Propis da u automobilu bude najviše dvoje punoletnih ljudi u Grčkoj je bio na snazi, ali je ukinut.

Izvor: Novosti


Propis da u Grčku u jednom automobilu mogu da uđu samo dve punoletne osobe je spekulacija, tako nešto nije potvrđeno i nemamo zvanično saopštenje o tome, kaže ambasador Srbije u Grčkoj Dušan Spasojević.

On napominje da je u Grčkoj od danas nastupilo novo popuštanje mera uvedenih povodom epidemije korona virusa.

-Od danas je moguće putovati na sva ostrva sa kopnenog dela Grčke, što je svakako u interesu za srpske turiste. Do sada je bilo moguće putovati samo na najveće ostrvo – Krit. Od danas su otvoreni i restorani i kafei, doduše, samo oni u kojima je moguće sedeti u baštama. Tu će biti primenjene mere socijalnog distanciranja – na određenoj površini moći će da sedi ograničen broj ljudi - kaže Spasojević.

Ista pravila, dodaje srpski ambasador u Atini, važe i za organizovane plaže. Hoteli će biti otvoreni od 1. juna, a od 15. juna i sezonski hoteli.

Svaki hotel će morati da ima koordinatora zaduženog za korona virus, kao i lekara, koji će biti na raspolaganju turistima.

AUTOMOBILOM DO GRČKE MOGU I VIŠE OD DVE OSOBE

Državljani Srbije koji u Grčku dolaze poslovno, sezonski radnici, kao i oni koji idu u posetu rodbini, moći će da uđu u Grčku od 1. juna. Od 15. juna grčka granica biće otvorena za sve srpske državljane. Oni neće morati da idu u karantin,niti da imaju negativne rezultate testa na korona virus, ističe Spasojević.

-Kada je u pitanju putovanje automobilima, pravilo da samo dvoje mogu da se voze, u Grčkoj nije na snazi. Ta mera je nešto što nije potvrđeno. To je spekulacija. Nemamo zvanično obaveštenje o tome - objašnjava Spasojević.

Ono što je indikativno, a s obzirom da su za poslednja 24 sata u Grčkoj zabeležena svega dva slučaja novoobolelih i da nije bilo preminulih, grčke vlasti odlučile su da od 1. juna otvore i osnovne škole, što je, prema Spasojevićevim rečima, znak da kriza jenjava.

Propis da u automobilu bude najviše dvoje punoletnih ljudi u Grčkoj je bio na snazi, ali je ukinut.

Srpski mediji objavili su vest da svi koji ovog leta odluče da putuju u Grčku treba da znaju da u tu zemlju neće moći da uđu ukoliko se u automobilu nalazi više od dve punoletne osobe.
Stranice: 1 [2] 3 4 ... 10