SAJT VIZNI REŽIM MOJE PUTOVANJE AMBASADE KONZULATI DOKUMENTA, ZAKONI I PROPISI INFORMACIJE IZRADA SAJTA
SAJT VIZNI REŽIM MOJE PUTOVANJE AMBASADE KONZULATI DOKUMENTA, ZAKONI I PROPISI INFORMACIJE IZRADA SAJTA

Autor Tema: Putovanje bez viza za građane Srbije  (Pročitano 36775 puta)

Van mreže Admin

 • Administrator
 • *****
 • Poruke: 232
 • Karma: +1/-0
 • Informacija ima cenu
  • KoZnaZna
Putovanje bez viza za građane Srbije
« poslato: Decembar 16, 2009, 09:49:10 posle podne »
Putovanje bez viza za građane Srbije

Od 19. decembra 2009. godine, građanima Srbije više neće biti potrebna viza da bi putovali u 25 zemalja članica Evropskeunije (EU), kao i u tri zemlje koje nicu članice EU, a koje su deo šengenskog prostora. Građani Srbije, koji imaju biometrijski pasoš, sada će moći slobodno da putuju u ove zemlje, u kraće posete u trajanju od 90 dana svakih  šest meseci (180 dana), bez obzira da li je reč o poslovnom putovanju, usavršavanju ili o turističkoj poseti.

U koje zemlje ćete od sada moći da putujete bez vize?
Nova pravila važe za sve zemlje članice Evropske unije, osim za Veliku Britaniju i Irsku, a važe i za Island, Norvešku i Švajcarsku.

Zašto su izuzete Velika Britanija i Irska?
Velika Britanija i Irska ostaju van šengenskog prostora i zbog toga ova pravila ne važe za njih. Za informacije o zahtevima za vizu koje građani Srbije moraju da ispune da bi ušli u ove dve zemlje, molimo da kontaktirate kancelarije za izdavanje viza Velike Britanije i Irske.

Da li nova pravila važe za stanovnike Kosova i Metohije?
Pošto dijalog o viznoj liberalizaciji između Srbije i Evropske komisije nije obuhvatio teritoriju KiM (pod UN Rezolucijom 1244 od 1999.g.) nova pravila neće važiti za osobe koje imaju biometrijske pasoše izdate od strane Koordinacione uprave pri Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srbije u Beogradu. Osobe koje imaju ove pasoše moraće da imaju važeću vizu za putovanje u zemlje šengenskog prostora.

Kako da znam da li je moj pasoš biometrijski?

Biometrijski pasoši (crvene boje) izdaju se u Srbiji od jula 2008. godine. Proverite da li vaš pasoš ima  simbol na prednjoj korici, ispod naziva ПАСОШ.
Ukoliko ima, to je biometrijski pasoš i s njim ćete moći da putujete u navedene zemlje bez vize.

Lista zemalja za koje nije potrebna viza:
1.Austrija, 2. Belgija, 3. Bugarska, 4. Kipar, 5. Češka Republika, 6. Danska, 7. Estonija, 8. Finska, 9. Francuska, 10. Nemačka, 11. Grčka, 12. Mađarska, 13. Island, 14. Italija, 15. Letonija, 16. Litvanija, 17. Luksemburg, 18. Malta, 19. Holandija, 20. Norveška, 21. Poljska, 22. Portugal, 23. Rumunija, 24. Slovačka, 25. Slovenija, 26. Španija, 27. Švedska, 28. Švajcarska.

Kako da dobijem biometrijski pasoš ukoliko ga već nemam?
Ukoliko još uvek nemate biometrijski pasoš, moraćete da izvadite novi kod policijskih uprava nadležnih za izdavanje pasoša u Srbiji, kako biste bez vize mogli da putujete u date zemlje.

Da li još uvek mogu da putujem sa svojim starim pasošem koji nije biometrijski?
S obzirom da za pasoše koji nisu biometrijski ("plave pasoše") ne važi bezvizni režim, sa njima nećete moći da putujete bez vize u zemlje šengenskog prostora.

