SAJT VIZNI REŽIM MOJE PUTOVANJE AMBASADE KONZULATI DOKUMENTA, ZAKONI I PROPISI INFORMACIJE IZRADA SAJTA
SAJT VIZNI REŽIM MOJE PUTOVANJE AMBASADE KONZULATI DOKUMENTA, ZAKONI I PROPISI INFORMACIJE IZRADA SAJTA

Autor Tema: Besplatno lečenje turista u Crnoj Gori  (Pročitano 1333 puta)

Van mreže Simon

  • Global Moderator
  • *****
  • Poruke: 692
  • Karma: +2/-0
Besplatno lečenje turista u Crnoj Gori
« poslato: Jun 19, 2013, 06:00:28 pre podne »
Crnogorski ministar zdravlja dr Miodrag Radunović o zdravstvenoj zaštiti gostiju iz Srbije: Gostima iz Srbije omogućena besplatna dijaliza u Budvi, Kotoru i Herceg Novom

Izvor: Novosti.rs

U svim gradovima na Primorju formirane su “turističke ambulante”

ZDRAVSTVENI osiguranici Republike Srbije za vreme letovanja u Crnoj Gori, imaju pravo na besplatnu hitnu zdravstvenu zaštitu, odnosno lečenje u opštim bolnicama, ali i u Kliničkom centru Crne Gore u Podgorici.

Ovo je, za “Novosti”, izjavio ministar zdravlja u Vladi Crne Gore dr Miodrag Radunović. On naglašava da u dijaliznim centrima u Budvi, Kotoru i Herceg Novom, takođe, državljani Srbije mogu besplatno da ostvare i ovaj vid zdravstvene usluge.

- Da bi ostvario pravo na ovu zdravstvenu zaštitu u Crnoj Gori, osiguranik mora da od nadležne filijale Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje Srbije u mestu svog prebivališta, dobije obrazac SRB/MNE-111 - objašnjava Radunović. - Nakon neposrednog pregleda i uvida u dostavljenu medicinsku dokumentaciju, lekarska komisija Zavoda daje nalaz i mišljenje. Osigurano lice je dužno da se po dolasku u Crnu Goru sa navedenom potvrdom SRB/MNE-111, obrati organizacionoj jedinici Fonda za zdravstveno osiguranje Crne Gore, koja će izdati drugu potvrdu (bolesnički list). Na osnovu tog lista će koristiti zdravstvenu zaštitu u zdravstvenim ustanovama.

U situaciji kad je osiguraniku Srbije u Crnoj Gori potrebna hitna zdravstvena zaštita, a ne poseduje potvrdu SRB/MNE-111, zdravstvena ustanova je dužna da obavesti organizacionu jedinicu Fonda Crne Gore, radi naknadnog pribavljanja potvrde. Sve ove podatke građani mogu pronaći na sajtu Fonda za zdravstveno osiguranje rfzcg.co.me.

- Vrata svih zdravstvenih ustanova u Crnoj Gori za zdravstvenu zaštitu pacijentima iz Srbije su uvek i širom otvorena, ali se iskreno nadam da će se u Crnoj Gori oni više odmarati nego družiti sa zdravstvenim radnicima - kaže Radunović. - Na osnovu međunarodnih ugovora o osiguranju koje je Crna Gora potpisala, osiguranici drugih zemalja mogu ostvariti zdravstvenu zaštitu u Crnoj Gori, tako što moraju od svojih nadležnih nosilaca zdravstvenog osiguranja da dobiju dvojezičnu potvrdu o pravu na korišćenje zdravstvene zaštite.

Osigurano lice je dužno da se po dolasku u Crnu Goru, sa navedenom potvrdom, obrati nadležnoj organizacionoj jedinici Fonda za zdravstveno osiguranje, u mestu boravka. Sve dalje ide svojim tokom. Zdravstveni sistem je u potpunosti spreman da odgovori svim izazovima u pružanju zdravstvene zaštite pacijentima u periodu letnje turističke sezone.

TURISTIČKE AMBULANTE
U SVIM gradovima na Primorju, pa i u manjim mestima gde to do sada nije bio slučaj, pre zvaničnog početka sezone formirane su “turističke ambulante”. - Obezbeđen je celodnevni komunikacijski lanac u pružanju zdravstvene zaštite pacijentima, posebno hitnih stanja imajući u vidu priliv velikog broja turista - kaže crnogorski ministar zdravlja.


 

SAJT VIZNI REŽIM MOJE PUTOVANJE AMBASADE KONZULATI DOKUMENTA, ZAKONI I PROPISI INFORMACIJE IZRADA SAJTA