SAJT VIZNI REŽIM MOJE PUTOVANJE AMBASADE KONZULATI DOKUMENTA, ZAKONI I PROPISI INFORMACIJE IZRADA SAJTA
SAJT VIZNI REŽIM MOJE PUTOVANJE AMBASADE KONZULATI DOKUMENTA, ZAKONI I PROPISI INFORMACIJE IZRADA SAJTA

Autor Tema: Elektronska kontrola granica  (Pročitano 3610 puta)

Van mreže Simon

  • Global Moderator
  • *****
  • Poruke: 692
  • Karma: +2/-0
Elektronska kontrola granica
« poslato: Januar 08, 2010, 07:04:30 posle podne »
Izvor: Politika.rs - Danijela Vukosavljević

Novu sistematizaciju granične službe propratiće i tehnička modernizacija, kaže Nenad Banović, načelnik Uprave granične policije MUP-a Srbije
Na suzbijanju ilegalnih migracija i trgovine ljudima uskoro će biti angažovana centralna mobilna jedinica Uprave granične policije, koja će imati nadležnost na celoj teritoriji Srbije. U timu ove mobilne jedinice biće između 30 i 35 policajaca. Oni će 24 časa dnevno za vrlo kratko vreme, u skladu sa prethodnom analizom, stizati do rizičnih tačaka na granici, preko kojih se iz Makedonije, Crne Gore i BiH kreću migranti koji žele da ilegalno pređu preko naše države.

Ovo ekskluzivno za „Politiku” otkriva Nenad Banović, načelnik Uprave granične policije MUP-a Srbije.

– Mobilni timovi granične policije su, zapravo, rezultat nove sistematizacije ove službe, koja je u pripremi i pred usvajanjem. Usvajanjem ovakve organizacije, granična policija će postati brža, modernija i efikasnija. Formiranjem centralne mobilne jedinice, ova služba će brže izlaziti na intervencije, u kratkom roku će stizati na propusne tačke na granici, gde je prema analizi rizika, pogodno za prelaženje ilegalnih migranata. U tom smislu nadamo se da ćemo delovati i preventivno i represivno, što bi trebalo da dovede do toga da se Srbija sve više zaobilazi kao tranzitna teritorija preko koje ilegalni migranti mogu, uslovno rečeno, lako da pređu – kaže Banović.

Poenta nove sistematizacije granične policije je, kako kaže naš sagovornik, da se smanji njena glomaznost, a poveća efikasnost. U tom smislu, prema njegovim rečima, predviđeno je i da se spoje stanice za kontrolu i obezbeđenje državne granice koje su sada jedna pored druge.

Novu organizaciju ove službe propratiće i tehnička modernizacija. Reč je o ugradnji stacionarne i mobilne opreme za nadzor državne granice, koja obuhvata kamere i senzore za registrovanje svakog pokreta životinje ili čoveka na graničnoj liniji.

– To su termovizijske kamere za noćno osmatranje, koje će se nalaziti i u džipovima mobilnih patrola i senzori za detekciju pokreta koji će biti instalirani duž granične linije. Ovako će svaki prelazak granice na mestima koja za to nisu predviđena biti pokriven, a policajci će lako utvrditi da li je reč o čoveku ili životinji. Sistem će biti centralizovan i svi podaci će se slivati u jedan operativni centar, gde će se formirati centralna baza podataka. Bezbednost granica biće znatno poboljšana, jer će policijski službenici u tom operativnom centru, na osnovu signala sa terena obavestiti mobilnu patrolu koja će imati zadatak da preseče kanal ilegalnih migranata – objašnjava Banović.

Dok se sa jedne strane menja i unapređuje bezbednost granica, princip granične kontrole, kako kaže Banović, ostaće isti.

– Naša namera je da putnicima omogućimo da što brže prođu državnu granicu, da bi se izbegle kolone i čekanja koje smo imali u prethodnom periodu. MUP Srbije i Uprava granične policije dali su veliki doprinos u procesu dobijanja vizne liberalizacije, ali istovremeno imaju i obavezu efikasnijeg sprečavanja ilegalnih migracija i prekograničnog kriminala ka zemljama EU. Situacija nakon liberalizacije viznog režima je jasna i to je veliki korak napred, jer će građani Srbije sa novim biometrijskim putnim ispravama u Evropu moći da putuju bez prethodnog čekanja u redu za dobijanje vize. Granična policija dužna je da putnicima obezbedi brz, slobodan i efikasan prelazak državne granice, a ujedno bezbedan i siguran. U tom smislu, u proteklih godinu dana granični prelazi su modernizovani, uvedeni su skeneri i čitači biometrijskih putnih isprava i centralna baza podataka za osobe koje prelaze državnu granicu. Pasoši se skeniraju u kratkom roku i nakon provere kroz evidencije „stop liste” i liste zabrana, putnici uz overu pečatom nastavljaju svoje putovanje – tvrdi sagovornik.

G-din Nenad Banović - Načelnik Granične policije Republike Srbije (slika dole)

 
 

SAJT VIZNI REŽIM MOJE PUTOVANJE AMBASADE KONZULATI DOKUMENTA, ZAKONI I PROPISI INFORMACIJE IZRADA SAJTA