SAJT VIZNI REŽIM MOJE PUTOVANJE AMBASADE KONZULATI DOKUMENTA, ZAKONI I PROPISI INFORMACIJE IZRADA SAJTA
SAJT VIZNI REŽIM MOJE PUTOVANJE AMBASADE KONZULATI DOKUMENTA, ZAKONI I PROPISI INFORMACIJE IZRADA SAJTA

Autor Tema: Kako do TASOSA sopstvenim prevozom  (Pročitano 6273 puta)

Van mreže Goca

 • Sr. Member
 • ****
 • Poruke: 305
 • Karma: +5/-0
  • KoZnaZna
Kako do TASOSA sopstvenim prevozom
« poslato: Jul 11, 2010, 06:40:28 posle podne »
Izvor:grckainfo.comDo Tasosa se iz Beograda može automobilom doći iz dva glavna putna pravca, od kojih ću jedan pomenuti samo kao mogućnost – putovanje preko Bugarske – jer, iako je to najkraći put, za njega važi poslovica “preko preče, naokolo bliže”. Ovaj pravac nije dobar za putovanje jer je put kroz Bugarsku mestimično loš, delom se putuje vijugavim putevima kroz planine i njime je značajno manje komforno i bezbedno ići nego “uhodanim” putevima kroz Makedoniju i solunsku regiju. Opisi koji slede se odnose na pravac preko Makedonije, sa nekim mogućim “varijacijama”.

Beograd – Preševo – Gevgelija – Solun – Keramoti – Limenas
Najbolji put vodi preko graničnog prelaza Preševo, zatim kroz Makedoniju do Gevgelije a kada uđete u Grčku od graničnog prelaza Evzoni nastavljate 50-ak km do kružnog prstena (ring road) oko Soluna gde ćete slediti zelene putokaze za Kavalu, da bi ste do Kavale stigli autoputem koji je pred leto 2009. u potpunosti završen. Dakle, pratite zelene table “Kavala” jer postoje i plave koje će vas takođe odvesti do Kavale, ali ćete putovati tri puta duže jer nije autoput.

Kada se, nakon 140km vožnje po odličnom autoputu od Soluna približite Kavali, nemojte u nju ulaziti nego nastavite autoputem i pratite zelene putokaze za Xanthi nekih 30-ak kilometara sve dok ne ugledate putokaz za Keramoti zajedno sa oznakom za ferryboat. Tu se isključite sa autoputa, pratite putokaze za Keramoti i ostaje vam oko 20km solidnog puta do luke gde ćete se ukrcati na trajekt koji plovi do glavnog mesta na Tasosu – Limenas. Trajektom se plovi 8km, što u najboljem slučaju sa sve ukrcavanjem i iskrcavanjem traje manje od sat vremena. U špicu sezone trajekti iz ove luke polaze na svakih pola sata. Karta u jednom smeru za vozilo do 4,25m košta 16€ dok je za duže vozilo cena 20€. Za odrasle je 3€ a za decu 1,5€. Kada se iskrcate u Limenasu ostaje vam još najviše 50 minuta lagane vožnje do bilo kog mesta na obali.

Dakle, ovim najboljim putem od Beograda do Limenasa ima oko 820km. Kada se sve sabere (zadržavanje na graničnim prelazima, 2-3 usputne kratke pauze za kafu ili predah i prevoz trajektom) putovanje autom ne traje kraće od 11 sati. Ako putujete 1. ili 15. jula, a posebno 1. avgusta, put može trajati par sati duže. Pošto svi aranžmani počinju u podne, odnosno posle 12h, znači da je (iz Beograda) potrebno krenuti oko ponoći da bi ste u svoju sobu/apartman ušli i boravili od trenuka kada je za vas pripremljena.

