SAJT VIZNI REŽIM MOJE PUTOVANJE AMBASADE AMBASADE SRBIJE DOKUMENTA, ZAKONI I PROPISI INFORMACIJE IZRADA SAJTA
SAJT VIZNI REŽIM MOJE PUTOVANJE AMBASADE AMBASADE SRBIJE DOKUMENTA, ZAKONI I PROPISI INFORMACIJE IZRADA SAJTA

Autor Tema: Jing i jang u ishrani  (Pročitano 4977 puta)

Van mreže Anatema

  • Moderator
  • *****
  • Poruke: 191
  • Karma: +0/-0
Jing i jang u ishrani
« poslato: Decembar 16, 2009, 11:57:16 posle podne »
Jedno od makrobiotičkih načela u ishrani jeste podela hrane na jin-namirnice i jang-namirnice. To isprva zvuči misteriozno i egzotično. Da li je reč o nekom nerazumljivom načelu nutricionista, ili o nečemu prilično jednostavnom i šta to zapravo znači?

Četiri su faktora na osnovu kojih se određuje da li neka vrsta hrane spada u jin ili jang grupu:

* Kako neko povrće ili voće raste - misli se na smer rasta kao i na brzinu rasta.
* Gde se određena namirnica uzgaja - da li u krajevima južne ili zapadne hemisfere.
* Koliko sadrži natrijuma i kalijuma.
* Kakav uticaj određena hrana ima ljudsko telo - da li ga "zagreva" ili "hladi".

Uopšteno, jin hrana je "hladna", manje slana, sadrži kalijum; ako je reč o biljkama, one su krupne, i/ili rastu iznad tla. Jang hrana je "topla", sadrži više natrijuma, plodovi koji se svrstavaju u ovu grupu su sitniji i rastu ispod zemljine površine.

Ima mnogo načina, poručuju makrobiotičari, za kombinovanje namirnica dveju grupa da bismo uspostavili ono što i jeste cilj čitavog tog truda - ravnotežu u ishrani. Na primer - poželjno je jesti "toplu" hranu kada je hladno, i obrnuto.

Šta u stvari, nezavisno od oblasti ishrane, predstavlja taj toliko pominjani simbol jina i janga? On se odnosi na mnoge životne sadržaje, na stalno preplitanje suprotnosti koje jedna bez druge ne mogu. A to je upravo ono što donosi životnu dinamiku. Pozitivno i negativno, ženstveno i muževno, aktivno i pasivno, suprotnosti su svuda oko nas, kao i u nama.

Stručnjaci za makrobiotiku primenili su ovu drevnu kinesku podelu na ishranu rukovodeći se suprotnim ili različitim osobinama namirnica koje jedemo. Prema njihovom mišljenju, u jang se mogu svrstati sledeće vrste hrane: meso, sirevi, jaja, morski plodovi, živinsko meso itd. Jin namirnice bile bi: med, šećer, sladoled, tropsko voće i povrće, mleko, jogurt itd.

Primećujete da nisu pobrojane one grupe namirnica koje se preporučuju u makrobiotičkoj ishrani. Zašto? Zato što baš te preostale poželjne namirnice sadrže dovoljno i jin i jang elemenata, tako da se ne bi mogle u potpunosti svrstati ni u jednu ni u drugu grupu.

A to je upravo ono čemu makrobiotičari teže: ravnoteži u ishrani!

Koje bi konkretno bile namirnice koje su i jin i jang i koje zadovoljavaju nekad suprotne potrebe organizma? Žitarice, povrće, mahunarke, alge, prirodni sveži začini i dr.

Čak i ako niste strogi kad je ishrana u pitanju, pronađite malo ravnoteže. To može samo pozitivno uticati na vaše zdravlje.


Van mreže lana88

  • Newbie
  • *
  • Poruke: 2
  • Karma: +0/-0
Odg: Jing i jang u ishrani
« Odgovor #1 poslato: Novembar 16, 2012, 02:05:14 posle podne »
Da, da, jako zanimljiva tema...dosta sam citala o tome dok nisam pronasla par zaista jednostavnih saveta...zapravo, sve se svodi na makrobioticku dijetu, poenta je u dobroj kombinaciji namirnica. Nadam se da ce i vama koristiti kao meni.
Srecno! :)
« Poslednja izmena: Novembar 16, 2012, 08:50:58 posle podne od strane Admin »