Po novim pravilima, koliko dugo putnici iz Srbije mogu da ostanu u zemljama šengenskog prostora?
Po novim pravilima, osobe sa srpskim pasošima mogu da ostanu u zemljama šengenskog prostora (sve zemlje članice EU, osim Velike Britanije i Irske, kao i sledeće zemlje potpisnice Šengenskog sporazuma: Švajcarska, Norveška iIsland) maksimalno do 90 dana od dana ulaska, a uokviru perioda od 180 dana (6 meseci). Taj period se računa od trenutka kada prvi put uđete na teritoriju, a u okviru navedenih 180 dana. Na primer, ukoliko ste u neku od šengenskih zemalja prvi put ušli 1. januara, sledeći period od 6 meseci počinje da se računa od 1. jula. Ukoliko često putujete u šengenske zemlje, vi ste odgovorni da izračunate koliko vam je dana ostalo u okviru tog šestomesečnog perioda.

Da li po novim pravilima mogu da živim i radim u šengenskim zemljama?
Nova pravila važe samo za putovanje. Ona ne daju pravo građanima Srbije da borave duže od 90 dana ili da se zaposle u pomenutim zemljama.
Obratite pažnju: ukoliko nameravate da zbog zaposlenja ili studiranja  prekoračite rok od 90 dana boravka, obavezni ste da pre putovanja podnesete zahtev za dugoročnu vizu ili za dozvolu boravka pri ambasadi ili konzulatu zemlje destinacije. Rad ili boravak u šengenskim zemljama bez odgovarajuće nacionalne boravišne ili radne dozvole je nezakonit.

Da li postoje i neki drugi zahtevi za ulazak u navedene zemlje?
Za osobe koje imaju biometrijske pasoše ne postoje dodatni finansijski ili administrativni zahtevi da bi slobodno mogli da putuju u šengenske zemlje. Međutim, sva standardna pravila za ulazak državljana trećih zemalja prilikom ulaska u šengenski prostor su i dalje na snazi. Na granici, od putnika se može tražiti da dokažu posedovanje sredstava za putovanje i izdržavanje tokom boravka u šengenskom prostoru.
Od putnika se takođe može tražiti da preciziraju mesto boravka (da pokažu hotelsku rezervaciju ili da navedu adresu na kojoj će boraviti). Takođe, osobe koje ulaze u šengenske zemlje ne smeju se smatrati pretnjom javnom redu, miru, zdravlju ili unutrašnjoj bezbednosti, i za njih ne sme da postoji izdato upozorenje da im se ne odobrava ulazak.
Pogranične vlasti zemalja članica šengenskog prostora imaju pravo da ne odobre ulazak ukoliko ovi zahtevi nisu isounjeni idonose konačnu odluku o odobrenju ulaska u zemlju (Član 5 Šengenske konvencije).

KoZnaZna tim preporučuje putnicima:
 • -Putujte sa pouzdanim turističkim agencijama
  -Proverite da li vam je i po kojim uslovima potrebno zdravstveno osiguranje (dokument/obavezna potvrda iz nadležne ustanove Republički zavod za zdravstvenu zaštitu http://www.rzzo.gov.rs).
  -Preporuka je da se pribavi zdravstveno osiguranje.
  -Ukoliko vozilom ulazite u zemlje šengenskog prostora, morate posedovati važeću međunarodnu vozačku dozvolu i međunarodno auto osiguranje za vozilo (zeleni karton). Za više informacija, uključujući i saobraćajne propise EU, pogledajte web stranicu Auto-moto saveza Srbije http://www.amss.rs.
  -Ukoliko putujete u svom aranžmanu, proverite na internetu adresu, grad, telefon i naziv hotela ili drugog smeštaja u šengenskoj zemlji u koju idete.
  -Molimo vas da zabeležite da je evropski broj za hitne slučajeve 112, i važi za sve zemlje članice Evropske unije (za policiju, hitnu pomoć ili vatrogasnu službu).
« Poslednja izmena: April 18, 2010, 05:44:03 pre podne od strane Admin »


