SAJT VIZNI REŽIM MOJE PUTOVANJE AMBASADE KONZULATI DOKUMENTA, ZAKONI I PROPISI INFORMACIJE IZRADA SAJTA
SAJT VIZNI REŽIM MOJE PUTOVANJE AMBASADE KONZULATI DOKUMENTA, ZAKONI I PROPISI INFORMACIJE IZRADA SAJTA

Autor Tema: STOP trgovini ljudima  (Pročitano 25116 puta)

Van mreže Simon

 • Global Moderator
 • *****
 • Poruke: 693
 • Karma: +2/-0
Odg: STOP trgovini ljudima
« Odgovor #15 poslato: Februar 12, 2011, 11:38:57 pre podne »
Pogledajmo kako organizatori to rade. Čega se sve dosete.

Ovo su samo neke od fotografija koje su policije širom sveta snimile prilikom otkrivanja načina "transportovanja". Inače organizatorima ne nedostaje mašte. Idu čak dotle da su žrtve trgovine ljudima (trafiking) u pojedinim slučajevima izgubile i život usled "transporta" (ostale bez vazduha, udavile se u raznim cisternama...).

ZAPAMTITE:
"Trgovcu" nije stalo do toga da nekome bude bolje, da mu obezbedi bolji život...
Njemu je stalo samo do dobiti - novca! Ostalo mu je nebitno - pa i ljudski život!!!


Van mreže Goca

 • Sr. Member
 • ****
 • Poruke: 305
 • Karma: +5/-0
  • KoZnaZna
Odg: STOP trgovini ljudima
« Odgovor #16 poslato: Jun 28, 2011, 01:19:15 posle podne »
Da dam i ja malo doprinosa ovoj temi koju bi svi morali podrobno da pročitaju.
Naišla sam na tekst "Proširena lista zemalja trafikinga" na sajtu B92 pa da podelim sa vama.

Izvor: B92

SAD proširile listu država koje mogu biti na udaru sankcija, jer ne čine dovoljno u borbi protiv trgovine ljudima. Srbija izvor, odredište i zemlja tranzita.

(Foto: Stejt department)

U svom redovnom godišnjem izveštaju, objavljenom danas, Stejt department je 23 zemlje svrstao u kategoriju tri, što znači da nisu ispunile minimalne standarde zaštite žrtava trafikinga, i ne čine napore da ih dostignu. Među njima su Iran, Severna Koreja, Kuba, Liban, Libija, Alžir i Turkmenija.

"Sve zemlje mogu i moraju da učine više. Ako budemo postupali u skladu sa zakonima i pojačamo pritisak na trgovce ljudima, možemo se naći na kursu da jednog dana iskorenimo moderno ropstvo. Sve dok ovaj izveštaj ohrabruje još zemalja da dođu na pregovore, niko od nas još ne može da bude zadovoljan", rekla je državna sekretarka Hilari Klinton predstavljajući izveštaj.

"Samo zato što takozvane razvijene zemlja imaju dobro uspostavljena pravila, zakone i jak pravosudni sistem, ne znači da bilo ko od nas čini sve što može. Čak i u ovim teškim ekonomskim vremenima, moramo da tražimo kreativne načine da radimo bolje i to važi i za SAD. Zato bacamo svetlo na sebe i nameravamo da učinimo više kako bismo poboljšali naše stanje i pomogli onima koji su zainteresovani da rade isto", dodala je ona.

Zemlje su kategorizovane u četiri grupe - prvu grupu čine zemlje koje su u potpunosti i u skladu s međunarodnim standardima za iskorenjivanje trgovine ljudima.

Grupa dva su zemlje čije vlade ne ispunjavaju u potpunosti te kriterijume, ali čine značajne napore u tom smislu, u koje spada i Srbija. U treću kategoriju spadaju zemlje čije vlade ne ispunjavaju minimum standarda i ni ne čine napore u tom smeru. Među zemljama koje se nalaze na "crnoj listi" su Kuba, Iran, Mjanmar i Severna Koreja, zajedno sa Libijom, Zimbabveom, Venecuelom, Saudijskom Arabijom, Libanom i Jemenom.

