SAJT VIZNI REŽIM MOJE PUTOVANJE AMBASADE KONZULATI DOKUMENTA, ZAKONI I PROPISI INFORMACIJE IZRADA SAJTA
SAJT VIZNI REŽIM MOJE PUTOVANJE AMBASADE KONZULATI DOKUMENTA, ZAKONI I PROPISI INFORMACIJE IZRADA SAJTA

Autor Tema: Za turiste iz Srbije i RS i popust i gratis  (Pročitano 947 puta)

Van mreže Simon

  • Global Moderator
  • *****
  • Poruke: 692
  • Karma: +2/-0
Za turiste iz Srbije i RS i popust i gratis
« poslato: Maj 25, 2014, 03:42:55 posle podne »
Turistički poslenici sa zebnjom dočekuju sezonu posle poplava. Nezvanično se pominju niže cene da bi došlo više gostiju. Za ugrožene besplatan oporavak

Izvor: Novosti - S. GREGOVIĆ


BUDVA - Turistički poslenici i domaćini sa područja između Igala i reke Bojane sa puno zebnje dočekuju ovo leto. Upravo zbog straha da će biti znatno manje turista iz Rusije, ali i Srbije i BiH, zbog katastrofalnih poplava.

Prodaja aranžmana na ruskom tržištu ide znatno lošije nego lane u isto vreme. Razlozi za to su kriza u Ukrajini, ali i pridruživanje zvanične Crne Gore zemljama EU koje su uvele sankcije za Ruse. Delom je na to uticao i pad ruske rublje u odnosu na evro.

- Vlada Mila Đukanovića je ishitrenim uvođenjem sankcija, baš kada je u pitanju turizam, dala autogol, koji će i te kako koštati Crnu Goru. Turista će, kako najavljuju agencije, biti znatno manje, a i promet nekretnina, koji je bio živnuo tokom minule godine, baš zahvaljujući Rusima, opet je drastično pao. A zna se, Rusi su godinama bili glavni kupci i stanova i placeva na obali, ali i u kontinentalnom delu Crne Gore - rekao je Nebojša Medojević, predsednik Pokreta za promjene.

Što se pak gostiju iz Srbije tiče - mrka kapa. Srbija se suočila sa katastrofom kakva se ne pamti više od veka, pa ljudima s ugroženog područja sigurno neće ni padati na pamet letovanje. Vruće letnje mesece provešće u obnovi svojih domova i čišćenju imanja sa kojih letos neće ubrati prihode. Oni koji nisu ugroženi poplavama, izdvajaće za svoje sugrađane koji jesu.

Turisti iz zemalja zapadne Evrope, koji će stizati mahom u hotele, teško da mogu nadomestiti manjak glavnih gostiju iz dve bratske i prijateljske zemlje. Po svoj prilici najviše će biti pogođeni vlasnici privatnih soba i apartmana, koje su godinama punili baš gosti iz Srbije i Rusije. I dok za „rusko pitanje“ turistički radnici i ugostitelji upiru prst u Vladu, srpska nesreća je drugačiji problem.
VELIKO SRCE CRNE GORE
AMBASADOR Srbije u Crnoj Gori dr Zoran Bingulac kaže da je zadivljen odnosom Crne Gore prema postradalom području Srbije. Ona je u svakom smislu velika i gotovo da nema firme,organizacije, pa ni porodice koja nije uputila neku pomoć. - Znao sam da bratski narod Crne Gore ima i veliko srce i dušu, ali su prevaziđena i moja najoptimističkija predviđanja. Kada vidim šta se na terenu radi, ponekad mi se čini kao da je Crna Gora poplavljena, a ne Srbija. Očekujem i dobru turističku saradnju u teškim uslovima.


Zvanično o tome još niko ne govori, ali se sa juga Crne Gore čuju poruke da bi „trebalo nešto učiniti za goste iz Srbije“. Pominju se, istina nezvanično, popusti i niže cene koje bi trebalo da uslede za turiste iz Srbije i Republike Srpske. I naročito da se ugruženima omogući da bar koji dan provedu na moru.

Pojedinci sa budvanske rivijere upozoravaju da je upravo Srbija najviše pomagala ove krajeve posle razornog zemljotresa 1979. godine, pa ima predloga da domaćini u svojim većim kućama, bar jednu sobu odrede za - solidarnost. Za ostale bi cene bile niže nego lane.

- Cene poodavno određuje tržište, dakle, sami vlasnici apartmana uz obalu - kažu u Turističkoj organizaciji Budve. - Ideja da noćenje bude jeftinije je dobra i na izdavaocima soba je da se organizuju.


Ima i drugih predloga. Cene bi mogli sniziti i ugostitelji, ukoliko bi im se smanjio PDV, i neki drugi porezi. U svakom slučaju, dobar deo onih koji žive od turizma podsećaju da ih gosti iz Srbije nisu izneverili ni toga tužnog leta kada je crnogorska obala bila u ruševinama i kada su stigli u velikom broju, da svojim novcem pomognu ugrožene.

- Naredne nedelje i meseci su prilika da se nešto učini, da se pomogne onima koji su nama pomagali, da se dobro ne zaboravi. I da se, što je takođe veoma važno, održi kontinuitet dobrih turističkih odnosa kada su u pitanju gosti iz Srbije i RS. Više je načina da pomognemo i njima i sebi i rado ću se uključiti u neku od akcija. Mislim da je ponajbolje da pored solidarnosti malo korigujemo cene - rekao nam je Mihailo Jovančević iz Budve.