SAJT VIZNI REŽIM MOJE PUTOVANJE AMBASADE KONZULATI DOKUMENTA, ZAKONI I PROPISI INFORMACIJE IZRADA SAJTA
SAJT VIZNI REŽIM MOJE PUTOVANJE AMBASADE KONZULATI DOKUMENTA, ZAKONI I PROPISI INFORMACIJE IZRADA SAJTA

Autor Tema: Kancerogeno mleko: Pod hitno proveriti sastav "Dukatovih" proizvoda u Srbiji  (Pročitano 5099 puta)

Van mreže Goca

 • Sr. Member
 • ****
 • Poruke: 303
 • Karma: +5/-0
  • KoZnaZna
Kancerogeno mleko: Pod hitno proveriti sastav "Dukatovih" proizvoda u Srbiji
« poslato: Februar 09, 2013, 06:59:58 posle podne »
Mleka hrvatskih proizvođača “Dukat” i “Vindija” povlače se sa tržišta u Hrvatskoj i Crnoj Gori nakon što je u njima pronađen kancerogeni sastojak aflatoksin, a BIH zabranila je njihov uvoz. I dok u srpskom Ministarstvu poljoprivrede tvrde da mleka iz Hrvatske kod nas nisu ni uvožena, iz Nacionalne organizacije potrošača podsećaju da “Dukatov” pogon postoji u Somboru i da ta mleka podhitno treba iskontrolisati.

Izvor: Blic.rs

Goran Papović

- Kontrola bezbednosti hrane u Srbiji skoro i da ne postoji. Mi nemamo plan

monitoringa hrane na tržištu niti Savet za bezbednu hranu, na čije formiranje čekamo godinama, tako da se bez preterivanja može reći da zapravo i ne znamo šta jedemo i pijemo. Umesto da veterinarska inspekcija uveliko kontroliše sporna mleka na našem tržištu, mi se oslanjamo na utešne izjave iz Ministarstva - kaže za “Blic” Goran Papović, predsednik Nacionalne organizacije potrošača.

Načelnica veterinarske inspekcije Sanja Čelebićanin odbila je da komentariše situaciju i rekla da odgovore o kontroli spornih mleka u Srbiji možemo dobiti tek u ponedeljak.

Goran Knežević, ministar poljoprivrede Srbije, izjavio je da manja količina mleka jeste uvezena iz Bosne i Hercegovine ali da u njoj nije bilo aflatoksina.

Podsetimo, nakon što su nalazom Hrvatskog veterinarskog instituta utvrđene koncentracije aflatoksina M1 manjih odstupanja od dozvoljenih, uzorci mleka su poslati u specijalizovanu laboratoriju u Beču radi dodatne potvrde nalaza, a rezultati će biti poznati sredinom februara.
"Dukatovi" pogoni
"Dukat" kao deo "Lactalis" grupe ima 14 proizvodnih pogona u Balkanskom regionu, pa pored dominantne uloge u Hrvatskoj prisutan je i na tržištu Srbije (mlekara u Somboru), BiH (mlekara u Gradačcu i Tuzli) i Makedonije
(mlekara Ideal Šipka u Bitolju, koja je druga po veličini i učestvuje na makedonskom tržištu sa 12,3%).

Somboled: Ne uvozimo sporne proizvode

Povodom utvrđenih sumnji da je u određenim pakovanjima dugotrajnog mleka "Dukat" povećana koncentracija kancerogenog aflatoksina M1, kompanija "Somboled" saopštila je danas da u Srbiju ne uvozi sporne proizvode iz Hrvatske.

"Trajno mleko sa 2,8 odsto mlečne masti od 0,5 litra i Lagano jutro sa 2,8 odsto mlečne masti od jednog litra nisu prisutni na srpskom tržištu i ne postoji nikakva opasnost za potrošače u Srbiji", naglašavaju u "Somboledu".

Dodatno, kompanija je u Hrvatskoj povukla sa tržišta sve proizvode kod kojih je utvrđena sumnja na povećanu količinu mikotoksina.