Mladim rodiljeljima sa malom decom je zgodno da putuju noću i, kada su oba roditelja vozači pa se smenjuju, ovaj put je podnošljivo naporan. Treba, međutim, maksimalno voditi računa o bezbednosti vaše porodice i zato imajte na umu da se većina saobraćajnih nesreća, kao posledica premora vozača, dogodila između 05 i 07h ujutru. Zbog toga je mnogo bezbednija i komfornija varijanta (i malo skuplja) da putujete danju tako što ćete krenuti ujutru oko 09h a kasno popodne stići na jug Makedonije ili Polikastro (20km po ulasku u Grčku) i tu prespavati u nekom od sasvim pristojnih hotela što četvoročlanu porodicu može da košta od 50-100€ sa doručkom. Možete, naravno, spavati i u Solunu ali su odgovarajući hoteli tamo malo skuplji i često mora da se plati parking osim subotom posle 15h i nedeljom kada je parkiranje besplatno. Nakon doručka, nastavite put i na Tasosu ste oko 13h.

Beograd – Preševo – Dojran – Kilkis – Keramoti – Limenas
Ovo je trasa za one koji će prespavati u nekom od jeftinih a vrlo pristojnih smeštaja u mestu Dojran na samoj granici sa Grčkom. Granični prelaz Dojran – Doirani prolazite bez čekanja jer nema gužve. Dakle, nakon ulaska u Makedoniju vozite 145km do mesta Udovo gde imate velike, jasno vidljive putokaze za Dojran. Odatle imate još 35km do Dojrana gde možete prespavati u odličnim apartmanima za 10€ po ležaju.

Ujutru odmorni pređete u Grčku i odličnim putem nastavite pored Kilkisa da se spuštate prema Solunu, ali se kod mesta Lagkada uključujete na “Egnatia Odos”, odnosno autoput i nastavljate prema Kavali, i dalje prema Keramotiju. Nema tu nikakve velike muke, putevi su dobro obeleženi a pre puta, naravno, pogledajte kartu da bi ste imali predstavu o tome kuda putujete. Ako imate navigator sa ažurnim mapama onda nemate problem sa ovime.

Do prošle godine, dok nije potpuno završen autoput Solun – Kavala, bilo je zanimljivo i donekle opravdano putovati od Dojrana preko Seresa i Drame do Kavale ali od kada je Egnatia Odos završen, mnogo je bolje, brže i bezbednije ići autoputem.

Beograd – Prohor Pčinjski – Kumanovo – Gevgelija (ili Dojran) – Solun (ili Kilkis) – Keramoti – Limenas
Kada na Tasos putujete sa namerom da usput negde prespavate poželjno je da obratite pažnju na datum putovanja. Ako su to 1. ili 15. u letnjim mesecima i okolni dani, a naročito ako se tada poklope i vikendi, onda očekujte velike gužve od ranih popodnevnih sati pa sve do uveče na graničnom prelazu Preševo. Razlog za ovu gužvu su, pre svih, Albanci iz zapadne Makedonije – gastarbajteri, koji u to vreme idu svojim kućama. Uglavnom rade u Švajcarskoj pa se prepoznaju po švajcarskim tablicama.

Tada je mnogo bolje skrenuti sa magistralnog puta odmah iza Vranja, kod mesta Ristovac, i pratiti putokaze za Prohor Pčinjski koji se sada nalaze na svim raskrsnicama. Put je solidan, poslednjih 3-4km serpentinama se spuštate u dolinu Pčinje. Dakle, nakon 30-ak kilometara od skretanja s magistrale doći ćete do prelepog manastira pored koga je i granični prelaz. Prošlog leta je jedna gospođa uložila puno para i renovirala manastirske konake tako da je to sada solidan turistički smeštaj po pristojnoj ceni sa ODLIČNIM restoranom – pogledajte ovde: http://www.prohorpcinjski.com/

Na ovom graničnom prelazu je divna okolina i nema gužve ali se sa naše strane trenutno sve dosta sporo odvija, pa se može desiti da čekate 20-ak minuta. Na tri kilometra odatle, uz samu graničnu liniju sa Makedonijom, napravljen je nov, moderan granični prelaz ali do 01.06.2010. kada sam poslednji put proveravao, još nije bio pušten u rad. Kada uđete u Makedoniju imate opet oko 20-tak kilometara dok kod Kumanova ne izađete na autoput za Skoplje i dalje prema Grčkoj. Računajte da vam od prelaza Prohor Pčinjski pa do Tasosa treba najmanje 7 sati puta, znači ako ste odlučili da ovde prespavate morate malo ranije ustati i nastaviti put – ili stići kasnije popodne na Tasos.

