SAJT VIZNI REŽIM MOJE PUTOVANJE AMBASADE KONZULATI DOKUMENTA, ZAKONI I PROPISI INFORMACIJE IZRADA SAJTA
SAJT VIZNI REŽIM MOJE PUTOVANJE AMBASADE KONZULATI DOKUMENTA, ZAKONI I PROPISI INFORMACIJE IZRADA SAJTA

Autor Tema: Botoks odobren za lečenje migrene  (Pročitano 1548 puta)

Van mreže Goca

  • Sr. Member
  • ****
  • Poruke: 302
  • Karma: +5/-0
    • KoZnaZna
Botoks odobren za lečenje migrene
« poslato: Oktobar 30, 2012, 12:53:14 posle podne »
Izvor: Tanjug

Britanska agencija za nadzor lekova i medicinskih proizvoda odobrila je lečenje botoksom za odrasle ljude koji imaju hronične migrene, što znači da imaju glavobolju najmanje 15 dana tokom meseca, a simptome migrene najmanje osam od tih 15 dana.

BETA/AP Photo/Sakchai Lalit

Portal "Moj doktor" navodi da je botoks tako postao prvi lek za prevenciju hronične migrene koji je dobio dozvolu od nadležnih institucija u Velikoj Britaniji.

Do odobrenje je došlo nakon 3. faze kliničkog ispitivanja u kojem je učestvovalo 1.384 pacijenata, a koje je pokazalo da su pacijenti koji su primili inekcije botoksa u pojedine mišiće na glavi i vratu u proseku manje dana osećali glavobolje i migrene nego pacijenti koji su dobili placebo inekcije.

U britanskom udruženju pacijenata koji muče muku s migrenom pozdravili su to odobrenje, ali ističu da je hronična migrena trenutno nedovoljno istražena te da često promakne lekarima zbog čega se retko i leči.

Migrena je jedna od najčešćih vrsta glavobolja koja se javlja periodično, a procjenjuje se da od nje pati od 8 do 20 odsto stanovništva.