Izvor spornih supstanci su stočna hrana korišćena na farmama muznih krava, a "Dukat" obustavlja otkup mleka sa svih farmi muznih krava gde je utvrđena povećana koncentracija spornih supstanci. (FoNet)


Aflatoksini u grupi najkancerogenijih poznatih supstanci
Dukat mleko

Aflatoksini su toksični i ubrajaju se u grupu najkancerogenijih poznatih supstanci, a inače su prirodni mikotoksini koje proizvode mnoge vrste gljiva Aspergilus.

Iz prodaje se povlače “Vindijino” trajno mleko sa 2,8 odsto mlečne masti, u pakovanju od litra, “Vindijino” UHT (homogenizovano i sterilizovano) mleko sa 2,8 odsto mlečne masti u pakovanju od litra, “Dukatovo” trajno mleko sa 2,8 odsto mlečne masti, u pakovanju od pola litra i “Dukatovo” trajno mleko “Lagano jutro” sa 2,8 odsto mlečne masti u pakovanju od jednog litra.

- Odmah po dobijanju informacija da UHT mleko Hrvatskih proizvođača mleka ‘Dukat’ i ‘Vindija’ može predstavljati rizik po zdravlje potrošača u Crnoj Gori, Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja dalo je nalog da se stave van prometa proizvodi svih proizvodnih partija navedenih proizvođača, sve dok se ne izvrše dodatne labaratorijske analize uzorka - navodi se u listu “Pobjeda”.

Povlačenje mleka je na HRT-u komentarisao toksikolog Radovan Fuks koji je godinama radio kao ekspert Svetske zdravstvene organizacije upravo na određivanju dozvoljenih koncentracija toksina u hrani.

Rekavši da nema mesta panici, ali da je dobro što je mleko povučeno iz upotrebe, Fuks je naglasio da količine aflatoksina minimalno odstupaju od dozvoljenih.

- Evropska unija ima stroge kriterijume što se tiče koncentracije aflatoksina M1 u mleku, a u Hrvatskoj je dozvoljena koncentracija 0,05 mikrograma po litru mleka, dok je u SAD deset puta veća i iznosi 0,5 po litru - rekao je Fuks.

Veći je problem s konzervama tunjevine “Rial” koju je trgovačka kompanija “Konzum” uvezla iz Tajlanda. Konzerve od 160 grama proizvedene su u oktobru 2012, a sadrže prevelike količine histamina. Kako su javili iz ministarstva, ta tunjevina predstavlja rizik za zdravlje potrošača, a naročito za lica koje ne podnose histamin i proizvode od ribe i decu i trudnice, jer konzumacija može da dovede do nastanka akutnih alergijskih reakcija.

Dr Joksović: Pet godina svakodnevnog uzimanja mleka sa niskim koncentracijama aflatoksina dovodi do raka
Dr. Dragan Joksović - toksikolog

Čuveni srpski toksikolog dr Dragan Joksović objašnjava za "Blic" da su mleka sa niskim koncentracijama aflatoksina kancerogena na "dugačkom štapu".

- To znači da ako ih popijete dva ili tri puta, neće vam biti ništa. Ali, ako ih svakodnevno konzumirate pet do 10 godina, stičete visok rizik od dobijanja kancerogenih oboljenja. Zaključak je jasan - aflatoksinima nije mesto u namirnicama - poručuje dr Joksović.

On podseća da je pre skoro godinu dana u Srbiji otkriveno prisustvo aflatoksina u žitu.

 - Zato preventivno treba prekontrolisati mleka i druge proizvode dobijene od životinja koje su se hranile stočnom hranom verovatno pravljenom od tog žita - zaključuje on.

Pogledajte listu drugih opasnih namirnica koju je predstavio hrvatski ministar poljoprivrede

Lista opasnih namirnica


Van mreže dragan

 • Full Member
 • ***
 • Poruke: 199
 • Karma: +4/-0
Odg: Kancerogeno mleko: Pod hitno proveriti sastav "Dukatovih" proizvoda u Srbiji
« Odgovor #1 poslato: Februar 19, 2013, 02:59:53 posle podne »
RODITELJI, OPREZ: Deca ne smeju da piju mleko sa aflatoksinima!

GORAN JEŠIĆ - Pokrajinski sekretar za poljoprivredu:

Ako mene pitate da li sada treba kupovati mleko odgovor je ne, kaže vojvođanski sekretar za poljoprivredu koji tvrdi da mu je i prećeno.

