SAJT VIZNI REŽIM MOJE PUTOVANJE AMBASADE KONZULATI DOKUMENTA, ZAKONI I PROPISI INFORMACIJE IZRADA SAJTA
SAJT VIZNI REŽIM MOJE PUTOVANJE AMBASADE KONZULATI DOKUMENTA, ZAKONI I PROPISI INFORMACIJE IZRADA SAJTA

Autor Tema: Poslanici protivzakonito putuju s diplomatskim pasošima  (Pročitano 2062 puta)

Van mreže Goca

  • Sr. Member
  • ****
  • Poruke: 305
  • Karma: +5/-0
    • KoZnaZna
Poslanici protivzakonito putuju s diplomatskim pasošima
« poslato: Maj 23, 2011, 08:25:18 pre podne »
Poslanici s diplomatskim pasošima putuju privatno i ne vraćaju ih u parlament, čime krše Zakon o putnim ispravama.

Izvor: kurir-info.rs/Autor: Jelena Velinović

BEOGRAD - Ko šiša zakon!
Poslanici koji poseduju diplomatski pasoš, a takvih je trenutno 128, bez pardona krše zakon i s tom povlašćenom putnom ispravom idu na more, koncerte, privatna putovanja... Tako mogu da zaobiđu kilometarske kolone na granici, a i da ih carinici poštede pretresa. Praktično, opušteno mogu i da švercuju!

Da zlo bude veće, pojedini među njima ne mare ni za uredbu Vlade iz decembra 2009, koja ih obavezuje da posle svakog službenog putovanja koje odobri Skupština pasoš moraju da vrate u parlament! Sagovornici Kurira čak priznaju da pojma nisu imali koje su im obaveze!

Sekretar Skupštine Veljko Odalović kaže za Kurir kako je nedavno poslao pismo opomene svim korisnicima diplomatskih pasoša da ih vrate odmah po okončanju puta.

Potpredsednik SRS Dragan Todorović jedan je od onih koji koriste isključivo diplomatski pasoš, ma o kom putovanju da je reč.

- Imam taj pasoš još od 1992. i normalno je da s njim putujem. Dok nismo bili u „belom šengenu“, koristio sam ga i za privatna putovanja. Pasoš je stalno kod mene, to je moja lična isprava - revoltirano će on. Na konstataciju da time grubo krši uredbu Vlade, Todorović odgovara protivpitanjem:
- Ma, kakvu uredbu?! Samo izmišljaju budalaštine! Što Vuk Jeremić ne vraća pasoš u ministarstvo posle svakog putovanja?! - pita radikal.
U istom „sosu“ je i poslanik DSS Željko Tomić.

- Privatno retko putujem s tim pasošem, ali sam ga iskoristio za jedan koncert u Mađarskoj. Iskren da budem, nisam ni znao da moram da ga vraćam svaki put u Skupštinu i da ne smem da ga koristim za privatna putovanja - priznaje Tomić.
Foto: smedia.rsPutuje zbog partije
Da krši zakon, priznaje i šef poslaničke grupe SPS-JS Branko Ružić:
- Diplomatski pasoš koristim veoma često zbog frekventnosti međunarodnih parlamentarnih i partijskih obaveza. Za privatne potrebe uglavnom koristim privatni. Priznajem, nisam toliko ažuran u vraćanju pasoša.

Šta kaže zakon o povlasticama
U članu 4. Uredbe o izdavanju diplomatskih i službenih pasoša navodi se da se „radi obavljanja poverene misije u inostranstvu, na obrazloženi predlog, diplomatski pasoš, između ostalih, izdaje narodnom poslaniku“.

„Pasoši lica iz čl. 4. ove uredbe, posle obavljenog službenog posla u inostranstvu, deponuju se kod državnog organa - podnosioca predloga za izdavanje diplomatskog ili službenog pasoša. Podnosilac predloga obavezan je da vrati diplomatski ili službeni pasoš funkcionera ili službenika nakon okončanja njegove službene misije u inostranstvu.“

Nema se para za putovanja
Poslanica NS Aleksandra Janković ima diplomatski pasoš, ali ga ne koristi jer, kako kaže, nema para da putuje.
- Stalno je kod mene, ali je prazan. Da imam para, putovala bih i privatno s njim - iskrena je Jankovićeva.
« Poslednja izmena: Maj 23, 2011, 08:26:56 pre podne od strane Goca »