SAJT VIZNI REŽIM MOJE PUTOVANJE AMBASADE KONZULATI DOKUMENTA, ZAKONI I PROPISI INFORMACIJE IZRADA SAJTA
SAJT VIZNI REŽIM MOJE PUTOVANJE AMBASADE KONZULATI DOKUMENTA, ZAKONI I PROPISI INFORMACIJE IZRADA SAJTA

Autor Tema: Turistički pakao u Grčkoj! Nema goriva,nestaje hrane!  (Pročitano 2127 puta)

Van mreže Simon

  • Global Moderator
  • *****
  • Poruke: 688
  • Karma: +2/-0
Turistički pakao u Grčkoj! Nema goriva,nestaje hrane!
« poslato: Jul 31, 2010, 09:57:53 pre podne »
Prevoznici nastavljaju štrajk, benzina nema, a na Tasosu prodaja hleba ograničena na jednu veknu

Izvor: Pressonline.rs - 31.07.2010Grčki prevoznici nastavljaju štrajk, benzina na pumpama i dalje nema, turisti otkazuju aranžmane, a već za dan-dva u prodavnicama i hotelima moglo bi da ponestane čak i osnovnih namirnica. Pojedini pekari, posebno na Tasosu, već su ograničili prodaju hleba.

Maratonski pregovori kamiondžija sa predstavnicima vlade u Atini juče su propali, pa je sada izvesno da se protesti neće brzo okončati kako su se nadali zvaničnici. Ogromna većina benzinskih pumpi je bez goriva. U najgoroj situaciji su turisti koji su svojim kolima krenuli na letovanje, a među njima je najviše Srba. Prvi savetnik i šef konzularnog odeljenja Ambasade Srbije u Atini Jovica Čekić potvrdio je juče za Press da bi nastavak štrajka mogao ubrzo da ugrozi snabdevanje hlebom, mlekom, mesom, voćem i povrćem...

Ponegde ima dizela
- Do sada su problem sa snabdevanjem hranom imale samo prodavnice u udaljenijim mestima, koje gazde same snabdevaju svojim automobilima. Ali, pošto se štrajk nastavlja, realno je očekivati da nestašica goriva ugrozi sve ono što zavisi od prevoza - rekao je Čekić.

Štrajk kontrole leta
Situacija će se dodatno iskomplikovati koliko danas, s obzirom na to da vlada nije prihvatila zahtev kontrolora leta za plaćanje prekovremenih sati, pa su oni odlučili da ponovo stupe u štrajk.
 
Kako Press saznaje od turista koji su na Tasosu, pojedini pekari su već ograničili kupovinu hleba, pa prodaju samo po jednu veknu.

- Pekare prodaju po jedan hleb. Boje se da im ne nestane brašno, do kojeg će teško doći - čuli smo juče od Dušana D. iz Beograda, koji je na Tasosu.

Situaciju su bar malo popravile privatne kamiondžije, koje ipak snabdevaju pojedine pumpe, pa se zahvaljujući njima ponegde može naći gorivo, ali u minimalnim količinama.

- Navešću vam primer sa Kasandre, tamo ćete ako odete do jedne pumpe naići na kilometarski red, druga će biti zatvorena, dok treća prodaje samo dizel. Pumpe koje rade prodaju gorivo na kašičicu, najviše za 20 evra po vozilu - rekao je za Press PR i turoperator srpskih agencija na Halkidikiju Nikolaos Antonopoulos.

Jovica Čekić iz srpske ambasade kaže da za razliku od bezolovnog benzina, dizel gorivo ponegde može da se nađe.

- Što se tiče bezolovnog, ja sam juče ujutru prešao 50 kilometara kroz Atinu, prošao pored bar 15 pumpi i ni na jednoj nije bilo benzina - objasnio je Čekić.

Otkazano 30.000 noćenja
Mnogi srpski turisti odustali su od puta u Grčku. To se uglavnom odnosi na one koji su planirali put sopstvenim kolima, a kako se nezvanično može čuti od turističkih radnika u našim agencijama, od početka štrajka najmanje nekoliko hiljada Srba je promenilo destinaciju. Oni koji su aranžmane uplaćivali u agencijama zasad uglavnom samo zovu i raspituju se.

- Trebalo je u nedelju da krenem za Pefkohori sa ženom i ćerkama, ali smo odustali i uplatili aranžman za Tursku - kazao nam je Beograđanin Branislav L.

U agencijama kažu da su im se telefoni usijali, ali otkaza nema.

- Ljudi zovu, raspituju se... Još niko nije odustao - rekla je PR agencije „Kon Tiki" Milica Žarković.

Udruženje hotelijera Grčke saopštilo je da je zbog štrajkova dosad otkazano 30.000 noćenja.


Van mreže Simon

  • Global Moderator
  • *****
  • Poruke: 688
  • Karma: +2/-0
Odg: Turistički pakao u Grčkoj! Nema goriva,nestaje hrane!
« Odgovor #1 poslato: Avgust 01, 2010, 09:35:00 posle podne »
Nakon sedmodnevne blokade saobraćaja
Beta | 01. 08. 2010. - 18:06h  | Foto: AFP
Grčki autoprevoznici prekinuli štrajk

Vlasnici kamiona u Grčkoj saopštili su danas da završavaju sedmodnevni štrajk i počinju pregovore s vladom.Štrajk je izazvao velike nestašice goriva i nezapamćene blokade saobraćaja u toj zemlji u jeku turističke sezone.

Situacija se donekle smirila sinoć kada je vlada predložila ukidanje svoje odluke o radnoj obavezi, ako vožači kamiona obustave štrajk zbog protivljenja najavljenim reformama sektora koje se odnose pre svega na cenu i broj godišnjih dozvola za rad.

"Kamiondžije se sutra vraćaju na posao", rekao je šef sindikata autoprevoznika Jorgos Corcatos posle tročasovog sastanka sa članovima sindikata.

Po odluci Vlade Grčke, sinoć su angažovani vojni kamioni i brodovi za snabdevanje građana gorivom, a vojnici su počeli da voze kamione-cisterne oduzete od privatnika koji štrajkuju. Cisterne pod policijskom pratnjom snabdevaju i benzinske pumpe.

Netsašica goriva pogodila je desetine hiljada Grka, kao i strane turiste, navode turistička udruženja, upozoravajući da su sve brojnija i otkazivanja rezervacija u hotelima. Ovim štrajkom bila su najpogođenija ostrva.