SAJT VIZNI REŽIM MOJE PUTOVANJE AMBASADE KONZULATI DOKUMENTA, ZAKONI I PROPISI INFORMACIJE IZRADA SAJTA
SAJT VIZNI REŽIM MOJE PUTOVANJE AMBASADE KONZULATI DOKUMENTA, ZAKONI I PROPISI INFORMACIJE IZRADA SAJTA

Autor Tema: Turisti u Srbiji će imati zaštitnika  (Pročitano 1989 puta)

Van mreže Simon

  • Global Moderator
  • *****
  • Poruke: 692
  • Karma: +2/-0
Turisti u Srbiji će imati zaštitnika
« poslato: Oktobar 22, 2011, 11:53:00 posle podne »
Posebna vrsta pomoći za strane turiste. U slučaju bilo kakvog problema, neprijatnosti ili neodumice stranci će moći da pozovu Jovana Nedeljkovića

Izvor: novosti.rs

STRANI turisti će se od naredne godine u Srbiji imati svog „zaštitnika“! Stranci će u slučaju bilo kakvog problema, neprijatnosti ili neodumice moći da pozovu Jovana Nedeljkovića. On će se, poput superheroja, pojaviti na mestu nesreće i rešavati njihove probleme.

- Pošto smo na sastanku Balkanske alijanse hotelijera BAHA zaključili da je glavni problem zemalja na ovim prostorima mišljenje turista da smo „nebezbedni“, odlučili smo da takav strah iskorenimo - kaže Bato Krivokapić, direktor HORES (Nacionalnog udruženja hotelijera i restoratera). - Većina stranaca na Balkan dolazi sa željom da vide nekoliko zemalja i svi se pitaju da li su te države bezbedne. Osećaj sigurnosti je glavni razlog zašto odsedaju u skupim hotelima koji pripadaju svetskim lancima iako imamo dosta kvalitetnog domaćeg smeštaja.

Na sastanku BAHA je dogovoreno da se napravi Balkanski vodič bezbednosti u kojem će biti tačno navedeno kolika je stopa kriminala, kakva je mogućnost da turistu budu opljačkani, da li je bezbedno da se voze gradskim prevozom i taksijem... Ova brošura se uveliko sprema, a kada bude završena deliće se na graničnim prelazima. U njoj će biti i navedeno ime svih ljudi koji su direktno zaduženi da pomažu stranim turistima.

- Savetnik će se naročito angažovati ukoliko dođe do fizičkog napada. U mnogim slučajevima moraće lično da se pojavi, a, kada je to moguće, daće savet ili instrukcije i putem telefona - objašnjava Krivokapić.

Hrvatska geografija
U BALKANSKOJ asocijaciji hotelijera, koja želi da pomogne stranim turistima, nalaze se sve balkanske zemlje (pa čak i Rumunija i Albanija) osim - Hrvatske. Oni smatraju da se ne nalaze na Balkanu, tako da srpski turisti u toj zemlji neće imati turističkog savetnika od kojeg mogu da traže pomoć u slučaju nevolje.