SAJT VIZNI REŽIM MOJE PUTOVANJE AMBASADE KONZULATI DOKUMENTA, ZAKONI I PROPISI INFORMACIJE IZRADA SAJTA
SAJT VIZNI REŽIM MOJE PUTOVANJE AMBASADE KONZULATI DOKUMENTA, ZAKONI I PROPISI INFORMACIJE IZRADA SAJTA

Autor Tema: Koji problem imaju građevinski radnici u Sočiju-Rusija  (Pročitano 3350 puta)

Van mreže dragan

 • Full Member
 • ***
 • Poruke: 200
 • Karma: +4/-0
Koji problem imaju građevinski radnici u Sočiju-Rusija
« poslato: Januar 19, 2014, 08:45:14 posle podne »
Krenuli su "trbuhom za kruhom" a dogurali do zatvora, pritvora. Dogurali da budu deportovani (u nekim medijima čak izjavljuju da će biti ekstradirani. Ekstradirani sigurno neće biti jer to nema veze sa ovim i ovakvim slučajevima), da se kriju po šumama i raznim objektima.

Biće sigurno deportovani, novac koji su trebali da zarade neće ni videti. Biće i gladni, žedni i biće im sigurno hladno. Velikoj većini će biti zabranjen ulaz u Rusku Federaciju na neko vreme. Mada, posle ovoga, mnogima na pamet neće pasti da više ikada lakoverno krenu da zarade novac na ovakav način.

Ovo bi trebao da bude i mali vodič onome ko razmišlja da krene "preko"  kako bi nešto radio.

Pre svega proverite da li vam je potrebna viza za državu u koju nameravate da putujete. Da li vam je potrebna viza možete proveriti i na sajtu KoZnaZna na strani:

http://www.koznazna.com/putovanja/vizni_rezim/vizni_rezim.html

Ovo se odnosi na turistička putovanja, mada imate i dodatne informacije.

U slučaju građevinaca u Sočiju, ima i onih koji su otputovali preko odgovornih firmi koje su im sredile radne vize i tamo nemaju nikakvih problema. Problem imaju samo oni koji tamo rade bez odobrenja-na crno. Takve svuda jure. Pa i u bratskoj nam Rusiji.

Ti isti nesrećnici samo su imali nameru da rade, nešto zarade i pomognu i sebi i svojima. Ali kada se nekome neda, neda se.

Ambasada se uključila u rešavanje problema, što je dobro.

Pored provere da li vam je potrebna viza, proverite i aktuelnosti u državi u koju putujete. Bezbednosnu procenu, ima li zaraznih bolesti. Da li u toj zemlji možda postoje neki "neobični" Zakoni, pravila... I informacije ove vrste imate na sajtu KoZnaZna:

http://www.koznazna.com/putovanja/informator/turisticki+vodic+informator.html

Pored ovih informacija obavezno proverite i firmu koja vam nudi posao, laku zaradu. Ukoliko se radi o pojedincu, raspitajte se o njemu.

Proverite preko interneta sve što možete i o mestu gde biste išli..

Nekad čovek iz lenjosti napravi sebi problem za ceo život. Neko ni ne preživi. Pročitajte i teme o trgovini ljudima. Opreznosti nikada dosta.
« Poslednja izmena: Januar 20, 2014, 10:01:01 pre podne od strane Simon »


Van mreže Goca

 • Sr. Member
 • ****
 • Poruke: 305
 • Karma: +5/-0
  • KoZnaZna
Odg: Koji problem imaju građevinski radnici u Sočiju-Rusija
« Odgovor #1 poslato: Januar 21, 2014, 12:20:43 posle podne »
Ima tu svačega. Ima i istine, verovatno, da oni koji otputuju bez radne vize i rade neko određeno vreme. Kada dođe vreme da se isplate onda se zove policija (za migracije) i nakon kontrolisanja privode, pritvaraju, brzi postupak suđenja i deportacija.
Klasičan vid rada nekih "velikih" preduzimača.

