SAJT VIZNI REŽIM MOJE PUTOVANJE AMBASADE KONZULATI DOKUMENTA, ZAKONI I PROPISI INFORMACIJE IZRADA SAJTA
SAJT VIZNI REŽIM MOJE PUTOVANJE AMBASADE KONZULATI DOKUMENTA, ZAKONI I PROPISI INFORMACIJE IZRADA SAJTA

Autor Tema: Novi skeneri na evropskim aerodromima?  (Pročitano 2751 puta)

Van mreže Simon

  • Global Moderator
  • *****
  • Poruke: 692
  • Karma: +2/-0
Novi skeneri na evropskim aerodromima?
« poslato: Januar 09, 2010, 01:58:59 posle podne »
Tanjug | 08. 01. 2010. - 23:30h  | Foto: Reuters

Sve zemlje članice EU treba da počnu da koriste skenere za celo telo na aerodromima, smatra koordinator borbe protiv terorizma EU Žil de Kerhove.
"Postoji potreba da EU uskladi uvođenje skenera za celo telo, jer su najmanje dve ili četiri članice počele sa njihovom instalacijom", izjavio je koordinator Kerhove za Rojters.

Velika Britanija, Holandija, Francuska i Italija su najavile da će instalirati nove skenere, posle neuspešnog napada na američki avion na letu iz Amsterdama u Detroit 25. decembra. Ne postoji, međutim, obaveza za sve članice EU da koriste skenere, a Evropski parlament se suprostavljao njihovoj upotrebi zbog mogućih zdravstvenih problema, privatnosti i troškova.

Evropski parlament je 2008. odbio predlog Evropske komisije da takvi skeneri budu instalirani na aerodromima. Pritisci za jačanje bezbednosti i oštrije propise na aerodromima povećani su posle pokušaja Nigerijca Umara Faruka Abdulmutalaba da aktivira eksploziv u američkom avionu sa oko 300 putnika i članova posade.

Novi skeneri, za razliku od standardnih, koriste radio talase dajući sliku celog tela ispod odeće i mogu da otkriju skriveno oružje ili eksploziv.

Po Kerhoveu, poslednja generacija tih uređaja napravljena je tako da određeni delovi tela mogu da budu zamagljeni, obezbeđujući time zaštitu privatnosti. Kerhove je, takođe, pozvao Evropski parlament da završi pregovore sa Sjedinjenim Američkim Državama o razmeni informacija o putnicima da bi se poboljsale procedure provere, preneo je Rojters.
« Poslednja izmena: April 18, 2010, 05:52:27 pre podne od strane Admin »


 

SAJT VIZNI REŽIM MOJE PUTOVANJE AMBASADE KONZULATI DOKUMENTA, ZAKONI I PROPISI INFORMACIJE IZRADA SAJTA