Izvor teksta i foto: kurir-info.rs

NOVI SAD - Vojvođanski sekretar za poljoprivredu Goran Ješić izjavio je danas da država ne sme da problem sa opasnim aflatoksinima gura pod tepih, već mora da preduzme mere koje su joj na raspolaganju.

"Ako mene pitate da li sada treba kupuvati mleko odgovor je ne. Ali, eto postoje stručnjaci koji tvrde suprotno. Vaša stvar je da li ćete kupovati ili nećete mleko", rekao je Ješić na konferenciji za novinare u Novom Sadu. Na pitanje šta treba država da uradi, Ješić je odgovorio: "Šta se dešava kad imate pokvaren proizvod na polici?" "Pre svega sam otac dvoje dece i to je razlog što sam objavio rezultate, i uvek ću ih objaviti", rekao je Ješić i dodao da su vrednosti aflatoksina u mleku prekoračene od 10 do 200 odsto.

On je kazao da su mnogi poljoprivredni proizvođači rešili taj problem sa aflatoksinima u kukuruzu. Ješić je optužio i laboratorije da nisu radile svoj posao, i upitao zašto ne radi nacionalna laboratorija u Batajnici. On je rekao da mu je potpuno nejasno zašto država nije reagovala i zašto je ranije objavila da je mleko na graničnim vrednostima, kada je analiza pokazala suprotno. Prema njegovim rečima, postojale su razne vrste pritisaka na njega, a jedina odbrana od tih pritisaka je javnost u radu.

Dodao je da je MUP-u Srbije dostavio spisak brojeva telefona s kojima mu je prećeno, kao i spisak pretećih mejlova. On je podsetio da su analize još u septembru prošle godine pokazale da je oko 70 odsto kukuruza bilo puno aflatoksina, kao posledica suše. "Da je bilo bolje reakcije u septembru, nikakav problem ne bi bio, ali država je odlučila da ne preduzme ništa", kazao je Ješić.

Van mreže Goca

 • Sr. Member
 • ****
 • Poruke: 303
 • Karma: +5/-0
  • KoZnaZna
Odg: Kancerogeno mleko: Pod hitno proveriti sastav "Dukatovih" proizvoda u Srbiji
« Odgovor #2 poslato: Februar 21, 2013, 10:17:51 pre podne »
Opasna materija u velikom broju uzoraka - 21. februar 2013. godine

Od 37 uzoraka 28 ima povišen nivo aflatoksina, te je mlekarama dat nalog da povuku sve sumnjivo mlekoBEOGRAD - Prazne se rafovi.
Dat je nalog za povlačenje 50 vrsta mleka jer je utvrđeno da imaju povećanu koncentraciju aflatoksina ili je u granici dozvoljenog. Reč je o skoro svim mlekarama u Srbiji, izjavila je Sanja Čelabićanin, načelnica veterinarske inspekcije Ministarstva poljoprivrede.

Analiza ispravnosti mleka, po nalogu Ministarstva, rađena je u Institutu za higijenu i tehnologiju mesa, koji ima, kako je navela, jedinu referentnu laboratoriju u Srbiji.

- Od 37 uzoraka 28 je sumnjivo, odnosno ima povišen nivo aflatoksina. Dat je nalog mlekarama da povuku sve mleko koje aflatoksina ima više ili na granici od 0,05 mikrograma po kilogramu. Ministarstvo nije ćutalo, mi ne štitimo proizvođače. Svako je dobio nalog da povuče mleko po broju loga - kaže Čelabićaninova i dodaje da građani Srbije nemaju razloga da strahuju.

Dejan Krnjajić, državni sekretar u Ministarstvu, najavio je da će sredinom sledeće nedelje država dobiti rezultate iz Holandije.

- Imamo pet akreditovanih laboratorija, ali one primenjuju metodu na osnovu koje se potvrda ne može obaviti u našoj zemlji - rekao je on i dodao:

- Kada budu stigli rezultati, to mleko će biti ili trajno povučeno i proizvođač će biti kažnjen, ili će biti vraćeno u prodaju.

