SAJT VIZNI REŽIM MOJE PUTOVANJE AMBASADE KONZULATI DOKUMENTA, ZAKONI I PROPISI INFORMACIJE IZRADA SAJTA
SAJT VIZNI REŽIM MOJE PUTOVANJE AMBASADE KONZULATI DOKUMENTA, ZAKONI I PROPISI INFORMACIJE IZRADA SAJTA

Autor Tema: Ako tražite posao u inostranstvu-pravac Brazil  (Pročitano 4822 puta)

Van mreže Goca

  • Sr. Member
  • ****
  • Poruke: 305
  • Karma: +5/-0
    • KoZnaZna
Ako tražite posao u inostranstvu-pravac Brazil
« poslato: Januar 02, 2012, 12:16:47 posle podne »
Obećana zemlja više nije Amerika već Brazil! Ako nemate posao, pravac tamo.

Izvor. press


Evropski državljani zbog dužničke krize na Starom kontinentu masovno napuštaju svoje zemlje i u potrazi za poslom ponovo odlaze preko „bare".

Raj na zemlji, bar što se tiče mogućnosti za zaradu, više nije lociran u nekom od gradova u SAD već u lokomotivi južnoameričkog kontinenta - Brazilu.

Peta najmnogoljudnija zemlja na svetu pravi je magnet za mnogobrojne Evropljane, ali i Amerikance koji su ostali bez posla jer u Brazilu ima i radnih mesta i novca.

Traženi su svi, od običnih građevinskih radnika do visokoobrazovanih stručnjaka u svim privrednim granama. Podaci iz brazilskog ministarstva rada jasno pokazuju da se broj stranaca koji su došli u zemlju sambe zbog posla, poslednjih nekoliko godina progresivno povećava. Od januara do novembra 2011. broj stranih državljana koji legalno žive u Brazilu popeo se za više od 50 procenata, sa 962.000 na oko dva miliona ljudi.

Nedavno istraživanje pokazalo je da 80 odsto brazilskih kompanija namerava da poveća broj zaposlenih.

“Kriza je naglasila značaj Brazila na međunarodnoj sceni. Naše tržište je postalo veoma atraktivno za ulaganje i zato nije nimalo čudno što je veliki broj stranaca došao da radi u našoj zemlji”, kaže Paolo Seržo de Alemeida iz veća za imigraciju Brazila.

On je dodao da se za poslednjih šest godina broj Brazilaca koji žive u inostranstvu prepolovio sa četiri na dva miliona ljudi.

Među Evropljanima, najveći broj ljudi koji je emigrirao u Brazil stigao je iz Portugala, zemlje koja je nekada bila kolonijalni gospodar Brazilcima. Pored njih ima i Španaca, Francuza i Nemaca.

Teška ekonomska situacija naterala je veliki broj mladih Portugalaca da napuste zemlju, potraže novi dom i bolje plaćen posao u inostranstvu, uglavnom u bivšim portugalskim kolonijama.


Brazil je 2011. završio kao šesta po jačini svetska ekonomija, preuzevši mesto Velikoj Britaniji. Takođe, privredni rast Brazila, koji je 2010. iznosio 7,5 procenata, 2011. zabeležio je rast od 3,5 odsto, što je više od svetskog proseka. Jedino Kina i Indija imaju veći ekonomski uspon. Stopa nezaposlenosti je opala i iznosi šest odsto, što je najniži procenat od 2002.

Jedna od njih je i arhitekta Rita Bibe Kosta, koja je odlučila da napusti rodni Lisabon i potraži bolji život u Brazilu.

Zašto da ostanem u Portugalu kada su arhitekte sa iskustvom od pet godina plaćene samo 800 evra mesečno. Spakovala sam kofere i došla u Brazil. Ovde su neuporedivo bolji uslovi, zarađujem više od 3.000 mesečno “, rekla je Kosta.

Poslovni magazin „Fajnenšel tajms" u svom komentaru prenosi da se točak istorije okrenuo.

“Pre 300 godina Portugalci su primoravali lokalno stanovništvo da radi na poljima po užarenom suncu, a zauzvrat su im davali tek po komad hleba. Nakon tri veka, situacija se potpuno promenila, Portugalci su danas radna snaga u Brazilu gde najviše rade kao građevinski radnici na izgradnji fudbalskih stadiona za predstojeće svetsko prvenstvo u fudbalu 2014”.

Brazil će biti domaćin Svetskog prvenstva u fudbalu 2014. i OI 2016, što je donelo velike investicione mogućnosti, odnosno veliki novac koji je namenjen za izgradnju infrastrukturnih projekata za dva najveća sportska događaja na svetu.

Od Rija do Amazona - Brazil je zemlja velikih gradova i ogromnih tropskih šuma

Pored Portugalaca u Brazil hrle i građani Francuske. Jedna od njih je Afeida Galeb (33), koja je 10 godina radila u predgrađu Pariza u jednoj poljoprivrednoj kompaniji, nakon čega je odlučila da potraži sreću u Brazilu. “Brazil je mnogo otvoreniji. Imate mogućnosti da se selite iz jednog u drugi sektor. Francuska ne vrednuje raznovrsnost”, kaže Galeb.

Žive za fudbal, uživaju u karnevalu
Pored poslovnih mogućnosti, Brazil je privlačan i zbog svojih prirodnih lepota, muzike, karnevala i, naravno, fudbala. Zemlju velikih kontrasta krase spektakularni predeli, velika prirodna bogatstva, fascinantni gradovi. Tropske šume Amazona obuhvataju čak 45 odsto površine Brazila.

Najveća koncentracija stanovništva je u priobalju, posebno u jugoistočnom delu zemlje gde se nalaze federativne jedinice Sao Paulo i Rio de Žaneiro.

Rio, sa čuvenom „Marakanom", predstavlja jedan veliki hram fudbala. Karneval u Riju - najpoznatiji ulični karneval na svetu, karneval sambe i životne radosti. Održava se u februaru i traje 40 dana.

Svake godine plaže Kopakabana i Ipanema privlače milione turista svojim belim peskom, svetloplavom vodom i predstavljaju raj za surfere. Muzika i ples nikada ne prestaju...

Sao Paulo je ogroman, moderan grad, finansijska prestonica zemlje i prava metropola sa pripadnicima raznih etničkih i rasnih grupa. U gradu od 19 miliona stanovnika živi pet miliona Italijana, tri miliona Portugalaca, dva miliona Španaca i po milion Nemaca, Libanaca i Japanaca. Portugalski jezik, koji se govori u Sao Paulu, zadržao je jak uticaj italijanskog.

Pogledajte i ove informacije, mogu vam koristiti:

- Vizni režim Srbije i Brazila!
- Više informacija ako putujete u Brazil!


 

SAJT VIZNI REŽIM MOJE PUTOVANJE AMBASADE KONZULATI DOKUMENTA, ZAKONI I PROPISI INFORMACIJE IZRADA SAJTA