SAJT VIZNI REŽIM MOJE PUTOVANJE AMBASADE KONZULATI DOKUMENTA, ZAKONI I PROPISI INFORMACIJE IZRADA SAJTA
SAJT VIZNI REŽIM MOJE PUTOVANJE AMBASADE KONZULATI DOKUMENTA, ZAKONI I PROPISI INFORMACIJE IZRADA SAJTA

Autor Tema: Najviše zahteva za azil u 2010. iz Srbije  (Pročitano 2336 puta)

Van mreže Simon

  • Global Moderator
  • *****
  • Poruke: 693
  • Karma: +2/-0
Najviše zahteva za azil u 2010. iz Srbije
« poslato: Mart 28, 2011, 12:27:11 posle podne »
UNHCR: Najviše zahteva za azil u 2010. iz Srbije

Broj osoba koje su zatražile azil u industrijski razvijenim zemalja sveta smanjio se u protekloj deceniji skoro za polovinu, a prošle godine najveći broj azilanata došao je iz Srbije, uključujući Kosovo, saopštio je Visoki komesarijat Ujedinjenih nacija za izbeglice (UNHCR).

U okviru novih statističkih podataka koje je UNHCR danas objavio na svom vebsajtu, navodi se da je azil iz Srbije zatražilo 28.900 osoba, što je 54 odsto više nego 2009. godine, kada se Srbija nalazila na šestom mestu po broju tražilaca azila.
 
"Interesanto je to što broj zahteva za azil u 2010. godini može da se uporedi sa 2001, ubrzo posle krize na Kosovu", navodi UNHCR.
 
Prema podacima iz godišnjeg izveštaja ove agencije UN, koji je obuhvatio 44 industrijski razvijene zemlje sa područja Evrope i van kontinenta, prošle godine je podneto ukupno 358.800 zahteva za azil, što je pet odsto manje nego 2009. godine i 42 odsto manje nego 2001.
 
U većini regiona, uključujući Evropu, Severnu Ameriku i severnu Aziju, 2010. je zabeležen manji broj zahteva za azil, a u Evropi najviše je smanjen broj ovih zahteva na jugu, dok je do značajnih povećanja došlo naročito u Nemačkoj, Švedskoj, Danskoj, Turskoj, Belgiji i Francuskoj.
 
Najveći broj zahteva za azil prošle godine primile su Sjedinjene Države (55.530), Francuska (47.800) i Nemačka (41.330), kao i Švedska i Kanada.

U izveštaju se navodi da je u Francuskoj i Nemačkoj došlo do povećanja ovih zahteva delimično zato što se povećao broj tražilaca azila iz Srbije i Makedonije, što se u velikoj meri objašnjava uvođenjem bezviznog režima za ulazak u EU za državljane ove dve zemlje od decembra 2009. godine.

Posle Srbije, na drugom mestu po broju podnetih zahteva za azil su državljani Avganistana, a na trećem Kine.
U izveštaju se ne navode statistički podaci o broju odobrenih azila.
   


 

SAJT VIZNI REŽIM MOJE PUTOVANJE AMBASADE KONZULATI DOKUMENTA, ZAKONI I PROPISI INFORMACIJE IZRADA SAJTA