SAJT VIZNI REŽIM MOJE PUTOVANJE AMBASADE KONZULATI DOKUMENTA, ZAKONI I PROPISI INFORMACIJE IZRADA SAJTA
SAJT VIZNI REŽIM MOJE PUTOVANJE AMBASADE KONZULATI DOKUMENTA, ZAKONI I PROPISI INFORMACIJE IZRADA SAJTA

Autor Tema: Vrednost srpskog pasoša raste  (Pročitano 386 puta)

Van mreže Goca

  • Sr. Member
  • ****
  • Poruke: 305
  • Karma: +5/-0
    • KoZnaZna
Vrednost srpskog pasoša raste
« poslato: Septembar 23, 2017, 12:40:54 posle podne »
Američka konsultantska kuća tvrdi da je poželjno imati putnu ispravu naše zemlje. Rejting raste jer državljani Srbije bez viza ulaze u Kinu, Rusiju i još 109 zemalja

Izvor: Novosti

Poželjno je imati pasoš Srbije! To je preporuka američke konsultantske kuće "Nomad kapitalist", koja ga karakteriše kao "pasoš čija je vrednost u svetu najbrže porasla za poslednjih 10 godina". Ovakvom rejtingu naše putne isprave najviše je doprinelo to što je Srbija jedna od samo tri države sveta, uz Sejšele i Mauricijus, čiji državljani u većinu zemalja Evropske unije, Rusiju i Kinu - mogu da uđu bez vize! Osim toga, bez ovog dokumenta u pasošu, naši državljani mogu da putuju u čak 111 država, od čega se u tridesetak ulazi dobijanjem formalne vize na granici.

Na sajtu "Nomada", koji ima i do tri miliona poseta, uglavnom investitora i preduzetnika, navodi se i da bi za privrednike i turiste iz nekih zapadnih zemalja bilo dobro da imaju srpski pasoš, jer im u tom slučaju viza ne treba ni za Japan, Indoneziju, Izrael, Tursku, Brazil, Kubu...

Poređenja radi, pasoš Srbije, danas vredi više od čuvenog "crvenog" iz doba SFRJ koji je Jugoslovenima garantovao bezvizno putovanje u 80 država. A, postignuti bezvizni režim, kako kažu upućeni, ima i posebnu "težinu" u diplomatskim odnosima jedne zemlje.

- Pasoš je izraz vrednosti države kao partnera i jedan je fini argument u svim diplomatskim kontaktima - kaže Živadin Jovanović, nekadašnji ministar spoljnih poslova SRJ. - "Porast" vrednosti našeg pasoša, zapravo, dolazi kao izraz sve većeg značaja Srbije kao partnera u međunarodnim odnosima. U tom smislu, posebno su važni izuzetni rezultati naše zemlje u saradnji sa Kinom, jer jačaju međunarodni prestiž i rejting Srbije u svetu.

Nijedna država, po mišljenju našeg sagovornika, ne napreduje tako brzo u saradnji sa drugom najmoćnijom ekonomijom sveta kao naša zemlja.

- Prvi put u istoriji, kroz saradnju sa Kinom, Srbija koristi svoj povoljan geografski položaj kao faktor brzog ekonomskog i tehnološkog napretka - kaže Jovanović. - Saradnja sa Kinom, istovremeno, jača i geopolitički položaj Srbije. To jačanje dobrih odnosa sa najmnogoljudnijom zemljom sveta učiniće i Srbiju i njen pasoš još vrednijim. Sigurno je da sada poslovni ljudi iz Srbije postaju vrlo traženi partneri u drugim zemljama. To bi mogao da bude razlog zašto bi neki privrednici iz inostranstva poželeli da imaju naše državljanstvo i pasoš.


Aleksandar Vučić uručio je pasoš Stivenu Sigalu

Tekst: Aleksandar Vučić uručio je pasoš Stivenu Sigalu

Bezvizni režim sa Rusijom i većinom zemalja EU, kako kaže naš sagovornik, takođe daje posebnu "težinu" srpskom pasošu.

- Srbija je mala zemlja, ali je za ugled drugima kako se realizuju sloboda kretanja i prometa robe, kapitala i informacija - naglašava Jovanović.

- Naša zemlja nema psihološko-političkih barijera prema drugim narodima i otvorenija je od većine razvijenih zemalja EU i drugih regionalnih organizacija. Sve su to prednosti u pogledu spremnosti Srbije za tržišnu ekonomiju.

Političko otvaranje Srbije prema svetu, poslednjih godina, po rečima našeg sagovornika, visoki je kvalitet za sve diplomatske i privredne kontakte. Deo tih tekovina, kaže, Srbija s pravom baštini i od vremena SFRJ.

- Veliki broj zemalja za koje građanima Srbije ne treba viza pravi je pokazatelj koliki ugled Srbija sada ima u svetu - objašnjava Jovanović. - Vreme socijalističke Jugoslavije bilo je zlatno doba kada je naš pasoš mnogo vredeo. Sada se to doba vratilo i Srbija ponovo ima zavidan međunarodni položaj, a dobre ocene o pouzdanosti naše zemlje kao partnera u svim oblastima stižu i do najudaljenijih delova sveta.

SPREČITI ZLOUPOTREBE

NA sajtu "Nomad kapitalist" piše i da pasoš Srbije nije lako dobiti. Taj proces, kako navode, zavisi od razloga imigracije, i može da potraje pet do 10 godina. Najbrži način je, pišu, brak sa srpskim državljanima, jer se u tom slučaju, do srpske putne isprave "stiže" za tri godine!

- Sada kada je naš pasoš dosegao visoku vrednost nikako ne smemo dozvoliti da postane roba na crnom tržištu - kaže Živadin Jovanović. - Naše nadležne službe moraju preduzeti sve mere da pasoš Srbije brane od zloupotreba i falsifikovanja.

AMERIČKA VIZA

VIZA u pasošu našim državljanima i dalje je neophodna za ulazak u SAD, Kanadu, Veliku Britaniju, Australiju i Novi Zeland. Za njeno pribavljanje potrebno je mnogo dokumentacije poput dokaza o zaposlenju, primanjima, imovini, stanju na računu u banci, a do konačnog dobijanja vize čeka se i po nekoliko nedelja. U američkom bezviznom režimu, zasad je 27 država, a od članica EU u njemu nisu Hrvatska, Grčka, Bugarska, Kipar i Rumunija.

STRANCI SA NAŠIM DRŽAVLjANSTVOM

MEĐU poznatim strancima koji imaju državljanstvo Srbije i naš pasoš su Rejf Fajns, britanski glumac i reditelj, Arno Gujon, francuski humanitarac, Stiven Sigal, američki glumac, Adrijana Lima, brazilska manekenka, Čarls Dženkins i Demarkus Nelson, košarkaši Crvene zvezde. Putnom ispravom Srbije mogu se pohvaliti i Brazilac Kleverson Kordova Kleo, bivši fudbaler Partizana, kao i Evandru Goebelu, nekadašnji fudbaler Crvene zvezde...
« Poslednja izmena: Septembar 23, 2017, 12:43:24 posle podne od strane Goca »