SAJT VIZNI REŽIM MOJE PUTOVANJE AMBASADE AMBASADE SRBIJE DOKUMENTA, ZAKONI I PROPISI INFORMACIJE IZRADA SAJTA
SAJT VIZNI REŽIM MOJE PUTOVANJE AMBASADE AMBASADE SRBIJE DOKUMENTA, ZAKONI I PROPISI INFORMACIJE IZRADA SAJTA

Autor Tema: Posle pola veka Kubanci mogu da putuju!  (Pročitano 1968 puta)

Van mreže Admin

 • Administrator
 • *****
 • Poruke: 232
 • Karma: +1/-0
 • Informacija ima cenu
  • KoZnaZna
Posle pola veka Kubanci mogu da putuju!
« poslato: Januar 14, 2013, 12:02:41 posle podne »
Žiteljima karipskog ostrva ukinute dozvole za izlazak iz zemlje, koje su morali da imaju kako bi putovali u inostranstvo, a koje su koštale do 800 $

Kubanci proslavili ukidanje izlaznih viza

HAVANA - Veliki dan.
Kubanci od danas, prvi put posle više od 50 godina, mogu da putuju u inostranstvo bez izlaznih dozvola. Novi zakon o migracijama, koji je danas stupio na snagu, a koji je doneo predsednik Raul Kastro značajno će olakšati život bar nekima od 11 miliona žitelja karipskog ostrva.

Naime, još od 60-ih godina Kubanci koji su želeli da napuste ostrvo, pored pasoša, morali su od države da traže dozvolu, odnosno belu kartu, kao i da podnesu pozivno pismo iz inostranstva. Van države mogli su da borave najduže 11 meseci pod pretnjom da će im u suprotnom imovina biti zaplenjena i da će im biti zabranjen povratak u zemlju.

Iako se bela karta izdavala relativno lako, ona je bila preskupa. Budući da je prosečna plata na Kubi 20 dolara, retko ko je mogao da plati izlaznu vizu, čija je cena u nekim slučajevima bila od 300 do 500 dolara. Pored toga, bilo je potrebno pozivno pismo iz inostranstva, koje je koštalo između 200 i 300 dolara.

Sad, prema novom zakonu, Kubancima je za putovanje u inostranstvo potreban samo pasoš, koji košta 100 dolara i čije obnavljanje svake godine košta 20 dolara. Takođe, van zemlje će moći da borave 24 meseca, a da ne strahuju da će im imovina biti oduzeta ili da će biti proterani.

- Bilo bi lepo da Kubanci mogu da putuju u inostranstvo, a da rodbina van zemlje ne mora da plati njihov put - kaže Rafael Nodarse (48), koji je s Kube otišao pre 12 godina i nastanio se u Majamiju.

Uprkos novom zakonu, mali broj ljudi će moći sebi da priušti putovanje u inostranstvo.

Ipak, mnogi razmišljaju o prodaji kuća, automobila ili zemlje kako bi mogli negde da otputuju.

- Moj „ševrolet“ iz 1956. je u dobrom stanju. Ako ga ofarbam i malo dotegnem, mogu da ga prodam i za 25.000 dolara. To je dobra osnova da moja porodica započne život na drugom mestu - kaže Rafael Sančez.

Novi zakon, međutim, znači i to da će Kubanci, koji najčešće putuju u SAD, moći legalno da dobiju boravišne dozvole u Americi, što je veliki izazov za administraciju predsednika Baraka Obamu i njegovu politiku prema imigrantima.

Prethodnih dana formirali se redovi za podizanje pasoša, koji košta 100 $

Citat
Zakon nije isti za sve

U slobodi kretanja, prema novom zakonu, ipak neće moći svi da uživaju. Najuspešniji sportisti kojima se Kuba naročito ponosi, pojedini rukovodioci, kao i vrhunski stručnjaci moraće da traže posebna odobrenja. Takva ograničenja uvedena su jer, prema navodima kubanske vlade, SAD decenijama podstiču odliv mozgova i prebeg vrhunskih sportista i stručnjaka.

Olakšice uvedene od 2008.

♦ više slobode u privatnom sektoru
♦ dozvoljena kupovina vozila u inostranstvu
♦ odobrena kupovina nekretnina
♦ dozvoljeno posedovanje mobilnih telefona
♦ mogućnost odsedanja u hotelima

(kurir-info.rs)


Van mreže dragan

 • Full Member
 • ***
 • Poruke: 201
 • Karma: +4/-0
Odg: Posle pola veka Kubanci mogu da putuju!
« Odgovor #1 poslato: Januar 14, 2013, 12:24:32 posle podne »
Čuvajte se Kubanci demokratije.

Van mreže Пирке Блогер

 • Global Moderator
 • *****
 • Poruke: 37
 • Karma: +1/-0
 • Волим Пирот!
  • Пиркетов Блог
Odg: Posle pola veka Kubanci mogu da putuju!
« Odgovor #2 poslato: Januar 14, 2013, 12:28:57 posle podne »
Нека виде свет и врну се дома.
И при нас ућинуше визе ка требе да идем у Јевропу, ал цврц Милојко. Куде че идем ка немам паре. Јебале ђи и визе и без визе. Мене си је исто.
Браћо Кубанци јелате (дођите) и при нас малко у Пирот. Поздрав оди мене!
Знај да те је непријатељ онолико освојио и покорио колико ти је речи потро и својих потурио. Народ који изгуби своје речи престаје бити народ.

https://www.koznazna.com/category/pirke