Van mreže Goca

 • Sr. Member
 • ****
 • Poruke: 306
 • Karma: +5/-0
  • KoZnaZna
Re: Putovanje bez viza za građane Srbije
« Odgovor #1 poslato: Decembar 21, 2009, 12:54:20 pre podne »
Naravno počela su i prva vraćanja iz Jevrope. "Stara dama" je to ljudi, ne igrajte se. Dobro proučite kada, kako, sa čim...sva pravila pre nego što krenete na put. Nikako na put radi "arbajta".

Van mreže Goca

 • Sr. Member
 • ****
 • Poruke: 306
 • Karma: +5/-0
  • KoZnaZna
Re: Putovanje bez viza za građane Srbije
« Odgovor #2 poslato: Decembar 23, 2009, 08:30:03 posle podne »
Sa Horgoša prvog dana vraćeno 15 građana Srbije.

Gabor Iberhandt, šef mađarske policijske ispostave na Horgošu, kaže da je za prvih 12 sati bezviznog režima petnaestak građana Srbije vraćeno sa granice.
- Bilo je nekoliko ljudi sa zabranom ulaska, a nekoliko građana je došlo sa plavim pasošem, bez vize. Osim toga, službenici mogu da traže da dokažete da imate finansijske uslove da boravite u zemljama Šengenskog sporazuma, gde ćete da boravite u Mađarskoj, a vozilo mora da ispunjava uslove. Dobro je da putnici imaju zdravstveno osiguranje - objašnjava Iberhandt.


Van mreže andja011

 • Newbie
 • *
 • Poruke: 4
 • Karma: +0/-0
Re: Putovanje bez viza za građane Srbije
« Odgovor #3 poslato: Januar 26, 2010, 07:29:02 posle podne »
Pozdrav svima,

Trazeci neke od informacija u vezi sa bezviznim rezimom putovanja po Evropi, nazalost nisam naisla na slucaj koji me zanima, pa bih Vas zamolila da mi odgovorite, ukoliko imate pouzdane informacije, na nekoliko pitanja vezana za konkretan slucaj.
Naime, prosle godine (2009), negde krajem septembra dobila sam italijansku studijsku vizu u trajanju od sest meseci za zavrsavanje jednog kursa na drzavnom univerzitetu u Rimu. Zanima me da li cu moci relativno neposredno po zavrsetku kursa i povratku u Srbiju da se ponovo vratim turisticki u Italiju u posetu prijateljima, bez vize, ili pak postoji neko pravilo da nakon studijskog boravka s vizom od sest meseci (koja je izdata pre donosenja odluke o ukidanju viza za gradjane Srbije) mora da se pravi odredjena pauza za naredni ulazak u neku od zemalja Sengena?
U slucaju da se dolazi u posetu prijateljima, koji savet biste mi dali u vezi eventualnog posedovanja garantnog pisma pri ulasku u zemlju sengenskog sporazuma, razumela sam da je preporucljivo imati zdravstveno osiguranje?
Sto se tice posedovanja odredjenih finansijskih sredstava, u kojoj srazmernoj kolicini su neophodna i u kom obliku? Da li je dovoljno posedovanje kreditne kartice ili pogranicne vlasti zahtevaju posedovanje gotovine...?

Ukoliko ne budete u mogucnosti da mi pomognete u razresenju ovih nedoumica, bila bih Vam zahvalna i na savetu gde i kako eventualno i pouzdano da se informisem o svemu navedenom.

Unapred najlepse hvala na odgovorima!