Van mreže Simon

 • Global Moderator
 • *****
 • Poruke: 693
 • Karma: +2/-0
Odg: Koji problem imaju građevinski radnici u Sočiju-Rusija
« Odgovor #2 poslato: Januar 21, 2014, 12:29:27 posle podne »
Vlada čarter-letom vraća radnike iz Sočija

utorak, 21. jan 2014

Više od sto radnika koji u Sočiju borave bez radne dozvole biće danas vraćeni u Srbiju čarter-letom, odluučila Vlada. Avion "Er Srbija" trebalo bi iz Beograda za Soči da poleti oko 15 časova.

Vlada Srbije odlučila je da danas čarter-letom iz Sočija u Srbiju hitno bude prebačeno više od sto radnika koji u Rusiji borave bez radne dozvole.

Avionom će danas iz Sočija biti prebačeno oko sto radnika iz Srbije i oko 20 radnika, državljana Bosne i Hercegovine.

Avion se sprema za let - Foto Simon/koznazna.com

Avion "Er Srbija" bi, kako je planirano, trebalo iz Beograda za Soči da poleti oko 15 časova, saopštila Kancelarija za saradnju s medijima posle jutrošnje sednice vlade.

Drama građevinara u ruskom gradu Sočiju kulminirala je u petak kada je njih tridesetak privedeno jer nisu imali radne dozvole. Njima je istekao rok od mesec dana za turistički boravak u tom gradu, a nisu imali ni novac jer plate za posao koji su obavljali, po svemu sudeći na crno, nisu dobili.

Foto: rts

Ruska Federalna migraciona služba proteklih dana je izvršila temeljnu kontrolu boravka svih stranih radnika zbog predstojećih Olimpijskih igara i privela na saslušanje sve radnike koji nisu imali važeće dozvole.

Ministarstvo spoljnih poslova je otvorilo posebnu telefonsku liniju na kojoj porodice radnika mogu dobiti informacije - do 22 časa mogu se javiti na broj 011/306-8142, a nakon toga na broj telefona dežurne službe 011/306-8615.


Van mreže Goca

 • Sr. Member
 • ****
 • Poruke: 305
 • Karma: +5/-0
  • KoZnaZna
Odg: Koji problem imaju građevinski radnici u Sočiju-Rusija
« Odgovor #3 poslato: Januar 22, 2014, 12:43:43 pre podne »
Prevareni i iscrpljeni radnici iz Sočija stigli u Beograd

Izvor: Novosti online/RTS

Avion Er Srbije sa 123 radnika iz Srbije i iz RS doleteo je iz ruskog crnomorskog grada Sočija u 21.36 časova u Beograd. Obezbeđen smeštaj za sve u hotelu Slavija

Foto: A.Stanković

Radnici iz Srbije i BiH koji su u Sočiju radili bez dozvola, doputovali su večeras specijalnim letom u Beograd. Vlada Srbije odlučila je da radnike čarter-letom hitno vrati iz Rusije, a na aerodromu su ih sačekali predstavnici ministarstva građevine. Za sve putnike iz Sočija, koji večeras ne budu mogli da nastave put do svojih gradova u Srbiji i BiH, obezbeđen je smeštaj u hotelu "Slavija" u Beogradu, gde će prenoćiti, a sutradan nastaviti put.

Grupa od oko 105 radnika iz Srbije i 18 iz BiH radili su bez neophodnih dokumenata i u Rusiju su došli samo sa turističkim vizama.

Radnike su dočekali njihova rodbina i prijatelji, a mnogobrojnim novinarima su radnici u kratkim izjavama posvedočili da su bili zloupotrebljeni, da su radili maltene svaki dan u nedelji, a za to nisu bili uopšte ili veoma malo plaćeni.

Kako za "Novosti" kaže Danijel Denić iz Leskovca, jedan od radnika koji su bili zloupotrebljeni u Sočiju, prošli su kao bosi po trnju.

- Obećali su nam tri obroka, smeštaj za spavanje i odmor, a umesto toga spavali smo na daskama u objektu gde smo radili. Nismo imali ni nuždu gde da obavimo, bili smo bez igde ičega, novca gotovo da nismo ni imali - kaže Denić i dodaje da verovatno ima još radnika koji imaju probleme sa papirima.

Avion "Er Srbije" je odleteo iz Beograda za Soči nešto posle 15 časova, a sleteo je u Beograd u 21.36.

