SAJT VIZNI REŽIM MOJE PUTOVANJE AMBASADE KONZULATI DOKUMENTA, ZAKONI I PROPISI INFORMACIJE IZRADA SAJTA
SAJT VIZNI REŽIM MOJE PUTOVANJE AMBASADE KONZULATI DOKUMENTA, ZAKONI I PROPISI INFORMACIJE IZRADA SAJTA

Autor Tema: Fiskalni račun i za ležaljku  (Pročitano 1086 puta)

Van mreže Simon

  • Global Moderator
  • *****
  • Poruke: 688
  • Karma: +2/-0
Fiskalni račun i za ležaljku
« poslato: Maj 06, 2013, 01:17:44 posle podne »
Na početku predsezone s prvim turistima na južni Jadran stigla i „armija“ inspektora. „Češljaće“ se svi punktovi u kojima se pružaju usluge turistima.

Izvor: novosti.rs


BUDVA - S prvim turistima na Crnogorsko primorje stigli su i - inspektori. U šest opština južnog Jadrana, Žabljaku, Kolašinu i Plavu, ugostiteljsko-turističke objekte, plaže,prtivatne sobe, apartmane i druge punktove na kojima se pružaju usluge posetiocima, „češljaće“ ovoga leta 90 inspektora, kojima će pomagati lokalne inspekcijske službe.

Cilj je, kako ističu u Vladi Crne Gore i turističkim opštinama suzbijanje sive ekonomije, kojoj je objavljen rat početkom ove godine.

Inspekcijske službe delovaće kao jedan tim, a radiće i posebno turistička, sanitarna, tržišna, inspekcija rada,komunalna policija. Svi privremeni objekti pored urednih papira za rad, moraju imati i fiskalne kase. Tako će, recimo,gost koji iznajmi ležaljke, suncobran i ostale rekvizite dobijati fiskalni račun, koji je obavezan i za sve druge usluge kako na plažama, tako i u restoranima, buticima, na tezgama duž šetališta, privatnim apartmanima...

Dileri soba,koji su proteklih godina radeći na divlje stvarali ružne slike duž ulica i trotoara primorskih gradova, biće na udaru inspekcije. Takođe će biti kontrolisani vikend stanovi i kuće, u kojima su proteklih godina na desetine hiljada gostiju bili „sakrivani“, kako njihove gazde ne bi plaćale obavezne takse i poreze.

- Svi koji ne budu poštovali zakonske propise koji su jasni u svim oblastima, rizikuju da plate žestoke kazne. Biće zaštićeni i država i gost koji je stigao na odmor koji ne sme da bude potkradan - kaže Svetlana Šljivančanin, šef Štaba za praćenje turističke sezone.

Siva ekonomija je dugo već rak-rana turistističke privrede Crne Gore. Iz Crnogorskog turističkog udruženja, koje dugo već upozorava na ovu pošast, su kazali da na desetine, pa i stotine miliona evra umseto u budžetu završavaju u džepovima privatnika. Na drugoj strani, nelojalna konkurencija i te kako zakida zaradu onih koji legalno rade plaćajući državi i opštinama sve dažbine.

Citat
PORANILI
Ovogodišnja letnja sezona dobro je startovala. Otvoreni su svi, mahom sezonski objekti od Igala do reke Bojane. Za prvomajske i vaskršnje praznike stigao je veliki broj gostiju. Prvenstveno iz regiona, ali i iz zemalja Zapadne Evrope i Rusije. Broj gostiju iz Rusije je povećan, a tako će, kažu hotelijeri, biti cele sezone. Najviše gostiju boravi, kao i ranijih godina, na Budvanskoj rivijeri.