Van mreže Goca

 • Sr. Member
 • ****
 • Poruke: 306
 • Karma: +5/-0
  • KoZnaZna
Re: Putovanje bez viza za građane Srbije
« Odgovor #4 poslato: Januar 26, 2010, 08:21:14 posle podne »
Simon bi ti trebao odgovoriti na to pitanje, ali koliko znam trenutno nije "dostupan" do 28-og. Poz. :)

Van mreže andja011

 • Newbie
 • *
 • Poruke: 4
 • Karma: +0/-0
Re: Putovanje bez viza za građane Srbije
« Odgovor #5 poslato: Januar 26, 2010, 10:32:22 posle podne »
Hvala, toliko mogu biti strpljiva!  :)

Van mreže Simon

 • Global Moderator
 • *****
 • Poruke: 693
 • Karma: +2/-0
Re: Putovanje bez viza za građane Srbije
« Odgovor #6 poslato: Februar 01, 2010, 01:13:15 pre podne »
Pozdrav Andja011,

- Ne moraš da praviš veću pauzu da bi turistički otputovala za Italiju. Inače Italijani ti nisu kao npr. Nemci, koji broje broj ulaz-izlaz i sabiraju provedeno vreme. Znači što se toga tiče slobodno,
- Što se tiče tog pozivnog pisma, možeš ga imati čisto forme radi. Ali pazi ovako, (ovo važi za tebe u ovom slučaju) ti već sigurno barataš i njihovim jezikom donekle, zar ne? Njima je bitno da ti znaš gde ideš. Gde ti se prijatelji nalaze, koliko ćeš ostati...Ako steknu pozitivno mišljenje, veruj mi, uđe ti u Italiju i bez pasoša (ne bukvalno naravno, ali se nadam da shvataš šta mislim).
- U bilo koju šengen zemlju da putuješ nailazićeš na razllike u samoj proceduri, načinu rada, i još mnogo činilaca,
- Najbitnije je da granični policajac u tebi vidi stvarnog turistu, stvarnog posetioca svojih prijatelja, rođaka...a ne nekoga ko će ostati i "pasti" na teret te države. Gledaju sve, i način na koji prilaziš, kako si obučena, da li si nervozna...sve, što je i normalno. Svako ko ide sa poštenom namerom neće imati problema. Procene oni veoma dobro-zato su i plaćeni.

-Zdravstveno osiguranje:
 OSTVARIVANjE ZDRAVSTVENE ZAŠTITE U INOSTRANSTVU:     
 Austrija, Belgija, Holandija, Luksemburg, delimično Mađarska, Rumunija, Savezna Republika Nemačka, Italija, Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Makedonija, Češka Republika, Crna Gora
-Odredbama sporazuma o socijalnom osiguranju sa ovim državama predviđeno je da osiguranici i članovi njihove porodice, za vreme privremenog boravka u ovim zemljama, imaju pravo na korišćenje zdravstvene zaštite na teret države u kojoj postoji obavezno zdravstveno osiguranje. Naši građani koji putuju u te države treba da budu snabdeveni odgovarajućim dvojezičnim obrascem-potvrdom radi korišćenja zdravstvene zaštite u zemlji destinacije, u slučaju hitne medicinske pomoći. Obrazac, odnosno potvrdu izdaje filijala zdravstvenog osiguranja nadležna prema mestu njihovog osiguranja.Ukoliko nisu snabdeveni odgovarajućom potvrdom, a nastane potreba hitne medicinske pomoći u inostranstvu, potvrda se, na zahtev inostranog nosioca, može i naknadno izdati.

Bugarska, Velika Britanija, Poljska, Slovačka i delimično Mađarska / pružanje zdravstvenih usluga van opšte lekarske nege,specijalističke nege i lekova /
Sporazumi su zasnovani na principu reciprociteta odnosno troškovi pruženih zdravstvenih usluga u inostranstvu terete onu državu u kojoj se zdravstvene usluge pružaju. Građani koji putuju u ove države imaju pravo na pružanje hitne medicinske pomoći i trebalo bi da budu snabdeveni odgovarajućim obrascem, odnosno potvrdom o pravu na korišćenje zdravstvene zaštite u inostranstvu, koju im izdaje filijala zdravstvenog osiguranja nadležna prema mestu njihovog osiguranja u matičnoj državi. Međutim, ukoliko ne ponesu potvrdu, a nastane hitna medicinska pomoć u odnosnoj državi, kao dokaz o pravu može da posluži i zdravstvena knjižica, potvrda o zaposlenju, dokaz o pravu na penziju i sl.

