SAJT VIZNI REŽIM MOJE PUTOVANJE AMBASADE KONZULATI DOKUMENTA, ZAKONI I PROPISI INFORMACIJE IZRADA SAJTA
SAJT VIZNI REŽIM MOJE PUTOVANJE AMBASADE KONZULATI DOKUMENTA, ZAKONI I PROPISI INFORMACIJE IZRADA SAJTA

Autor Tema: Kompletna usluga Pejpala 8.10.  (Pročitano 1624 puta)

Van mreže Simon

  • Global Moderator
  • *****
  • Poruke: 688
  • Karma: +2/-0
Kompletna usluga Pejpala 8.10.
« poslato: Oktobar 05, 2014, 09:28:19 pre podne »
Kompletna usluga Pejpala biće dostupna u Srbiji osmog oktobra, potvrđeno je za B92 u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija.

Izvor: B92


Sava Savić koji je pomoćnik ministra trgovine i telekomunikacija Rasima Ljajića, rekao je da se očekuje da osmog oktobra bude dostupna i opcija "prijem" preko Pejpala.

"Pejpal nas je stavio na listu, to znači da su ispunjeni svi uslovi da se i usluga "prijem" uključi. Ministarstvo trgovine i telekomunikacija u saradnji sa Ministarstvom finansija i Narodnom bankom Srbije otklonilo je sve zakonske preduslove da omogućimo stručnjacima, ali i našim građanima iz Srbije prodaju usluga i dobara, a samim tim prijem novca putem Pejpala", rekao je Sava Savić.

Pejpal je stavio Srbiju na listu zemalja za uključivanje komplatne usluge za osmi oktobar ove godine, Savić ipak dodaje da taj datum može biti korigovan u skladu sa poslovnim odlukama kompanije ali, kako je istakao,
 kompanija Pejpal je veoma precizna kada je reč o rokovima i ako je suditi po ranijim praksama, može se očekivati da se rok ispuni.

"Otkako je Pejpal dostupan u Srbiji, već 200.000 građana je koristilo usluge ovog sistema, tako da mislim da je kompanija veoma zainteresovana za naše tržište i da će ispoštavati taj rok", dodaje Savić.

Savić objašnjava da će zahvaljujući opciji "prijem" naša mala i srednja preduzeća moći da prodaju svoju robu na stranim tržištima i što je najvažnije, da će tu robu moći da naplate u kratkom roku.

"Uključivanjem i ove opcije očekujemo veći izlazak na strana tržišta naših malih i srednjih preduzeća, ali sa druge strane i veći priliv svežeg novca u našu državu", kaže Savić i dodaje da je Pejpal sistem jedan od najboljih i najbezbednijih načina kada je reč transakciji novca.

Savić objašnjava da je preduslov korišćenja ovog sistema da klijenti poseduju računar i internet konekciju, da otvore svoj nalog, odaberu "Srbija", kao i da povežu svoju platnu karticu sa Pejpalom.

Građanima Srbije u aprilu ovo godine je omogućeno da otvore naloge na najvećem onlajn servisu za slanje novca i plaćanje preko interneta. Tada je najavljeno da će se servis puštati u nekoliko faza. U početku je bilo moguće jedino kupovanje i slanje novca.

Putem svojih Pajpal naloga stanovnici Srbije moći će da:

- primaju/šalju novac na ime prodaje robe ili pružanja usluga
- primaju/šalju novac na ime “Request Payment” usluge
- primaju/šalju novac od strane kompanija, profitnih i neprofitnih organizacija.

Provizija koja se tom prilikom naplaćuje od strane Pejpala zavisi od zemlje iz koje korisnik šalje novac.

Kada se pogleda arhiva izmena Opštih uslova poslovanja Pejpala za period od 2007. do 2013. godine, nije teško uočiti da je od svrstavanja Srbije među zemlje koje mogu da otvore nalog i realizacije te odluke, proteklo izvesno vreme.

“Kada se pretraži ‘Serbia’, vidi se da su nas dodali u izmene koje su stupile na snagu 7. septembra 2011. Međutim, uslugu slanja novca, odnosno plaćanja, dobili smo tek 10. aprila 2013”, nedavno je za B92 rekao Slobodan Marković iz Registra nacionalnog internet domena Srbije.

Konferencija "PayPal i Digitalna Srbija - gde smo sada, a gde možemo i treba da budemo" biće održana 6. oktobra u Pres centru Tanjuga, u organizaciji Centra za razvoj interneta.
Na konferenciji će učestvovati savetnik za politike Informaciono-komunikacionih tehnologija i odnose sa internet zajednicom Registra nacionalnog internet domena Srbije (RNIDS) Slobodan Marković, zamenik generalnog menadžera i član Izvršnog odbora Pireus banke Dejan Tešić, prestavnik Centra za razvoj interneta Zoran Torbica, glavni i odgovorni urednik portala Nadlanu.com i bloger Milan Kamponeski, kao i član Satutarne komisije RNIDS-a Žarko Ptiček.


Van mreže Simon

  • Global Moderator
  • *****
  • Poruke: 688
  • Karma: +2/-0
Odg: Kompletna usluga Pejpala 8.10.
« Odgovor #1 poslato: Oktobar 20, 2014, 08:19:48 posle podne »
NAJNOVIJE - 20 oktobar 2014.g.
Paypal potvrdio: Srbija ispunila uslove, zastoj kod njih

Narodna banka Srbije je od Pejpala dobila zvaničnu potvrdu da su svi pravni i regulatorni uslovi u Srbiji za funkcionisanje Pejpal sistema ispunjeni i da je do odlaganja opcije za primanje novca došlo isključivo zbog tehničkog problema

Narodna banka Srbije je od Pejpala dobila zvaničnu potvrdu da su svi pravni i regulatorni uslovi u Srbiji za funkcionisanje Pejpal sistema ispunjeni i da je do odlaganja opcije za primanje novca došlo isključivo zbog tehničkog problema, saopštila je danas NBS.

U toj kompaniji navode da, iako su planirali da početkom oktobra omoguće vlasnicima Pejpal računa u Srbiji da primaju novčana sredstva, zbog tehničkog problema morali su da odlože puštanje te funkcije u opticaj.

Kažu da je cilj Pejpala da što je više moguće olakša onlajn plaćanja i naplate i ističu da neće ponovo započeti postupak puštanja pomenute funkcije u opticaj dok ne budu sigurni da će iskustva njihovih klijenata biti najbolja moguća.

"Imajući u vidu veličinu i ozbiljnost globalne kompanije kakva je Pejpal, vrlo neuverljivo su nam zvuala objašnjenja trećih lica prema kojima su 'nepredvidive okolnosti zbog kojih je obustavljen pomenuti servis prijema novca bili finansijski propisi u našoj zemlji', posebno ako se zna da su predstavnici Pejpala najavili uvođenje servisa prijema novca upravo nakon razgovora sa predstavnicima NBS i nadležnih ministarstava o regulatornom okviru u Srbiji i potvrde da nema prepreka za uvođenje ovog servisa", navode iz NBS.

NBS je poručila u saopštenju da će u okviru svojih nadležnosti i dalje obezbeđivati sve neophodne uslove i podršku funkcionisanju Pejpal servisa.


 

SAJT VIZNI REŽIM MOJE PUTOVANJE AMBASADE KONZULATI DOKUMENTA, ZAKONI I PROPISI INFORMACIJE IZRADA SAJTA