SAJT VIZNI REŽIM MOJE PUTOVANJE AMBASADE KONZULATI DOKUMENTA, ZAKONI I PROPISI INFORMACIJE IZRADA SAJTA
SAJT VIZNI REŽIM MOJE PUTOVANJE AMBASADE KONZULATI DOKUMENTA, ZAKONI I PROPISI INFORMACIJE IZRADA SAJTA

Autor Tema: Lažni azilanti i budućnost Srbije  (Pročitano 2347 puta)

Van mreže Simon

  • Global Moderator
  • *****
  • Poruke: 693
  • Karma: +2/-0
Lažni azilanti i budućnost Srbije
« poslato: Maj 15, 2011, 04:18:15 posle podne »
Tema koja prethodnih meseci zaokuplja pažnju javnosti. I našu i evropsku. Hoće li nam ukinuti "beli šengen" ili neće. Malo se, doduše  i stalo sa pisanjima po novinama. Umorili se, ili čekaju šta će Evropa reći. Obećali smo, ali i sprovodimo i u delo pojačanu kontrolu na granicama ka EU. Ka Mađarskoj posebno jer su stručne službe utvrdile da je najveći broj lažnih azilanata upravo tuda i otišao ka "boljem životu".

Problem lažnih azilanata je u tome što bi  hteli bolji život. Opravdano, ko ne bi hteo. Ali da li je put koji su odabrali dobar, human, čovečan...Da ne pišem o tome da li je pravedno da "ostatak" stanovništva Srbije "trpi" njihov postupak.

Ova "avantura" će lažne azilante još više osiromašiti.
Da bi otputovali siguran sam da novac pozajmljuju, jer ne verujem da poseduju ušteđevinu od nekoliko stotina evra (u zavisnosti od toga koliko je člana porodice) do par hiljada, kako bi se domogli EU. Nakon povratka su još siromašniji i u većem problemu.
Od njihovog putovanja profit mogu imati samo pojedine agencije ili pojedinci koji im obećavaju siguran ulaz u EU i dobijanja statusa azilanta. Ne verujem da im prethodno objasne šta u stvari sve to i predstavlja. Šta je azilant, šta izbeglica...Ko može biti azilant, koja prava bi trebala da su mu ugrožena u Srbiji da bi ostvario status azlanta.

Zaboravljaju da je vreme u kome je EU odgovaralo da ima što više izbeglica i azilanata iz Srbije prošlo. To se tada radilo da bi se srušio Miloševićev režim, politika...Sada kada nema potrebe da se ruši režim u Srbiji oni su nepoželjni. Ali "azilantima" se osladilo. Pričali su i novim, koji bi trebali tek da postanu, o blagodetima takve Evrope. Zaboraviše samo da im kažu reč "BILO", ili "PRE", odnosno BEŠE NEKAD.

Država pokušava da spreči, stane na put ovakvoj pojavi. Da li će uspeti, videćemo. Borba će biti jaka, teška i duga.

Skoro je, gostujući u nekoj TV emisiji, ministar policije Ivica Dačić izjavio da policija nema pravo da nikome oduzme pasoš. Nesme policija da nekome krši ljudska prava. Mnogi su odmah prokomentarisali: Ako nam EU opet uvede vize zašto ste onda kršili moja ljudska prava i niste zaštitili većinu stanovništva države Srbije. Zašto ste dozvolili da nekoliko hiljada pojedinaca ugrožava nešto što je korisno milionima. Zašto ne štitite zajednički interes građana Srbije.

I donekle se slažem sa takvim komentarima. Ukoliko je nešto loše, neka pojava koja će ugroziti većinu, treba je saseći u korenu!
Na koji način? Pa ako treba takvim licima i oduzeti pasoš! Razlog? Ugrozili su državni interes! Zloupotrebili poverenje!...Ima mnogo razloga. Samo treba biti hrabar i doneti odluku. A Evropa? Pristaće i ona na takvu vrstu "kršenja" ljudskih prava. I u njihovom je interesu.

Da je je država ovo ozbiljno shvatila pokazuje i primer čelnog čoveka za granice Srbije. Načelnika granične policije Nenada Banovića koji je obukao uniformu i izašao na granični prelaz da se uveri i uvidi kako i šta dalje preduzimati. Isti je inače i predsednik komisije za praćenje bezviznog režima putovanja u EU.

Video: http://www.rts.rs/page/stories/sr/story/125/Dru%C5%A1tvo/889058/Poja%C4%8Dana+kontrola+putnika+na+granici.html

A onda je usledila i akcija "Božur", o kojoj se možete informisati preko interneta.

Sve u svemu nešto se pokrenulo. Da li će bitka biti dobijena, videćemo.