Danska, Norveška, Švedska i Švajcarska
Naši građani koji putuju u ove države, i pored postojanja bilateralnog sporazuma – ali koji ne predviđa i pravo na korišćenje zdravstvene zaštite za vreme privremenog boravka van države u kojoj postoji zaposlenje i po tom osnovu zdravstveno osiguranje, treba da budu snabdeveni odgovarajućom potvrdom o korišćenju zdravstvene zaštite koju predviđa Zakon o zdravstvenom osiguranju Republike Srbije. Potvrdu izdaje nadležna filijala zdravstvenog osiguranja. Nastale troškove eventualnog korišćenja hitne medicinske pomoći u inostranstvu građani sami plaćaju, s tim što se po povratku u Srbiju obraćaju Direkciji Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje radi naknade troškova. Uz zahtev prilažu kopiju izdate potvrde o pravu na korišćenje zdravstvene zaštite u inostranstvu i originalnu medicinsku i računsku dokumentaciju.

Ostale države
Za sve ostale države potrebno je imati odgovarajuće PUTNO zdravstveno osiguranje.

- Što se tiče novčanih sredstava za izdržavanje u inostranstvu, tu nema nekog pravila. Mislim, u eri kartica zaista bi bilo nehumano da nosiš veliku količinu keša. Naravno dovoljna ti je kartica (nikako prazna) i obavezno i nešto keša-mislim da ti deluje logično, za sitna troškarenja...Naravno ako ostaješ oko sedam dana npr. i ideš u Swiss-Zurich ponećeš nešto više u kešu (npr. 200-300 evra+karticu). U Ljubljanu naravno za isto vreme npr. u kešu 150 evra+kartica, itd. Mislim ne mogu ti ovde baš precizno napisati, ali sama proceni. Pogledaj cene preko interneta, hotela, kafe, soka, camparia...pa sama doneseš odluku. Zamisli pita te na granici koliko imaš u kešu, a ti ponela 30 evra. Pa i sama bi sebe vratila, zar ne?

Tako, čekala si malo, ali nisam mogao pre. Zato sam ti i opširnije malo "objasnio". Nadam se da će ti pomoći. Pozdrav.
« Poslednja izmena: Februar 01, 2010, 01:17:36 pre podne od strane Simon »

Van mreže andja011

 • Newbie
 • *
 • Poruke: 4
 • Karma: +0/-0
Re: Putovanje bez viza za građane Srbije
« Odgovor #7 poslato: Februar 01, 2010, 03:42:05 posle podne »
Pozdrav Simon!

Hvala PUNO na iscrpnom i pouzdanom odgovoru, nemam vise nedoumica. :)
Moj put je planiran verovatno tek na prolece tako da nije bilo potrebe za zurbom.

Sto se tice novcanih sredstava, naravno da mi je jasno da neki kes moram imati sa sobom, koji cu naravno ionako poneti, jedino nisam znala postoji li neki odredjeni minimum po danu boravka ili tako nesto.

Italijanski jezik govorim i vise puta sam putovala u Italiju, doduse s vizom, i ne secam se da sam ikada naletela na nekog granicnog policajca koji me je nesto ozbiljnije ispitivao, uglavnom je to bio pogled u pasos i vizu, pecat i na tome se zavrsavalo, pa su mi sve druge nove situacije, pogotovo kad putujes bez vize nepoznate. Iz istog razloga sam vam ovde i pisala, i naravno zbog situacije sa jos uvek vazecom studentskom vizom.

Najlepse hvala jos jednom za svaku informaciju i brzinu odgovora, veliki pozdrav! 

