SAJT VIZNI REŽIM MOJE PUTOVANJE AMBASADE KONZULATI DOKUMENTA, ZAKONI I PROPISI INFORMACIJE IZRADA SAJTA
SAJT VIZNI REŽIM MOJE PUTOVANJE AMBASADE KONZULATI DOKUMENTA, ZAKONI I PROPISI INFORMACIJE IZRADA SAJTA

Autor Tema: Evropska Unija ponovo uvodi vize za BiH  (Pročitano 2385 puta)

Van mreže Simon

  • Global Moderator
  • *****
  • Poruke: 693
  • Karma: +2/-0
Evropska Unija ponovo uvodi vize za BiH
« poslato: Septembar 22, 2011, 12:27:55 posle podne »
Sarajevo - Zbog velikog broja azilanata, Evropska komisija razmatra mogućnost ukidanja liberalizovanog viznog režima za građane BiH, piše "Dnevni avaz".

Izvor: Tanjug


Foto: rferl.org

List tvrdi da Brisel razmatra sve mere iz mehanizma kontrole bezvisnog režima koji su uvedeni odmah po otvaranju evropskih granica.

Ovakvo šokantno upozorenje vlastima u BiH, kako navodi list, poslato je nedavno sa sastanka Ministarskog foruma unutrašnjih poslova i pravosuđa "EU - zapadni Balkan".

Taj sarajevski dnevnik je juče objavio i prva saznanja o navali azilanata iz BiH u Belgiju, ali je, na osnovu dokumenata iz Brisela, problem poprimio alarmantne razmere.

Broj zahteva građana BiH za azil i negativan trend, navodi se, podigli su Brisel na noge.

U "urgentnom" i "poverljivom" dopisu Ministarstvu sigurnosti BiH i Ministarstvu spoljnih poslova, savetnik u Misiji BiH u Briselu Muaz Dedajić navodi razloge zbog kojih EK preti novim uvođenjem viza.

"Sagovornici su istakli da EK ima loše novosti za BiH. BiH je u veoma kratkom periodu, od države koja je imala najbolji imidž u vezi s poštivanjem pravila bezviznog režima sa EU, pogoršala sliku i trenutno jedino Makedonija ima veći broj tražilaca azila", naveo je Dedajić u svom dopisu.

Da cela stvar nije nimalo bezazlena, potvrđuje i upozorenje EK da je Evropska unija "izuzetno odlučna u sprovođenju mehanizama kontrole", te da veoma ozbiljno tretira situaciju u vezi s azilantskim zahtevima iz BiH, piše list i dodaje da je jedna od mogućih mera hitno upućivanje misije eksperata EK u BiH.

List navodi da su vlasti u BiH upozorene da su pojedine države članice vršile pritisak da EU zauzme "rigoroznu poziciju prema onima koji ne poštuju pravila slobodnog kretanja ljudi u Uniji".
« Poslednja izmena: Septembar 22, 2011, 12:29:56 posle podne od strane Simon »


 

SAJT VIZNI REŽIM MOJE PUTOVANJE AMBASADE KONZULATI DOKUMENTA, ZAKONI I PROPISI INFORMACIJE IZRADA SAJTA