SAJT VIZNI REŽIM MOJE PUTOVANJE AMBASADE KONZULATI DOKUMENTA, ZAKONI I PROPISI INFORMACIJE IZRADA SAJTA
SAJT VIZNI REŽIM MOJE PUTOVANJE AMBASADE KONZULATI DOKUMENTA, ZAKONI I PROPISI INFORMACIJE IZRADA SAJTA

Autor Tema: Zameniti aranžmane za Egipat ili vratiti novac  (Pročitano 1151 puta)

Van mreže Simon

  • Global Moderator
  • *****
  • Poruke: 688
  • Karma: +2/-0
Zameniti aranžmane za Egipat ili vratiti novac
« poslato: Jul 09, 2013, 11:04:52 posle podne »
Udruženje potrošača smatra da je za domaće turiste, koji su odustali od letovanja u Egiptu zbog nemira u toj zemlji, adekvatna zamena turističkog aranžmana

Izvor: novosti.rs


Udruženje potrošača "Centar za novu politiku" smatra da bi za domaće turiste, koji su odustali od letovanja u Egiptu zbog nemira u toj zemlji, adekvatna zamena turističkog aranžmana za već uplaćena putovanja u "zemlju faraona" bilo fer rešenje za spornu situaciju.

To bi bilo u interesu obe strane, a agencije bi potrošačima, odnosno putnicima ponudile aranžmane koji bi po svrsi i odnosu cene i kvaliteta korespondirali sa prvobitno uplaćenim aranžmanom, navedeno je u saopštenju tog udruženja.

Centar za novu politiku, međutim, ističe da, kako se ovo u najvećem broju slučajeva nije ostvarilo u praksi, zakoni jemče drugu vrstu prava.

Kako je precizirano, Zakon o zaštiti potrošača, kao i Zakon o obligacionim odnosima garantuju potrošačima pravo na odustanak od ugovora o organizovanju putovanja, naročito u slučaju nepredviđenih okolnosti, kao što su one u Egiptu.

Ako je putnik odustao od ugovora zbog okolnosti koje nije mogao izbeći ili otkloniti i koje bi, da su postojale u vreme zaključenja ugovora, predstavljale opravdan razlog da ne zaključi ugovor, turistička agencija ima pravo samo na naknadu učinjenih (administrativnih) troškova.

Administrativni troškovi turističke agencije mogu biti zaračunate putnicima u iznosu do pet odsto od vrednosti aranžmana koji je uplaćen.

To znači da su agencije obavezne da izvrše povraćaj novca putnicima u visini od najmanje 95 odsto uplaćenog novca za turistički aranžman, naveli su u tom centru.


 

SAJT VIZNI REŽIM MOJE PUTOVANJE AMBASADE KONZULATI DOKUMENTA, ZAKONI I PROPISI INFORMACIJE IZRADA SAJTA