Radnike su na čarter let "Er Srbija" iz Sočija ispratili ambasador Srbije u Rusiji Slavenko Terzić i konzul Milan Živković.


Povodom privođenja radnika u Sočiju, vlasnik čačanske agencije "Hej ju" Dušan Kukić rekao je da je samo posredovao prilikom pronalaženja radne snage, a da su radnici ugovor potpisali sa državnom ruskom firmom "Olimp stroj" kao izvođačem radova.

Prema njegovim rečima, svi angažovani su bili u obavezi da se pridržavaju ugovora kojim su regulisana njihova prava i obaveze.

"Bio sam posrednik u kontaktu između radnika i ruske firme, a jedini moj prekršaj je to što nemam licencu za uposlene koji će ići van zemlje", naveo je Kukić u izjavi Tanjugu.

Kukić naglašava da nikog nije vodio u Rusiju na rad ističući da je ugovor potpisan između svakog uposlenog i firme "Olimp stroj".

"U ugovorima stoji da je svim angažovanima obezbeđen prevoz, smeštaj, hrana i koliko će biti plaćeni. O uslovima u kojima rade ne mogu ništa da znam sa tri hiljade kilometara udaljenosti", istakao je Kukić.


Radnicima je put platila kompanija koja ih je uposlila, a Kukić je, kako napominje, svakodnevno u kontaktu sa tamošnjim poslovođom koji je spona između zaposlenih i preduzeća "Olimp stroj".

"Poslovođa je bio u obavezi da vodi računa o radnicima kako bi se redovno isplaćivali", zaključio je Kukić.

Drama građevinara u ruskom gradu Sočiju kulminirala je u petak kada je njih tridesetak privedeno jer nisu imali radne dozvole. Njima je istekao rok od mesec dana za turistički boravak u tom gradu, a nisu imali ni novac, jer plate za posao koji su obavljali, po svemu sudeći na crno, nisu dobili.

Ruska Federalna migraciona služba proteklih dana je izvršila temeljnu kontrolu boravka svih stranih radnika zbog predstojećih Olimpijskih igara i privela na saslušanje sve radnike koji nisu imali važeće dozvole.

Ministarstvo spoljnih poslova je otvorilo posebnu telefonsku liniju na kojoj porodice radnika mogu dobiti informacije - do 22 časa mogu se javiti na broj 011/306-8142, a nakon toga na broj telefona dežurne službe 011/306-8615.


Van mreže Goca

 • Sr. Member
 • ****
 • Poruke: 305
 • Karma: +5/-0
  • KoZnaZna
Odg: Koji problem imaju građevinski radnici u Sočiju-Rusija
« Odgovor #4 poslato: Januar 23, 2014, 08:37:21 pre podne »
UHAPŠEN VLASNIK AGENCIJE "HEJ JU"

Izvor: Tanjug

Uhapšen je Dušan Kukić, vlasnik agencije "Hej ju" iz Čačka, zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo trgovina ljudima, saopštila je Uprava čačanske policije

Osumnjičeniom se na teret stavlja da je lažnim obećanjima da će u Sočiju raditi na dobro plaćenim građevinskim poslovima obmanuo uz uzimanje novčane naknade više od 100 radnika iz Srbije.

On je, kako se navodi u saopštenju, njih vrbovao za potrebe radne eksploatacije u Ruskoj Federaciji, gde su boravili bez potrebnih radnih dozvola i prijave boravka.

Ova licu su juče deportovana iz Rusije u Srbiju, podseća se u saopštenju.

Posle hapšenja, osumnjičenom Kukiću je određena mera zadfražavanja od 48 sati po odobrenju višeg javnog tužioca u Čačku.

Na beogradski aerodrom "Nikola Tesla" sinoć oko 21.40 sati specijalnim čarter letom iz Sočija doputovala su 123 radnika iz Srbije i BiH, koji su u Sočiju bili u ekstradicionom pritvoru jer nisu imali radne dozvole.


 

SAJT VIZNI REŽIM MOJE PUTOVANJE AMBASADE KONZULATI DOKUMENTA, ZAKONI I PROPISI INFORMACIJE IZRADA SAJTA