SAJT VIZNI REŽIM MOJE PUTOVANJE AMBASADE KONZULATI DOKUMENTA, ZAKONI I PROPISI INFORMACIJE IZRADA SAJTA
SAJT VIZNI REŽIM MOJE PUTOVANJE AMBASADE KONZULATI DOKUMENTA, ZAKONI I PROPISI INFORMACIJE IZRADA SAJTA

Autor Tema: HOĆETE DA RADITE U NEMAČKOJ? Ovo morate znati pre nego što odete tamo!  (Pročitano 1438 puta)

Van mreže Simon

  • Global Moderator
  • *****
  • Poruke: 692
  • Karma: +2/-0
HOĆETE DA RADITE U NEMAČKOJ? Ovo morate znati pre nego što odete tamo!
« poslato: Avgust 01, 2015, 10:02:31 pre podne »
Veliki problem jeste to da veliki broj iseljenika dolazi bez plana, sa svega nekolio evra.

Izvor: KurirVeć se decenijama o Nemačkoj priča kao o utehi u kojoj se može pronaći bolje plaćen posao i bolji život. Sada, kad su i našim državljanima vrata za zapošljavanje relativno otvorena, mnogi će odlučiti upravo tamo da pronađu svoje mesto pod suncem. Evo što pri tom morate imati na umu.

Nemačkoj posla ne nedostaje. Stjepan Bingula koji tamo živi već 30 godina i administrator je grupa na Fejsbuku "Nova budućnost u Nemačkoj", kaže da bi u Nemačkoj mogla da se zaposli cela radnosposobna država.

Međutim, pre nego što pomislite da je sve veoma lako kao što zvuči, trebalo biste da obratite pažnju i na poteškoće s kojima se veliki deo entuzijastičnih imigranata suočava kada stigne u Nemačku.

"Svi iseljenici dolaze puni entuzijazma, voljom za radom, za zaradom, dobrim životom"

Najveći problem, smatra Bingula, jeste to da veliki broj iseljenika dolazi bez plana, sa svega nekolio evra.
Smeste se negde u hostelu, razmišljajući samo nekoliko dana unapred. Odmah krenu u potragu za poslom, neki od vrata do vrata, neki preko prijatelja i tu već nailaze na prve probleme. Prvi i najveći problem je jezik.Mnogo njih misli da dovoljno govori jezik za dobar i kvalitetan posao, ali mnogi greše. Neki su završili neke tečajeve, ali na žalost niko im nije objasnio da se taj nemački koji su učili ne govori ovde. Svaka pokrajina, pa čak i svaki grad ima svoj dijalekat koji možeš da naučiš i da shvatiš tek kada živiš ovde", kaže Bingula.

Problemi s pronalaskom stana

Čim dođu, iseljenici počnu da traže posao, ali ne mogu da ga pronađu onako brzo kako su očekivali. Kada ga pronađu, suočavaju se s novim izazovom - potražnjom stana.
"Stanova ima dovoljno, ali ne može svako da priušti skup stan. Ako je jeftin, svi ga hoće, a ako je skup, niko ga neće, pa neće ga ni iseljenik, jer ne može da ga priušti", kaže Bingula i objašnjava da je većina stanova, čak njih 99 odsto potpuno prazno, pa je sledeći izazov za iseljenike pronaći kakav takav nameštaj, barem krevet na kojem mogu da spavaju.

"Traži se gde ima jeftin korišćeni nameštaj, pregledaju se novine gde se poklanja neki deo nameštaja, da se stan barem donekle namesti da se može u njemu normalno živeti i funkcionišu", kaže Bingula.

Prva plata

Iako uz puno volje i entuzijazma odlaze na tek pronađeni posao, imigranti vrlo često budu neprijatno iznenađeni kada vide kolika im je plata legla na račun.

"Tokom prvog pogleda na bankovni račun nakon primanja plate, iseljenik doživljava najveći šok. Pa to nije plata koju mi je poslodavac obećao, koja stoji u ugovoru. Mnogi još nisu shvatili da se u Nemačkoj plate izražavaju u bruto, a ne u neto iznosu. Znači od plate se uzimaju socijalni odbici, kao zdravstveno, penziono, i još nekoliko stavki, i naravno plata je umanjena u nekim slučajevima i do 35 odsto", napominje Bingula.

Usamljenost

On je u Nemačku došao sa svojim roditeljima kada je imao 14 godina, pa se s problemima kakvog imaju iseljenici koji su došli da rade, lično nije susreo. Međutim, poznate su mu priče brojnih ljudi koji su poslednjih godina tamo došli da žive. Jedna od njih je priča njegovog prijatelja kojem je lično i angažovano pomagao u pronalasku posla u Minhenu.

"Radio je preko hrvatske agencije na severu Nemačke kao negovatelj 24 sata dnevno. Odlučio je da dođe u Minhen. Pokrenuli smo akciju traženja posla, što nam je jako brzo i uspelo, svega dva dana pisanja i slanja molbi. Nakon pronalaska posla su počeli problemi. Još je bila potrebna radna dozvola, pa se čekala 10 dana, onda par dana druga papirologija, tako da je prvi radni dan bio sredinom marta

U međuvremenu je dobio sobu od poslodavca, ili da to nazovemo "sobičak". S preseljenjem u tu sobu su počele lagane poteškoće, samoća, smenski rad, pa uskakanje u izvanredni rad. A najgora mu je odvojenost od porodice, od negove dece, i naravno velika želja da dovede i porodicu u Minhen, ali još uvek ne uspeva, jer koliko je poznato, u Minhenu je veoma teško naći financijsko prihvatljiv stan. Ali zato postoje prijatelji, da mu malo skrenu misli, da se podruže, da ga podrže, kratko rečeno, da mu bude lakše u toj samoći", napominje Bingula.

Prihvatite tuđu kulturu

Radi što lakšeg prilagođavanja na drugačiji način života, Bingula preporučuje da sami sebi ne postavljate velike ciljeve i velika očekivanja, naročito ako ne znate jezik. "Prihvatite tuđu kulturu, prihvatite ljude u novoj zemlji, onda će i oni vas prihvatiti. Nisu Nemci tako hladni kako se inače o njima priča, jako su ljubazni i susretljivi, budite i vi prema njima. Prihvatite novu zemlju, ali nemojte zaboraviti domovinu - kakva je, vaša je", savjetuje Bingula.

"Za srećan život nije potreban najnoviji auto, najmoderniji nameštaj, najnoviji mobilni telefon. I druge stvari čoveka čine srećnim. Ako odmah ne uspete, to ne znači da nikada nećete, budite uporni. Ako padnete, ustanite i krenite dalje. Znate poslovicu "Ko se bori može izgubiti, a ko se ne bori već je izgubio", motivacijski poručuje Bigula i svima koji se odluče na imigraciju želi puno uspeha i sreće u novom životu.

Na ovo obratite pažnju ukoliko planirate da radite i živite u Nemačkoj:

1. Naučite jezik.
2. Napravite plan A i plan B.
3. Sa sobom ponesite dovoljno novca.
4. Teško je pronaći finansijski prihvatljiv stan i većina ih nije nameštena.
5. Pri unajmljivanju, u pravilu, valja platiti tri stanarine unapred.
6. Plata se dogovara bruto, pa je u pojedinim slučajevima umanjena za 35 odsto od dogovorenog.
7. Ako ne uspete odmah, budite uporni.