SAJT VIZNI REŽIM MOJE PUTOVANJE AMBASADE KONZULATI DOKUMENTA, ZAKONI I PROPISI INFORMACIJE IZRADA SAJTA
SAJT VIZNI REŽIM MOJE PUTOVANJE AMBASADE KONZULATI DOKUMENTA, ZAKONI I PROPISI INFORMACIJE IZRADA SAJTA

Autor Tema: Kako koristiti E-kapiju na beogradskom Aerodromu "Nikola Tesla"  (Pročitano 10046 puta)

Van mreže Simon

  • Global Moderator
  • *****
  • Poruke: 693
  • Karma: +2/-0
Kako koristiti E-kapiju na beogradskom Aerodromu "Nikola Tesla"
« poslato: Decembar 24, 2010, 11:09:36 pre podne »
Dana 23.12.2010. godine oko 11,30 časova na graničnom prelazu "Beograd" koji se nalazi na Aerodromu "Nikola Tesla" u Beogradu, od strane Ministra policije Ivice Dačića otvorena je  Elektronska kapija (e-gate).

Više o tome šta je Elektronska kapija, čemu služi, ko može da je koristi, pročitajte na strani sajta KoZnaZna:  http://www.koznazna.com/forum/index.php?topic=530.0

Za sada MUP Republike Srbije poseduje jednu ovakvu kapiju i ona je postavljena na beogradskom Aerodromu na tamošnjem graničnom prelazu, na ulazu u Srbiju.

Ovde ću opisati ko može da koristi Elektronsku kapiju (E-gate) i kako se E-gate koristi:


   
Prva fotografija pokazuje pasošku kontrolu na ulazu u Republiku Srbiju. Prilikom izlaska iz aviona spuštate se sprat niže stepenicama, ili vas autobus dovozi (u zavisnosti od pozicije gde će avion pristati). Nalaze se 5 šaltera pasoške kontrole srpske granične policije. Pod broj 1 (prvo mesto) je službeni prolaz i rezervisano je za zaposlene, diplomate, invalidna lica, posadu aviona (iako kada nema navedene kategorije lica policijac/policajka „pušta“ i nas „obične“. Za ovo svaka čast-efikasni su). Ali da ne skrećem sa teme. E-kapija se nalazi između kabina 4 i 5 i mogu je koristiti (za sada) samo nosioci srpskih pasoša izdatih posle 01.12.2009. godine. Slovima A i B označene su informacije (uokvirene crvenim krugovima) o tome kako se koristi E-kapija.
   

 
Kada dođete ispred E-kapije zateći ćete ovakav pregled. Na samoj E-kapiji nalazi se dupli red vrata (nakon prve procedure pušta vas unutra i zatvaraju se, a nakon druge otvara se drugi red vrata i izlazite iz E-kapije). Brojem 1 je navedeno uputstvo o korišćenju E-kapije. Pod brojem 2 prikazana je E-kapija na kojoj trenutno sija zelena strelica, koja pokazuje da je E-kapija spremna i da možete pristupiti. Kada je strelica crvene boje, sačekajte.
 

   
Pristupite E-kapiji i postavite pasoš u položaj koji će pokazati sledeća slika(1. procedura). Na ovoj slici možete videti prvi red vrata (obeležena slovima A) i mesto za stavljanje kažiprsta za uzimanje otiska prsta (2. procedura). Nakon prve procedure otvoriće se vrata označenaslovom A i tada uđite u prostor E-kapije. Vrata će se zatvoriti.
 

 
Na ovoj slici prikazano je kako da postavite pasoš na skener E-kapije. 1. postavite pasoš kao što je označeno brojem 1, 2. gurnite pasoš u skener i 3. čekajte oko 15 sekundi da se upali zelena strelica. Pre nego što se upali zelena strelica svetleće crvene lampice.
 

 
Ovde je prikazana E-kapija koja vam pokazuje „dupla vrata“. Nakon prve procedure skeniranja i čitanja pasoša od strane E-kapije otvoriće vam se „prvi red“vrata (slova A) i ulazite u prostor E-kapije. Vrata (A) se zatvaraju.


Sada se nalazite u prostoru E-kapije i što bi rekli graničari „u postupku ste“. Na monitoru je objašnjenje šta dalje. Sačekajte da ispiše „SPREMAN“. Objasniće vam postupak verifikacije otiska prsta.
 
       

Sledi verifikacija otiska prsta i upoređivanje sa bazom MUP-a. Postavite kažiprst u određeni prostor ispod monitora (kao na slici) i kreće ferifikacija (upoređivanje) otiska prsta.


Nakon provere otiska završili ste graničnu kontrolu bez graničnog policajca. Ukoliko dođe do bilo kakvog problema otvoriće vam se vrata da se vratite nazad i ponovite postupak, a ukoliko ferifikacija prođe bez problema otvara se „drugi red“ vrata (slovo A) i sada možete da napustite prostor E-kapije. Uspešno ste završili pasošku kontrolu. Ukoliko imate pasoš Srbije koji je izdat posle 01.12.2009.g. iskoristite ovu pogodnost. Osećaj je fenomenalan!


Toliko. Nadam se da je jednostavno i detaljno.
« Poslednja izmena: Mart 06, 2018, 10:13:48 pre podne od strane Simon »


 

SAJT VIZNI REŽIM MOJE PUTOVANJE AMBASADE KONZULATI DOKUMENTA, ZAKONI I PROPISI INFORMACIJE IZRADA SAJTA