SAJT VIZNI REŽIM MOJE PUTOVANJE AMBASADE KONZULATI DOKUMENTA, ZAKONI I PROPISI INFORMACIJE IZRADA SAJTA
SAJT VIZNI REŽIM MOJE PUTOVANJE AMBASADE KONZULATI DOKUMENTA, ZAKONI I PROPISI INFORMACIJE IZRADA SAJTA

Autor Tema: Najmanje države na svetu  (Pročitano 3634 puta)

Van mreže dragan

  • Full Member
  • ***
  • Poruke: 199
  • Karma: +4/-0
Najmanje države na svetu
« poslato: Novembar 30, 2011, 06:59:40 posle podne »
Pored Andore u svetu postoji još nezavisnih državica čije su teritorije manje i od pojedinih gradova.

Izvor: novosti.rs

Upravo zbog te činjenice one su poznate širom sveta i poslednjih godina su, bilo zbog svoje istorije ili geografskog položaja, postale idealne destinacije za avanturu i odmor. Naime, najmanje države na svetu zaista imaju šta da ponude radoznalim turistima. U jednima se možete odmarati na savršenim peščanim plažama usred svetskih okeana, u drugima uživati u zimskim sportovima u idiličnom alpskom okruženju, u trećima prisustvovati trci Formule 1... Predstavljamo vam samo neke od najmanjih država na svetu.

Vatikan – Sa svega 770 stanovnika i površinom od jedva 0,4 kvadratna kilometra, Vatikan je najmanja država na svetu. Budući da predstavlja simbol moći katoličke crkve i u njemu se nalazi sedište Svete stolice, smešten je u sred Rima, a veći deo njegove površine zauzima jedan od najpoznatijih i najvelelepnijih trgova na svetu, Trg Svetog Petra. Ovaj trg i kompleks muzeja smeštenih u Vatikanskoj palati, posvećenih rimokatoličkim poglavarima, godišnje poseti nekoliko miliona turista i uvršteni su u najveće turističke atrakcije italijanske prestonice.
Monako–Mada po površini neznatno veća od Vatikana (0,7 kvadratnih kilometara) ova mala kneževina, smeštena na jugu Francuske, na delu čuvene Azurne obale i u neposrednoj blizini Nice, nezavisna je država još od 13. veka. Sudeći po broju prijavljenih stanovnika Monaka, na tako malom prostoru živi zaista impresivan broj ljudi, čak 32.000! Međutim, mnoge od njih državljanstvo interesuje jedino zbog oslobađanja od poreza. Ovu malu državu u suštini čini grad Monte Karlo, sinonim za luksuz i bogatstvo, ali i meka ljubitelja igara na sreću i Formule 1. Svake godine u vreme održavanja ove trke, na čuvenoj stazi koja prolazi kroz sam centar Monte Karla, broj stanovnika malenog Monaka višestruko se uveća.
Nauru– To je koralno ostrvo na jugu Tihog okeana, sa 30 kilometara dugom obalom koju krase rajske peščane plaže omeđane visokim palmama.

Državica Nauru, nekadašnja britanska kolonija, ima 10.000 stanovnika, koji uglavnom žive od eksploatacije naslaga fosfata na ostrvu.

Međutim, pošto su rezerve fosfata prilično iskorišćene, poslednjih godina mali Nauru okrenuo se razvoju turizma. Inače, kuriozitet je da ova minijaturna država nema glavni grad.
Tuvalu – Ovu ostrvsku državicu, površine 26 kvadratnih kilometra, čini devet koralnih ostrvaca koja se nalaze u južnom Pacifiku, na pola puta između Australije i Havaja.

Ostrva nastanjuje oko 13.000 Polinežana koji su nezavisnost od britanske krune stekli tek 1978.
San Marino– Mada jedna od najmanjih država na svetu, San Marino je istovremeno i najstarija država u Evropi, koja se za svoju nezavisnost izborila još u 4. veku.

Ustav ove zemlje sa oko 30.000 stanovnika, najstariji je aktivan ustav i usvojen je daleke 1600. San Marino se nalazi na planini

Titan u centralnom delu Italije i obuhvata teritoriju od 62 kvadratna kilometra.


 

SAJT VIZNI REŽIM MOJE PUTOVANJE AMBASADE KONZULATI DOKUMENTA, ZAKONI I PROPISI INFORMACIJE IZRADA SAJTA