Kako je "prošla" Srbija
Kada je reč o Srbiji, ona je, kako stoji u izveštaju Stejt departmenta, izvor, tranzit i odredišna zemlja za muškarce, žene i decu namenjenu seks trafikingu i prinudnom radu, a među identifikovanim žrtvama trgovine ljudima u Srbiji u 2010. i dalje je bilo najviše srpskih državljana.

Strane žrtve pronađene u Srbiji potiču prevashodno iz susednih zemalja i ostalih država u istočnoj Evropi. Ukazuje se, takođe, da su deca, uključujući i Rome, i dalje na meti eksploatacije u trgovini seksom. Deca se primoravaju na brak u kome su podvrgnuta nedobrovoljnom služenju ili naterana da prose.

Stejt department ocenjuje da srpska vlada ne ispunjava u potpunosti standarde za eliminaciju trgovine ljudima, ali čini značajne napore u tom smislu. Navodi se da je srpska vlada preduzela značajne korake da unapredi i insitucionalizuje svoj odgovor na trgovinu ljudima u prethodnom periodu koji je bio predmet izveštaja.

Ukazuje se i da odbijanje Vlade Srbije da direktno sarađuje sa Kosovom nastavlja da ometa njene napore da istraži i sudski goni slučajeve prekogranične trgovine ljudima.

Stejt department u izveštaju ocenjuje i da je Srbija lider na Balkanu kada se radi o identifikaciji žrtava, što je neophodan preduslov za zaštitu žrtava.

Van mreže dragan

 • Full Member
 • ***
 • Poruke: 200
 • Karma: +4/-0
Odg: STOP trgovini ljudima
« Odgovor #17 poslato: Maj 29, 2012, 04:19:06 posle podne »
Ispovest: Bila sam rob tri meseca u Milanu!

Izvor: Novosti.rs

Dramatično svedočenje prevarene i zatočene penzionerke Mirjane K. iz Kragujevca: U ropstvo preko niške agencije. Gazde me tukle svakog dana. Nisu mi platili ni evro. Bacili me na deponiju i izbacili iz Italije kao smeće


BILO me je sramota da po Kragujevcu, posle odlaska u penziju, molim ljude za bilo kakav posao. Od jedne bivše koleginice dobila sam kontakt agencije iz Niša, preko koje sam se prijavila za posao u Italiji. Mnoge Požarevljanke i Kragujevčanke rade po Italiji kao domaćice, čuvaju ostarele Italijane, kuvaju, čiste, peru i zarade za život. I ja sam želela to da probam, jer nisam imala šta da izgubim. Život mi je i onako bio bedan - priča Mirjana K., koja je posle stravične golgote koju je preživela smeštena u jednu od sigurnih kuća u Srbiji. I sada je daleko od onih koji je progone, pošto je otkrila postojanje još jedne mafije koja trguje ljudima kao robovima.

Prema ugovoru, koji je sklopila sa gospođom Sofijom iz niške agencije, trebalo je u Milanu da se brine o starijem bračnom paru i da im održava kuću. Njene obaveze su bile radno vreme u trajanju od 10 sati, slobodan dan nedeljom i plata pet puta veća od njene penzije - skoro hiljadu evra.

- Za sklapanje posla agencija mi je naplatila 600 evra unapred. Uzela mi je u Milanu pasoš da bi mi sredila boravišnu dozvolu. U Milanu sam, umesto da čuvam starce, dobila posao u porodici bračnog para Frontijeri srednjih godina sa troje dece. Kuća im je ogromna i, umesto deset sati, radila sam po ceo dan. Nisam imala ni slobodnu nedelju. Zabranili su mi da izlazim iz kuće. Dobila sam uniformu domaćice i jednu sobici bez prozora na tavanu. Ali i bez telefona - seća se uklete kuće Mirjana K.

