SAJT VIZNI REŽIM MOJE PUTOVANJE AMBASADE KONZULATI DOKUMENTA, ZAKONI I PROPISI INFORMACIJE IZRADA SAJTA
SAJT VIZNI REŽIM MOJE PUTOVANJE AMBASADE KONZULATI DOKUMENTA, ZAKONI I PROPISI INFORMACIJE IZRADA SAJTA

Autor Tema: Srbi najlakše do posla u Austriji, Nemačkoj, Švajcarskoj i Norveškoj  (Pročitano 15073 puta)

Van mreže dragan

  • Full Member
  • ***
  • Poruke: 200
  • Karma: +4/-0
Srbi najlakše do posla u Austriji, Nemačkoj, Švajcarskoj i Norveškoj
« poslato: Avgust 24, 2014, 08:33:39 posle podne »
Naše radnike žele u Austriji, Nemačkoj, Švajcarskoj i Norveškoj, gde kao vozači, taksisti ili vaspitači mogu da zarade do deset srpskih plata

Izvor: Kurir info

Dežela zove... Železničari traženi

Vodoinstalateri, vozači, taksisti, mašinovođe, vaspitači i nastavnici bez problema mogu da nađu posao u Austriji, Nemačkoj, Švajcarskoj i Norveškoj. Plata je i desetak puta veća od prosečne u Srbiji, a najvažnije je da nađete posrednika i poslodavca koji vas neće prevariti.

Nemačka, prema poslednjim istraživanjima, traži savremena zanimanja poput mehatroničara, stručnjaka koji objedinjuje znanja iz oblasti mašinstva, ali i mašinovođe, koje plaća 2.000 evra. Kako vozač lokomotive u Srbiji zarađuje oko 470 evra sa svim dodacima, ispada da bi za isti posao u Nemačkoj zaradio četiri puta više.

U Švajcarskoj, s druge strane, bez problema posao mogu naći radnici sa srednjom školom, a ima mnogo radnih mesta i za vozače i ugostiteljske radnike.
Austrijanci najviše traže majstore za rad na CNC mašinama, krovopokrivače, zavarivače i limare. U Norveškoj bi parče hleba mogli da zarade vaspitači i nastavnici, psiholozi i taksisti.

Traže nas i na Istoku

Konobar u Austriji, računajući bakšiš, može da zaradi i 4.000 evra. Oko 500 evra više čeka kuvare i vozače autobusa u Norveškoj, ali i 60 odsto skuplja hrana nego u EU. Minimalna plata za medicinske radnike u Nemačkoj je 1.900 evra, koliko za isti posao primaju i Nemci, a početna plata za lekare je 2.500 do 3.000 evra.

Preko Nacionalne službe za zapošljavanje (NSZ) nezaposleni mogu trenutno otići u Nemačku i Japan. Nemci traže medicinske sestre i tehničare, a Japanci nastavnike engleskog. Saradnja sa Nemačkom zasnovana je na sporazumu sa Nemačkom službom za zapošljavanje i od potpisivanja marta 2013. u tu zemlju je otišlo 150 medicinara.
- Trenutno firma „Džonsons kontrol“ iz Mađarske traži radnike za obradu kože, i to njih 15, bez kvalifikacija, tamo će ih i obučiti. Škola jezika u Japanu traži nastavnike engleskog jezika - navodi Boško Latković, načelnik Odeljenja za sprovođenje međudržavnih sporazuma i naknada NSZ.

Rad na crno manje plaćen

Agencije za zapošljavanje u inostranstvu moraju, kako kaže Latković, imati licence Ministarstva rada.
On kaže da naši pečalbari najviše greše što pristaju na uslove koji nisu isti kao za državljane zemlje u koju idu. Takođe, odlučuju se na put kada poslodavac samo kaže „dođite, a onda ćemo srediti papire“.

- Nema odlaska bez radnih dozvola i viza ako su potrebne jer će onda najverovatnije raditi na crno, pa im se to ili neće platiti ili će se platiti manje. Najbolje je da se ne putuje bez ugovora o radu ili eventualno zvaničnog pisma o namerama, čime se poslodavac obavezuje da će vas zaposliti - savetuje Latković.

Građani Srbije, prema istraživanju NSZ iz maja, najviše se raspituju za posao u Nemačkoj, Austriji i Švajcarskoj. Najviše se interesuju za posao medicinskog tehničara i tehničare različitih specijalnosti. Informacije o mogućnostima rada u inostranstvu građani mogu dobiti u sedam migracionih servisnih centara NSZ.


Citat
Znanje je plaćeno - NAŠI RADNICI NISU JEFTINI

Boško Latković kaže da postoje stroga pravila za rad u Nemačkoj. Neophodna su srednja stručna sprema, poznavanje jezika i stručni ispit. Obično je problem nedovoljno znanje nemačkog jezika, a ponekad i poslodavci iz ove zemlje odustaju od angažovanja naših građana jer imaju dodatne troškove, na primer za nostrifikaciju diplome, pa se odlučuju za radnike iz EU. Visina plate za naše radnike ne sme da bude niža od one koja je propisana zakonom države za zanimanje koje će lice obavljati.

Citat
ČINJENICE - Saveti za odlazak u pečalbu

- saznajte što više o poslodavcu
- saznajte gde ćete i šta raditi - saznajte uslove koji su potrebni, odnosno ono što će ispuniti poslodavac
- saznajte da li će vam se u zemlji u koju idete priznati kvalifikacije koje imate
- proverite da li je agencija koja posreduje licencirana
- ne krećite bez radnih dozvola ili viza
- ne krećite bez ugovora o radu ili bez pisma o namerama