SAJT VIZNI REŽIM MOJE PUTOVANJE AMBASADE KONZULATI DOKUMENTA, ZAKONI I PROPISI INFORMACIJE IZRADA SAJTA
SAJT VIZNI REŽIM MOJE PUTOVANJE AMBASADE KONZULATI DOKUMENTA, ZAKONI I PROPISI INFORMACIJE IZRADA SAJTA

Autor Tema: Pećina Šove na Uneskovoj listi svetske baštine  (Pročitano 1116 puta)

Van mreže Simon

  • Global Moderator
  • *****
  • Poruke: 693
  • Karma: +2/-0
Pećina Šove na Uneskovoj listi svetske baštine
« poslato: Jun 23, 2014, 04:43:52 pre podne »
Autor: B92/ Foto: Wikipedia

Pećina Šove na jugu Francuske, koju ukrašavaju najstariji poznati crteži na svetu, uvrštena je danas na Uneskovu listu svetske baštine.Ogromna pećina, smeštena na 25 metara ispod zemlje, predstavlja "jedinstveno i izvanredno dobro očuvano svedočanstvo", ističe se u obrazloženju komiteta Uneska koji ovih dana zaseda u Dohi.

"Arheološka, paleontološka i umetnička zaostavština pećine ilustruju, kao ni u nijednoj drugoj pećini sa početka gornjeg Paleolitika, korišćenje pećina za kulturne i rutualne aktivnosti", ističe se u saopštenju komiteta svetske agencije za obrazovanje, nauku i kulturu, prenosi AFP.

Pećinu, koja je nakon odrona stena ostala zatrpana 23.000 godina, otkrila su slučajno 1994. godine tri speleologa.
Pećina sadrži više od hiljadu crteža najfinijih linija i detalja - "veličanstven izraz prve umetničke tvorevine čoveka", u doba gornjeg paleolitika, pre 36.000 godina.

Reč je o "najstarijem poznatom pikturalnom izrazu", ističe se u saopštenju komiteta.

Crteži na steni, delo umetnika aurignacijanske kulture koji su živeli pre 28.000 do 40.000 godina, predstavljaju pravi bestijarij u kojem su zastupljene 14 vrsta životinja: medvedi, konji, nosorozi, lavovi, bizoni...

Na zidovima je nacrtano i desetak ruku, nekoliko ženskih polnih organa, a na dnu pećine se nalazi jedinstveni crtež donjeg dela ženskog tela pored bizona.