SAJT VIZNI REŽIM MOJE PUTOVANJE AMBASADE KONZULATI DOKUMENTA, ZAKONI I PROPISI INFORMACIJE IZRADA SAJTA
SAJT VIZNI REŽIM MOJE PUTOVANJE AMBASADE KONZULATI DOKUMENTA, ZAKONI I PROPISI INFORMACIJE IZRADA SAJTA

Autor Tema: Država ih zatvorila, oni nastavili da rade s druge adrese  (Pročitano 530 puta)

Van mreže Admin

  • Administrator
  • *****
  • Poruke: 232
  • Karma: +1/-0
  • Informacija ima cenu
    • KoZnaZna
Država ih zatvorila, oni nastavili da rade s druge adrese
« poslato: Oktobar 25, 2017, 02:56:42 posle podne »
Tržišna inspekcija Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija još je početkom novembra prošle godine utvrdila da tada tek osnovan novosadski ogranak slovačke agencije Maks ne ispunjava propisane uslove za upućivanje radnika na rad u inostranstvo.

Izvor: Danas


"Tada je doneto rešenje da joj se zabranjuje rad i da dok ne ispravi nepravilnosti ne može da se bavi delatnošću posredovanja u zapošljavanju. Takođe, Agenciji je zabranjeno i oglašavanje i naloženo da se uklone sve reklamne poruke kojima se pozivaju radnici na rad u Slovačku", rečeno je Danasu u tom ministarstvu.

I pored toga, slovačka centrala te agencije nastavila je da šalje radnike. Naime, sudeći prema zapisima i oglasima sa interneta, ona je otvorila druge ogranke po Srbiji, u Pirotu, Kraljevu, ali i u nekim manjim gradovima iz okruženja. Drugih kontrola tržišne inspekcije nije bilo, a Ministarstvo za rad, boračka i socijalna pitanja tvrdi da oni nemaju nadležnost da proveravaju rad agencija koje nisu registrovane za posredovanje.

U odgovoru Danasu iz tog ministarstva objašnjavaju da su nadležni "samo kada su u pitanju poslodavci koji imaju dozvolu za pružanje agencijskih usluga za posredovanje i zapošljavanje u zemlji i inostranstvu, koju izdaje Sektor za rad i zapošljavanje ovog ministarstva, kao i u slučaju kada poslodavac upućuje svoje zaposlene, sa kojima ima zaključene ugovore o radu, na privremeni rad u inostranstvo". Dodaje se i da se spisak agencija koje imaju dozvolu za posredovanje nalazi na internet stranici tog ministarstva.

Podsetimo, agencija koja je poslovala u okviru slovačke centrale Maksa nastavila je iz improvizovanih ispostava da kontinuirano šalje grupe građana iz Srbije u Slovačku, uglavnom u južnokorejske fabrike otvorene u toj zemlji. Problem je iskrsao kada je prošle nedelje slovačka policija uhapsila više radnika za koje je utvrđeno da imaju neispravne ugovore o radu i neregulisan boravak, a među njima je bilo i 20-ak građana Srbije. Neki od privedenih su deportovani jer nisu imali ni pasoš, a većini je izrečena administrativna mera da u narednih godinu dana ne mogu da putuju u Evropsku uniju i dat im je rok od nedelju dana da napuste Slovačku.

Međutim, kako istovetne ugovore ima većina radnika koji su preko agencije Maks došli na rad, praktično su svi bili u iščekivanju da li će od poslodavca uspeti da dobiju zaradu kako bi mogli da se vrate kući. Od veće pomoći nije bilo ni osoblje ambasade Srbije u toj zemlji, jer je radnicima koji su zatražili pomoć jednostavno rečeno "da nisu upućeni u taj slučaj".


 

SAJT VIZNI REŽIM MOJE PUTOVANJE AMBASADE KONZULATI DOKUMENTA, ZAKONI I PROPISI INFORMACIJE IZRADA SAJTA