Van mreže Simon

 • Global Moderator
 • *****
 • Poruke: 693
 • Karma: +2/-0
Re: Putovanje bez viza za građane Srbije
« Odgovor #8 poslato: Februar 01, 2010, 06:36:11 posle podne »
Nema na čemu.
Inače i sa vizom i bez nje tebi će biti OK. Nekima ne vredi ni viza-nažalost. Sama viza ne daje 100% sigurnost za ulaz u neku državu. To odlučuju na samoj granici.
Sve najbolje.  :)

Van mreže sanjamboj

 • Newbie
 • *
 • Poruke: 2
 • Karma: +0/-0
Re: Putovanje bez viza za građane Srbije
« Odgovor #9 poslato: Februar 03, 2010, 10:06:01 posle podne »
Pozdrav...Mislim da imam slican problem kao ANdja 011,ali iz Simonovog odgovora nisam uspio da zakljucim rjesenje moje situacije....Imam vizu D, za Rumuniju,koja je izdata 02.11.2009.
90 dana istice mi 14.02.
Rumunske vize su se izdavala na 90 dana u roku od 6 mjeseci...Po starom pravilu,ja bih mogao da apliciram za vizu tek posle 02.05.
Da li mi primjena novog rezima(bezviznog),omogucava da udjem u RUmuniju opet i prije toga datuma...Unaprijed hvala....

Van mreže Simon

 • Global Moderator
 • *****
 • Poruke: 693
 • Karma: +2/-0
Re: Putovanje bez viza za građane Srbije
« Odgovor #10 poslato: Februar 03, 2010, 10:22:31 posle podne »
Mislim da omogućava (moja sigurnost za ovo je oko 90%). Najbolje ako imaš vremena da posetiš sajt: http://www.belgrad.mae.ro/index.php?lang=en&id=88686,
 ili ih kontaktiraš na:E-mail : consulat.varset@tsbest.net; konzulat.vrsac@tsbest.net
 ili telefon:  013/831.099; 831.199; 831.299. :-[
« Poslednja izmena: Februar 03, 2010, 10:24:31 posle podne od strane Simon »

Van mreže sanjamboj

 • Newbie
 • *
 • Poruke: 2
 • Karma: +0/-0
Re: Putovanje bez viza za građane Srbije
« Odgovor #11 poslato: Februar 04, 2010, 09:54:41 pre podne »
Hvala Simone na brzom odgovoru,i jos samo jedna stvar...Moze li se manevrisati u ovom slucaju sa dva pasosa..Postao ih imam...Nadam se da razumijes na sta mislim....3 mjeseca,sa jednim pa 3 mjeseca sa drugim....Hvala jos jednom....

Van mreže Simon

 • Global Moderator
 • *****
 • Poruke: 693
 • Karma: +2/-0
Re: Putovanje bez viza za građane Srbije
« Odgovor #12 poslato: Februar 04, 2010, 10:03:41 posle podne »
Uzmi sve što ti život pruža.

Van mreže andja011

 • Newbie
 • *
 • Poruke: 4
 • Karma: +0/-0
Re: Putovanje bez viza za građane Srbije
« Odgovor #13 poslato: Februar 08, 2010, 10:57:19 pre podne »
Simon,

Hvala jos jednom! Odlican vam je forum.

Veliki pozdrav!

Van mreže ketrynn88

 • Newbie
 • *
 • Poruke: 1
 • Karma: +0/-0
Odg: Putovanje bez viza za građane Srbije
« Odgovor #14 poslato: Mart 31, 2010, 06:39:41 posle podne »
Moze li neko da mi kaze kada udjem u neku zemlju za koju mi ne treba viza i ostanem 90 dana,da li mogu da se vratim u zemlju na par dana pa opet da odem u neku zemlju evropske unije?


 

SAJT VIZNI REŽIM MOJE PUTOVANJE AMBASADE KONZULATI DOKUMENTA, ZAKONI I PROPISI INFORMACIJE IZRADA SAJTA