SAJT VIZNI REŽIM MOJE PUTOVANJE AMBASADE KONZULATI DOKUMENTA, ZAKONI I PROPISI INFORMACIJE IZRADA SAJTA
SAJT VIZNI REŽIM MOJE PUTOVANJE AMBASADE KONZULATI DOKUMENTA, ZAKONI I PROPISI INFORMACIJE IZRADA SAJTA

Autor Tema: Sprečeno neovlašćenog slanje na rad u inostranstvo  (Pročitano 1377 puta)

Van mreže Simon

  • Global Moderator
  • *****
  • Poruke: 688
  • Karma: +2/-0
Sprečeno neovlašćenog slanje na rad u inostranstvo
« poslato: Mart 28, 2014, 01:45:43 posle podne »
Još jedna krivična prijava zbog neovlašćenog slanja na rad u inostranstvo. Troje osumnjičeno za varanje 144 građevinca

Izvor: Novosti

Građevinski poslovi

POLICIJA je podnela još jednu, treću po redu u ovoj godini, krivičnu prijavu zbog ilegalnog slanja naših radnika u inostranstvo. Pripadnici Policijske uprave u Sremskoj Mitrovici sprečili su upućivanje na rad u Rusiju njih 144 bez radnih viza i ugovora o radu, i podneli krivičnu prijavu Osnovnom javnom tužilaštvu u Šidu protiv S. L. iz Bijeljine, i R. R. i A. K. iz Šida.

Oni su osumnjičeni da su neovlašćeno, za novac, posredovali u zapošljavanju radnika. Sumnja se da je S. L. u pronalaženju zaposlenih angažovao drugu dvojicu, pa je A. K. na "Fejsbuk" postavio oglas kojim poziva da mu se jave zainteresovani. Javile su se 144 osobe (mahom građevinci) koje su mu, kako navodi policija, platile da ih fotografiše za izradu radnih viza. R. R. je osumnjičen da im je uzeo pasoše i naveo ih da potpišu izjavu da će mu za posredovanje platiti oko 150 evra. Od dva muškarca iz Sremske Mitrovice uzeli su i 13.000 dinara za troškove izdavanja ruske vize.

Proverama je utvrđeno da ruska ambasada u Beogradu nikada nije primila dokumentaciju osoba koje su se javile na oglas za posao. Zato policija poziva građane koji su dali osumnjičenima dokumenta za dobijanje vize da ih preuzmu u policijskim stanicama u mestu prebivališta.

U Nacionalnoj službi za zapošljavanje u Šidu kažu da postoji jasna zakonska procedura oko odlaska na rad u inostranstvo i ko to i na koji način organizuje. Prvi čovek filijale Vlajko Manojlović upozorava građane da ne nasedaju na priče mešetara koji im obećavaju posao u inostranstvu.

Pre slučaja u Sremskoj Mitrovici, policija se zbog problema sa srpskim građevincima u Sočiju "pozabavila" agencijom "Hej ju" iz Čačka, čiji je vlasnik Dušan Kukić bio uhapšen. Kako nam je potvrđeno u Ministratvu rada i zapošljavanja, inspektor rada je utvrdio da se njegova agencija bavila konsaltingom, da nije imala dozvolu za rad, odnosno za upućivanje zaposlenih u inostranstvo, da nije imala zaposlenih, da se nelegalno oglašavala kao posrednik u zapošljavanju i da je privremeno odjavljena iz APR.

Inspekcijski nadzor izvršen je i kod Stane Jokanović iz Šapca, koja je posredovala u zapošljavanju kao preduzetnik - Agencija za poslovne usluge "Rad", iako je u martu prošle godine izbrisana iz registra APR. Tržišna inspekcija joj je zabranila rad, ali ga je ona ipak nastavila "na crno". Prema izjavi same Jokanovićeve, posredovala je u zapošljavanju 50 lica u Rusiji, tako što je zainteresovane upućivala kod tri poslodavca - "Velestroj" Zemun, "Putevi" Užice i "Alkaplus - plus kompani" Novi Pazar. Usluge je naplaćivala 100 evra po osobi, bez izdavanja priznanica i ugovora o saradnji sa tim poslodavcima. Podaci su prosleđeni policiji.

KAZNE DO MILION DINARA
AKO poslodavac bez odgovarajućih dozvola upućuje lica na rad u inostranstvo ili se oglašava nudeći tu vrstu usluge, tržišna inspekcija protiv njega podnosi zahtev za pokretanje prekršajnog postupka. Raspon kazni je od 100.000 do milion dinara za firmu, odnosno do pola miliona za preduzetnika, kažu u Ministarstvu rada.
 

SAJT VIZNI REŽIM MOJE PUTOVANJE AMBASADE KONZULATI DOKUMENTA, ZAKONI I PROPISI INFORMACIJE IZRADA SAJTA