Krnjajić je istakao da je Ministarstvo radilo analize 103 uzorka mleka u decembru i 40 u januaru, što znači da je „alfatoksin ušao u ishranu u februaru“.

Izvor: kurir-info.rs


Van mreže Simon

 • Global Moderator
 • *****
 • Poruke: 688
 • Karma: +2/-0
Odg: Kancerogeno mleko: Pod hitno proveriti sastav "Dukatovih" proizvoda u Srbiji
« Odgovor #3 poslato: Februar 27, 2013, 08:41:30 posle podne »
Sumnjivo mleko i iz Evropske unije

Izvor: dw.deNakon što je nedavno u mleku hrvatskih proizvođača Vindije i Dukata otkrivena nedozvoljena količina aflatoksina, na granici BiH zaustavljeni su i kontigenti mleka iz tri zemlje Evropske unije i Srbije.

To je novinarima otkrio ministar za spoljnu trgovinu i ekonomske odnose s inostranstvom Bosne i Hercegovine Mirko Šarović. „Trenutno su pod sumnjom kontigenti mleka koji su došli na granicu BiH iz Mađarske, Slovenije, Nemačke i Srbije. Takođe, sedam cisterni mleka iz Mađarske ušlo je preko Gradiške u BiH i otišlo u Tuzlu“, rekao je Šarović. Vlasti BiH, prema Šarovićevim rečima, zaustavile su distribuciju sumnjivog mleka na tržište BiH, a identitet proizvođača tog mleka neće otkrivati dok se ne sprovede, kako je rečeno, super analiza.


Sumnjivo mleko iz Mađarske, Slovenije, Nemačke i Srbije

Ministar Šarović odbacio je spekulacije da je nedavno otkrivanje nedozvoljene količine aflatoksina u mleku proizvođača iz Hrvatske deo mlekarskog rata dveju zemalja. „Ja ne bih to nazvao mlekarskim ratom, nego se radi o tome da je pojačanom inspekcijom institucija iz BiH, pre svega Ureda za Veterinarstvo i Agencije za bezbednost hrane u BiH pokrenuta lavina u čitavom regionu. Pojačana kontrola u cilju zaštite ljudi dovela je do situacije koja nije ista kao pre mesec dana“, rekao je Šarović.

Aflatoksin u mleku iz kukuruza

Direktor Agencije za bezbednost hrane Sejad Mačkić izjavio je da je Agencija mesec dana pre otkrivanja nedozvoljene količine aflatoksina u mleku upozorila inspekcijske organe i sva nadležna ministarstva na nivou države, entiteta i distrikta Brčko da pooštre kontrolu uvoza kukuruza zbog sumnje na prisustvo aflatoksina P1 iz kojeg, kada se kukuruz koristi kao stočna hrana, nastaje aflatoksin M1. „Ispostavilo se da se to upozorenje pokazalo kao opravdano“, rekao je Mačkić.

On tvrdi da je hrana na tržištu BiH bezbedna, ali i upozorava da „uvek može doći do njene kontaminacije“. „Zbog toga Agencija stalno podseća na obaveze subjekata u poslovima s hranom da na tržište BiH i druga tržišta isporučuju zdravstveno ispranu hranu, ali dajemo preporuke i inspekcijskim organima, potrošačima i svima onima koji učestvuju u lancu ishrane“, dodao je Mačkić.

Nova procedura za uvoz mleka
Novinarima je rečeno i da je Ured za Veterinarstvo BiH uspostavio novu proceduru prema kojoj uvoznici mleka pre nego što ono uđe u BiH moraju da dostave nalaz iz zemlje porekla kojim se dokazuje da je prisustvo aflatoksina u granicama dozvoljenog, a to znači, ne više od 0,05 mikrograma po kilogramu, kao što je to i u zemljama Evropske unije. Za mesec do dva Agencija za bezbednost hrane u BiH, najavio je Mačkić, uradiće monitoring hrane u BiH i na prisustvo mikrotoksina, pesticida i genetički modifikovanih organizama za šta, kako je rekao, u BiH postoje odgovarajuće laboratorije. Mačkić je takođe rekao da će Agencija za bezbednost hrane u BiH napraviti „procenu rizika“ sa susednim zemljama kao što su Hrvatska i Makedonija.