Putarina
Od Beograda do granice s Makedonijom ćete u dva maha platiti putarinu - do Niša je 730,00 din. za putnička vozila, a kod Doljevca se plaća još 190,00 din. za deonicu od Niša do Leskovca, znači ukupno 920,00 dinara od Beograda do granice s Makedonijom. Može se platiti karticama Visa, MasterCard, AmEx. Najavljeno je poskupljenje putarine ovih dana za 11%.

Kroz Makedoniju do granice s Grčkom ima 3 naplatne rampe, 50 + 60 + 50 denara. Do sada nisu primali kartice ali su primali evre, metalne, papirne… ako platite u evrima, tako ćete i kusur dobiti osim razlike od 10 denara jer kurs računaju 1€ = 60 denara. Dakle, na prvoj naplatnoj rampi kod Kumanova, daćete 1€ i dobićete račun… ali kusur od 10 denara ćete dobiti ako nastavite da držite ispruženu ruku u narednih 10-15 sekundi ili ako zatražite kusur . Isto je i kod treće naplatne rampe, inkasanti će vam vratiti kusur ali bez žurbe, samo sačekajte...

Ako ne želite da vam se "zaokružuju" iznosi možete čim uđete u Makedoniju, na samom graničnom prelazu u menjačnici razmeniti manju količinu € u denare po kursu 1€= oko 61,4 denara i onda ostavite za putarinu a ostatak para potrošite na gorivo.

U Grčkoj, do Tasosa, za sada nema putarina.

Gorivo i TNG (LPG)
Danas 15.06.2010. gorivo je najjeftinije u Makedoniji (EUROSUPER-95 =1,13€; EURODIESEL =0,95€; LPG =0,60€), čak značajno jeftinije nego u Grčkoj i treba tempirati da tamo natočite. Priče o tome da je u Makedoniji gorivo loše ili sl. su gluposti, gorivo je dobro a postoje i kvalitetnija goriva nego što se kod nas mogu naći, na primer bezolovni benzin od 98 oktana. TNG je u Makedoniji nešto skuplji nego u Srbiji, a imate ga na nekoliko pumpi u Makedoniji pored autoputa, dok je poslednja na samoj granici s Grčkom gde treba natankovati do vrha ako želite da uštedite. Na svim većim usputnim pumpama u Makedoniji možete platiti u € ili, naravno, karticama.

U Grčkoj nema mnogo stanica za točenje TNG tako da je na putu do Tasosa moguće još u Solunu natočiti na jednoj od 4 stanice (možda je u međuvremenu napravljena još neka), ali to znači da treba da uđete u Solun, odnosno da se petljate...

Na Tasosu nema TNG, ima zato dovoljno raznih pumpi, a za ljubitelje najboljeg i najskupljeg goriva postoji čak jedna Shell-ova pumpa u Limenasu na kojoj možete natočiti V-Power goriva.

Treba napomenuti da na autoputu Egnatia Odos (deo od Soluna do Kavale) nema pumpi koje su kao kod nas i u Makedoniji neposredno uz autoput, nego morate da silazite s puta i petljate se 1-2km da bi je našli. Zato vam preporučujem da gorivo sipate na izlazu iz Makedonije. Takođe, treba znati da su cene goriva u Grčkoj ove godine značajno povećane, benzin je oko 1,45€, dizel je oko 1,3€ kao i to da su šarenolike, od pumpe do pumpe odstupanja u ceni mogu da budu nekoliko procenata.


Van mreže Admin

 • Administrator
 • *****
 • Poruke: 232
 • Karma: +1/-0
 • Informacija ima cenu
  • KoZnaZna
Odg: Kako do TASOSA sopstvenim prevozom
« Odgovor #1 poslato: Jul 11, 2010, 06:44:28 posle podne »
Ja samo da dodam da naši posetioci mogu i na sledećem linku da izračunaju kako najbrže, kuda i koliko će ih koštati. Odličan Mišelinov sajt.
LINK: http://www.viamichelin.com