SAJT VIZNI REŽIM MOJE PUTOVANJE AMBASADE KONZULATI DOKUMENTA, ZAKONI I PROPISI INFORMACIJE IZRADA SAJTA
SAJT VIZNI REŽIM MOJE PUTOVANJE AMBASADE KONZULATI DOKUMENTA, ZAKONI I PROPISI INFORMACIJE IZRADA SAJTA

Autor Tema: Otkriven gen raka dojke  (Pročitano 2690 puta)

Van mreže Goca

  • Sr. Member
  • ****
  • Poruke: 303
  • Karma: +5/-0
    • KoZnaZna
Otkriven gen raka dojke
« poslato: Maj 23, 2011, 09:20:31 pre podne »
Naučnici koji se bave proučavanjem raka dojke pronašli su još 3 gena povezana sa najčešćim oblikom ove bolesti.

Izvor: B92.net

Geni mogu dovesti do novih načina za dijagnostikovanje i lečenje hormonalnog raka dojke, takođe poznatog kao estrogen receptor pozitivan rak dojke, koji je odgovoran za 4 od 5 slučajeva ili za 36 000 obolelih žena godišnje samo u Britaniji.

Naučnici londonskog Instituta za istraživanje kancera (ICR), izjavili su da bi ovo otkriće u budućnosti bilo od pomoći pacijentkinjama čiji organizam ne reaguje na lekove kao što je tamoksifen.

Locirali su gene, nazvane C6ORF96, C6ORF97 i C6ORF211, u dobro proučenom delu ljudskog genoma, odmah do estrogen receptor gena, koji je glavni pokretač hormonalnog raka dojke.

Dr Anita Danbir, vodeći autor studije, izjavila je: “Ovo je iznenađujuće otkriće. Pronašli smo ove gene upravo na mestu za koje smo smatrali da smo istražili u potpunosti – to je kao pronalazak zlata na Trafalgar skveru.”

“Daljim istraživanjima moramo utvrditi kako ovi geni funkcionišu, ali nas otkriće svakako dovodi do novih terapija koje će koristiti ženama obolelim od raka dojke.”

Ona je objasnila i da većina lekova napada same estrogen receptore. Kako su otkriveni geni vezani za ove receptore, ali ipak odvojeni od njih, mogu se koristiti umesto nekih lekova rezistentnih na tumor.

“Obeležavanjem ovih gena, možemo bolje lečiti rezistentne tumore,” rekla je dr Danbir.

Ona je zajedno sa svojim kolegama proučavala DNK 104 žene sa estrogen receptor pozitivnim rakom dojke, tražeći određene gene blisko povezane sa samim receptorima.

Najznačajniji obeleženi gen je C6ORF211, za koji je utvrđeno da podstiče rast tumora. Prisustvo C6ORF97 određuje da li će pacijentkinja reagovati na tamoksifen, lek koji utiče na aktivnost estrogena. Još uvek nije tačno utvrđeno za šta je C6ORF96 odgovoran.

Ovo istraživanje je značajno jer je pokazalo da, dok je estrogen receptor glavni pokretač hormonalnog raka dojke, odmah pored njega postoje geni koji mogu sprečiti širenje ove bolesti.


 

SAJT VIZNI REŽIM MOJE PUTOVANJE AMBASADE KONZULATI DOKUMENTA, ZAKONI I PROPISI INFORMACIJE IZRADA SAJTA