SAJT VIZNI REŽIM MOJE PUTOVANJE AMBASADE KONZULATI DOKUMENTA, ZAKONI I PROPISI INFORMACIJE IZRADA SAJTA
SAJT VIZNI REŽIM MOJE PUTOVANJE AMBASADE KONZULATI DOKUMENTA, ZAKONI I PROPISI INFORMACIJE IZRADA SAJTA

Autor Tema: Zonirani TAXI prevoz na Aerodromu Nikola Tesla  (Pročitano 3862 puta)

Van mreže Simon

  • Global Moderator
  • *****
  • Poruke: 688
  • Karma: +2/-0
Zonirani TAXI prevoz na Aerodromu Nikola Tesla
« poslato: Decembar 01, 2010, 06:35:17 posle podne »
U zavisnosti od toga u kojoj zoni se nalazi adresa na koju žele da ih preveze taksi, putnici će vožnju sa Aerodroma „Nikola Tesla” do željenog odredišta plaćati od 1.500 do 7.000 dinara

Izvor: politika.rs

Fiksne tarife za vožnju taksijem sa Aerodroma „Nikola Tesla” počinju da se primenjuju od danas. U zavisnosti od odredišta, putnici će vožnju iz „vazdušne luke” do željene adrese plaćati od 1.500 do 7.000 dinara.

Dejan Mali, član Gradskog veća zadužen za saobraćaj, kaže da će putnik kada prođe carinsku kontrolu dobiti flajer na kojem je, na šest jezika, objašnjena procedura korišćenja taksi usluge.

– Posle toga dolazi do info-pulta, koji se nalazi kod dolaznog terminala. Saopštava nadležnom službeniku gde želi da ide i u skladu s tim će dobiti potvrdu na kojoj će biti upisano odredište i cena. Zatim će u pratnji osoblja info-pulta, koje nosi prepoznatljive fluorescentne prsluke, izaći ispred aerodromske zgrade i prvom slobodnom taksisti dati vaučer, posle čega može ući u vozilo. Svaka takva potvrda ima serijski broj, tako da se vodi precizna evidencija o tome koliko je vaučera izdato. U zavisnosti od zone, potvrde su različite boje – kaže Dejan Mali.

Najveća prednost novog sistema je što će putnik ubuduće biti siguran da ga na kraju vožnje ne čeka neprijatno iznenađenje, s obzirom na to da je bilo raznih zloupotreba sa „ubrzanim” taksimetrima.

– Vožnja po fiksnim tarifama važiće i posle 22 sata, a napominjem da se prtljag dodatno ne naplaćuje – kaže Dejan Mali.

Mark Čuturilo, načelnik taksi sektora u Gradskoj upravi, napominje da je veoma važna i druga faza ovog sistema, odnosno automatsko upravljanje.

Sve informacije putnici dobijaju na Info pultu kao i vaučer bez koga ne mogu da uđu u taksi Foto: politika.rs - R. Krstinić
– Uz pomoć velikog displeja, kontrolišemo da putnika preveze prvi slobodni taksista. Nove rampe i kamere regulisaće redosled kojim vozači preuzimaju vožnje. Po dolasku na parking, specijalne kamere će na osnovu registarske oznake prepoznavati vozila koja imaju dozvolu da voze sa aerodroma. Drugo, kada taksi dođe na red za vožnju, na displeju će se ukazati njegov registarski broj. Tek tada će moći da se spusti do dolaznog terminala i preuzme vožnju – ističe Mark Čuturilo.

Putnici koji smatraju da im se vožnja po fiksnom cenovniku ne isplati, mogu da telefonom pozovu bilo koju taksi asocijaciju i da potom sačekaju vozilo na gornjem terminalu Aerodroma „Nikola Tesla”. Još će dobiti i popust od deset odsto na cenu koju pokaže taksimetar.

D. Spalović

Cena – kamen spoticanja

Taksisti s kojima smo razgovarali pozdravljaju odlučnost Gradske uprave da konačno uvede red u taksi prevoz u beogradskoj vazdušnoj luci, ali ukazuju na to da se oni koji su dosad držali monopol na taksi prevoz od aerodroma neće lako odreći te privilegije. Drugo, njihov stav je da bi bilo delotvornije pojačati kontrole i kažnjavati taksi vozače koji potkradaju mušterije, nego uvoditi fiksne tarife, po kojima će putnici za neke zone plaćati više nego po klasičnom taksimetar-obračunu.

Radomir Berberski iz „Beogradskog poslovnog taksija” pozitivno ocenjuje novi sistem naplate, uz napomenu da bi ga trebalo uvesti i kod železničke i autobuske stanice gde je, kako ističe, mnogo veći javašluk.

Miloš Marinović, vozač „Beotaksija”, koji je 32 godina taksista, kaže da će cena biti stalni „kamen spoticanja” tarifnog sistema. 

– Taksi je zamišljen da se vozi po taksimetru, jer je on najmerodavniji da pokaže koliko putnik mora da plati. Biće putnika koji neće da plate cenu koju je odredio grad, već će gledati da se na drugi način prevezu – kaže Marinović.