Inače, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa sa inostranstvom BiH Mirko Šarović susreo se u Mostaru sa direktorima Agencija za bezbednost hrane, Agencije za zaštitu bilja, Agencije za harmonizaciju propisa iz oblasti poljoprivrede i ruralnog razvoja, kao i sa direktorom Ureda za veterinarstvo, kako bi razgovarali o nastavku usaglašavanju propisa Bosne i Hercegovine sa propisima Evropske unije.

Autor: Milan Šutalo
Odgovorni urednik: Ivan Đerković

Van mreže Goca

 • Sr. Member
 • ****
 • Poruke: 303
 • Karma: +5/-0
  • KoZnaZna
Odg: Kancerogeno mleko: Pod hitno proveriti sastav "Dukatovih" proizvoda u Srbiji
« Odgovor #4 poslato: Mart 02, 2013, 01:41:01 posle podne »
Svima "prekipelo" zbog mleka

Različite reakcije u javnosti na odluku Vlade da granicu aflatoksina vrati na nivo od pre dve godine. Novi Sad: Nemačke analize pokazale prisustvo 0,10 do 0,12 mikrograma aflatoksina

Izvor: novosti.rs

Aflatoksina više nego u mleku EU

MLEKO je svima "prekipelo". Zbunjeni i uplašeni zbog povećanog prisustva toksina u ovoj namirnici, potrošači ističu da je odluka o vraćanju starih granica ishitrena i da nikome ne ide u korist. Mlekari i farmeri, s druge strane, tvrde da je stari pravilnik jedino moguće rešenje koje će ublažiti milionske štete.

Na skupu u petak u Privrednoj komori Srbije stručnjaci se slažu da je mleko u Srbiji zdravo i bezbedno za upotrebu, i nije bilo potrebno podizati toliku prašinu oko prisustva aflatoksina. Ističu da će najveću štetu od čitave afere pretrpeti domaći proizvođači stočne hrane, mleka i mlečnih proizvoda.

- Glavni problem je što pravilnici o hrani za životinje i o mleku i mlečnim proizvodima nisu usaglašeni - rekao je Željko Brozović, sekretar Udruženja za poljoprivredu PKS. Ne postoji ni referentna nacionalna laboratorija u Srbiji. Prema prvim procenama, mesečna šteta zbog situacije sa aflatoksinom iznosi 50 miliona evra.

Prema rečima Slobodana Petrovića, generalnog direktora "Imleka", izmena pravilnika o dozvoljenoj količini aflatoksina u mleku je ispravna i jedino je moguće rešenje u ovom trenutku.

- Nije jedini put, i nije da samo Srbija vraća neke svoje propise na prethodne granice - rekao je Petrović. - Pravilnik nije promenjen zbog "Imleka", već zato što dva propisa nisu usklađena.

Proizvođači su tako dovedeni u nemoguću situaciju. Grube procene pokazuju da će "Imlek" i "Subotička mlekara" imati gubitak od 10 miliona evra. Vraćanje starih granica sigurno neće uticati na izvoz mleka iz Srbije, jer će se proizvođači truditi da nivo aflatoksina bude i ispod 0,05 mikrograma po kilogramu. Prošlog vikenda zabeležen je pad prodaje "Imlekovih" proizvoda od 50 odsto, ali naša mlekara ni u jednom trenutku nije prekinula otkup mleka od farmera.

Udruženja potrošača, međutim, kritikuju najnoviju odluku Ministarstva poljoprivrede. Kažu, javnost je morala od prvog dana da bude detaljno obaveštena o svemu što se dešava sa mlekom.

- Iznenađen sam odlukom Vlade Srbije, mislim da je ona ishitrena, iznuđena i nije zasnovana na realnim potrebama i interesima Srbije - tvrdi Petar Bogosavljević, predsednik Pokreta za zaštitu potrošača. - Nedopustivo je što nije objavljena kompletna lista spornog mleka, kako bi potrošači videli kod kojih je to tačno proizvođača bilo "viškova" otrova. Na taj način Vlada štiti loše i neodgovorne proizvođače, a oni koji rade ispravno biće uništeni, mada su značajna sredstva uložili u kvalitet svojih proizvoda.

