SAJT VIZNI REŽIM MOJE PUTOVANJE AMBASADE KONZULATI DOKUMENTA, ZAKONI I PROPISI INFORMACIJE IZRADA SAJTA
SAJT VIZNI REŽIM MOJE PUTOVANJE AMBASADE KONZULATI DOKUMENTA, ZAKONI I PROPISI INFORMACIJE IZRADA SAJTA

Autor Tema: Avio-karte jeftinije i do 100 € ?!  (Pročitano 2608 puta)

Van mreže Simon

  • Global Moderator
  • *****
  • Poruke: 692
  • Karma: +2/-0
Avio-karte jeftinije i do 100 € ?!
« poslato: Januar 07, 2011, 01:05:42 pre podne »
Sniženje cena avio-usluga na Aerodromu „Nikola Tesla” moglo bi da dovede do pojeftinjenja povratnih avio-karata i do 100 evra, kaže direktor Aerodroma prof. dr Velimir Radosavljević...
On dodaje da će ovo preduzeće i ove godine nastaviti sa sniženjem cena avio-usluga.

Lepo. Odlično. Super. Ali kako dolaze do ovih informacija? Da li su te informacije tačne ili ne? Pa da pokušam da predstavim neke troškove same avio kompanije i da li je moguće ovoliko sniženje. Da li se ovoliko sniženje odnosi na pojedinca (1 kartu)  ili na ukupan broj putnika (karata) na jednom letu?

Kaže direktor Aerodroma:
Citat
U 2011. godini, kaže Radosavljević, očekuju se nove avio-kompanije, ali i snižavanje cena karata kako zbog veće konkurencije, tako i zbog odluke Aerodroma da snizi cene svojih usluga.
- Sve avio-kompanije smo obavestili o našem novom cenovniku. Došlo je do sniženja cena velikog broja stavki koje se odnose na prihvat i otpremu aviona. Avio-kompanije veoma su zainteresovane da se te usluge obavljaju brzo, kvalitetno, i po što nižoj ceni - kaže direktor Aerodroma.
Radosavljević dodaje da to koristi putnicima koji žele da avionska karta košta višestruko manje. Ipak, konačna odluka o eventualnom pojeftinjenju avio-prevoza je na samim kompanijama.
- Iako Aerodrom ne određuje cenu karata, mislim da su stvoreni odlični preduslovi da putovanje avionom bude jeftinije i postane dostupno većini građana - kaže Radosavljević.
Beogradski aerodrom je snizio cenu usluge sletanja, tzv. landing, za sedam odsto. Ovo se odnosi na sve tipove aviona i sve avio-kompanije.
- Trudimo se da stvorimo slobodno tržište i jednake uslove za sve - objašnjava Radosavljević i dodaje da su, kako bi se omogućio prihvat što većeg broja vazduhoplova, planirane i dve velike investicije - proširenje terminala i platforme za parkiranje aviona.
- Prvi i najznačajniji projekat je proširenje terminalne zgrade. Stvorićemo veći komfor za putnike, sa mnogo više sadržaja - najavljuje Radosavljević.
Na Aerodromu „Nikola Tesla” smatraju da će u 2011. godini najviše porasti broj putnika na niskotarifnim letovima i da će njihov udeo činiti najmanje 15 odsto ukupnog broja putnika.
„Viz er” na proleće otvara svoju bazu u Beogradu i saobraćaće ka devet destinacija, među kojima su aerodromi u Švedskoj, Belgiji i Holandiji. Mada je bilo nezvaničnih najava o dolasku i britanskog „Izi džeta”, na beogradskom aerodromu tu informaciju nisu mogli da potvrde.


Cene povratnih karata sa svim taksama

DESTINACIJA - KOMPANIJA - CENA

Beograd - Dortmund - Viz er - 130 evra

Beograd - London - Viz er - 100 evra

Beograd - Pariz - Jat ervejz - 270 evra

Beograd - Budimpešta - Malev - 100 evra

Beograd - Barselona - Spener - 170 evra


A statistika kaže:

Da li ovo možemo nazvati ozbiljnim tekstom? Da li je ovo pisao/pričao neko ko se razume u avio biznis, aktuelne cene.

Da krenemo:
Po aktuelnom cenovniku aerodrom Nikola Tesla naplaćuje sledeće naknade za aerodromske usluge. Npr. za avion težine Boinga 737-300.
korišćenje centralne infrakstuture i pružanje usluga prihvata i otpreme:
1. komercijalno sletanje-882 eur.
2. koriscenje avio mostova: 160 eur.
3. landing: 9,80 x MTOW (maksimalna tezina aviona za poletanje-za 737 zaokruzuje se na 63t): 617,4 eur.
4. lighting: 2,46 x MTOW 154,98 eur.
5. parking 113,4 eur.
6. cute charge 0,69 po putniku

REZULTAT: To je ukupno 2000 eur.

7% pojevtinjenja je oko 160 eur. To se zove linearno. Odnosi se na celu letelicu.
Pojedinačna  karta neće pojeftiniti toliko. U najboljem slučaju po karti će biti oko 3-4 evra pojeftinjenja.

Ozbiljnosti molim!


P.S.
Kad je već reč o "jeftinoći" uskoro ću postovati tekst o tome kako što povoljnije proći na samom Aerodromu "Nikola Tesla".
Od kupovine aerodromske takse na Terminalu 1 (ušteda od nekoliko evra)  umesto Terminala 2, kupovine jeftinije kafe, soka, vode, čipsa, čokolade...


 

SAJT VIZNI REŽIM MOJE PUTOVANJE AMBASADE KONZULATI DOKUMENTA, ZAKONI I PROPISI INFORMACIJE IZRADA SAJTA