SAJT VIZNI REŽIM MOJE PUTOVANJE AMBASADE KONZULATI DOKUMENTA, ZAKONI I PROPISI INFORMACIJE IZRADA SAJTA
SAJT VIZNI REŽIM MOJE PUTOVANJE AMBASADE KONZULATI DOKUMENTA, ZAKONI I PROPISI INFORMACIJE IZRADA SAJTA

Autor Tema: Srpski turisti sve manje idu na Jadran  (Pročitano 2285 puta)

Van mreže Simon

  • Global Moderator
  • *****
  • Poruke: 688
  • Karma: +2/-0
Srpski turisti sve manje idu na Jadran
« poslato: Jul 14, 2010, 10:24:54 posle podne »
Izvor: Politika | 14. juli 2010.

Interesovanje domaćih turista za letovanje u Crnoj Gori i Hrvatskoj je smanjeno u odnosu na prethodnu godinu zbog visokih cena aranžmana, pa će većina građana Srbije ovo leto provesti u Grčkoj, Turskoj ili Španiji, potvrdili su Tanjugu predstavnici turističkih agencija i prevoznika.Alksandar Danilović iz agencije „Kompas” rekao je da se aranžmani za crnogorsko primorje slabo prodaju i da zato većina domaćih turista tamo odlazi u sopstvenoj režiji i letuje u privatnim kućama, dok je interesovanje za Hrvatsku obalu nešto veće u odnosu na lane. „Razlika u ceni letovanja u Crnoj Gori i Hrvatskoj je veoma mala. Možda je letovanje u Crnoj Gori jeftinije, ali je zato kvalitet hotelske usluge na hrvatskom primorju mnogo veći”, istakao je on.

Kada je prevoz u pitanju, dodao je Danilović, turisti se uglavnom odlučuju za autobus do Hrvatske, dok mali broj ide sopstvenim kolima.

Putnici agencije „Kompas” do sad nisu imali neprijatna iskustva u Hravatskoj, rekao je Danilović, komentarišući nedavni napad na srpske turiste u Vodicama kod Šibenika.

Službenik agencije „Argus”, Aleksandar Vučković rekao je da tokom poslednje tri godine sve veći broj građana Srbije letuje u Hrvatskoj, ali da zbog visokih cena hotelskog smeštaja jadranska obala ne predstavlja ozbiljnu konkurenciju letovalištima u Grčkoj i Turskoj.

On je dodao da u toj agenciji nema grupnih tura za Hrvatsku, već se po potrebi organizuju individualni polasci.

Da je broj turista koji putuju u Crnu Goru i Hrvatsku smanjen, iako je broj autobuskih polazaka ostao isti, potvrdio je pomoćnik šefa Beogradske autobuske stanice Dragan Savić. „Na crnogorsko primorje autobusima putuje oko 30 odsto manje turista u odnosu na prethodne dve godine, a beležimo i pad interesovanja za autobuski prevoz do hrvatskog primorja”, istakao je Savić.

Direktor medija centra „Železnice Srbije” Nenad Stanisavljević rekao je da nema većih odstupanja u odnosu na ranije godine kada je reč o broju putnika za Crnu Goru i Hrvatsku i da se železnički saobraćaj odvija po utvrđenom redu vožnje. Turistima koji u Crnu Goru putuju privatnim prevozom nije potreban zeleni karton i međunarodna vozačka dozvola, ali su zato strani turisti u obavezi da plate ekološku taksu, koja po automobilu iznosi 10 evra.

Prema Zakonu o bezbednosti hrane Republike Crne Gore, turistima je dozvoljeno da unesu kilogram suvog voća, povrća i kafe, kao i litar alkoholnog pića i dve litre soka, dok za ulazak u Hrvatsku nema sličnih ograničenja. Tanjug


 

SAJT VIZNI REŽIM MOJE PUTOVANJE AMBASADE KONZULATI DOKUMENTA, ZAKONI I PROPISI INFORMACIJE IZRADA SAJTA