I Edina Popov, predsednik UO Asocijacije potrošača Srbije uvođenje "novih", starih standarda u mlečnoj industriji smatra lošim potezom države. Za Srbiju je to znak da nije spremna i sposobna da ispunjava evropske propise, ukazuje Popova i dodaje da taj problem ne sme biti prebačen u političke sukobe.


DOZA AFLATOKSINA 0,12 MIKROGRAMA
NA RAFOVIMA u prodavnicama i posle povlačenja mleka zagađenog aflatoksinima, ostalo je mleko koje je imalo ovaj toksin u većoj koncentraciji iznad tada dozvoljenih - istakao je u petak Branislav Bugarski, pokrajinski sekretar za međuregionalnu saradnju, predstavljajući rezultate analiza uzoraka mleka u dve referentne laboratorije u Nemačkoj. Bugarski je objasnio da je na analize u laboratorije MUVA Kempten iz Bavarske i "Milkprufring" iz Baden Virtemberga, poslato 25 uzoraka mleka, od kojih je 16 uzeto 25. februara.

- U obe laboratorije poslati su takozvani slepi uzorci mleka uzeti 20. i 25. februara - precizirao je Bugarski. - Rezultati iz nemačkih laboratorija, rađeni po ELISA metodi, ukazuju da je koncentracija aflatoksina M1 povišena u odnosu na standarde koji su važeći u Evropskoj uniji, odnosno, u uzorcima je pronađeno od 0,10 do 0,12 mikrograma aflatoksina po kilogramu.

Vlada Vojvodine, dodao je Bugarski, smatra da rešenje problema treba tražiti u radu sa poljoprivrednicima i pomagati im da ostvare evropski standard u kvalitetu mleka. (N. S.)

U BUGARSKOJ STANDARDI EU
AMBASADA Bugarske u Beogradu demantovala je u petak informaciju objavljenu u srpskim medijima da je, prema bugarskim standardima, dozvoljena količina aflatoksina u mleku 0,5 mikrograma po kilogramu. U skladu sa tom regulativom EU, dopustiva količina aflatoksina u mleku na bugarskom tržištu je 0,05 mikrograma po kilogramu mleka, navode iz bugarske ambasade.

Van mreže dragan

 • Full Member
 • ***
 • Poruke: 199
 • Karma: +4/-0
Odg: Kancerogeno mleko: Pod hitno proveriti sastav "Dukatovih" proizvoda u Srbiji
« Odgovor #5 poslato: Mart 16, 2013, 12:46:22 pre podne »
Ozbiljna tema. Ali Пирке Блогер i Mijalko Rasnički cepaju li cepaju na ovu temu. A povrh svega čist pirotski dijalekat.
Pogledajte na Pirketovom Blogu: http://www.pirkebloger.koznazna.com/node/115

Van mreže Пирке Блогер

 • Global Moderator
 • *****
 • Poruke: 37
 • Karma: +1/-0
 • Волим Пирот!
  • Пиркетов Блог
Odg: Kancerogeno mleko: Pod hitno proveriti sastav "Dukatovih" proizvoda u Srbiji
« Odgovor #6 poslato: Mart 30, 2013, 12:42:27 posle podne »
Стаде халабука око млека. До јучера нес`м знал за тија АЛФАТОКСИН. А ни дан`с нема ти това при нас у Пирот. Ма јок, ич нема. Па наше млеко је млого здраво, Стара планина ти је тој. Травке на Стару планину су чудо. Па кво мислите-откуде онакав убав качкаваљ имамо. Травће људи, здраве травће...

Ономад је Центар за испитивање животних намирница у Београд проучавал и наште (пиротско) млеко и казаше да су свете анализе показале да су концентрације испод 0,025....

Па нечу да се валим - али јелате (дођите) на здраво млеко.

Поздрав оди Пирке Блогера и јела, сврните при мене на Блогат: http://www.pirkebloger.koznazna.com/
Знај да те је непријатељ онолико освојио и покорио колико ти је речи потро и својих потурио. Народ који изгуби своје речи престаје бити народ.

https://www.koznazna.com/category/pirke