Gazdarica je zahtevala da ona održava besprekornu čistoću u kući, da kuva za porodicu i njihove goste, da pere i pegla veš. Iz kuće nije mogla da izlazi, jer nije imala ključ. Kad je ostajala sama, zaključavali su je!

- Mojima sam obećala da ću se javljati telefonom i da ću im poslati prve pare koje zaradim. Nisam to mogla da učinim prva tri meseca. Terali su me da radim kao robinja. Radila sam u nadi da će mi zarada biti dobra. Kada sam prvi put pitala gazdaricu za platu, ignorisala me je. Sledeći put mi je udarila šamar. Nasilje se nastavilo - kad god nešto ne bi bilo po volji gazdarice, tukla me je po licu i glavi. Ostali članovi porodice su to odobravali i stalno mi pretili kako će me zadaviti. Nisam znala više šta da radim - da je ubijem ili da se ubijem - priča očajna Mirjana K.

Usamljena u kući stranaca, bez znanja italijanskog ili engleskog, bez telefona i pasoša, Mirjana K. bila je zarobljenik porodice Frontijeri u Milanu. Depresija i naporni rad su je slomili. Izgubila je 13 kilograma za tri meseca crnačkog rada. Kako kaže, došla je na ivicu gladi i smrti.

- Gazdarica je strogo vodila računa da ne pojedem nešto od „njihove“ hrane dok sam kuvala, pa sam se hranila ostacima iz tanjira. Kada jednog dana, zbog bolesti, nisam mogla da ustanem iz kreveta, gazdarica me uhvatila za kosu i sa sinom bukvalno odvukla u automobil. Vezala me i vozila nekoliko sati auto-putem. Stigli smo do ogromne deponije kraj nekog drugog grada. Gazdarica i njen sin su me jednostavno izbacili kao smeće u jendek pored te deponije - otkriva Mirjana K. svoje muke.

Ponižena i fizički slomljena, ležala je nekoliko sati u jarku. Kada se okuražila, ustala je i sela na drum. Pokupio ju je jedan italijanski saobraćajac i odveo u policijsku stanicu.

- Čim su mi dali telefon, prvo sam pozvala agenciju u Nišu i Sofiju, ženu koja me je poslala u ropstvo, ali se niko nije javljao. Nisu mi dozvolili da se javim porodici. Odlučili su da me odmah deportuju. I oni su me, kao gazdarica Frontijeri, izbacili iz Italije kao ljudsko smeće - završava svoju priču Mirjana K., uz napomenu da sve ovo priča „kako bi opomenula žene poput nje“ da ne nasedaju na obećanja raznih agencija.

SIROTINJA ME GURNULA U AVANTURU
MIRJANA K. je u Kragujevcu prošle godine u proleće otišla u invalidsku penziju i odmah shvatila da neće imati od čega da živi. Na pitanje šta je nateralo da se upusti u opasnu avanturu, odgovara: - Ceo radni staž provela sam kao prodavačica, ali u 57. godini života stigla je penzija. Sa oštećenim okom, koje sam povredila u saobraćajnoj nesreći, dobila sam invalidninu od 18.000 dinara. Muž, koji je izgubio posao kao tehnološki višak i to četiri godine pred penziju, nije uspevao da pronađe novo zaposlenje. Imamo troje dece. Živimo u zajednici sa srednjim sinom, njegovom ženom i dvoje njihove dece. Sin radi, a snaja nema stalan posao. Sa nama je i mlađa ćerka, koja još uvek studira. Eto, ta sirotinja i nemaština su me naterali da nasednem „na siguran i dobro plaćeni posao“.

Citat
ZASAD BEZ ISTRAGE NIKADA nikakva zvanična istraga nije vođena povodom slučaja ropstva Mirjane K. u Milanu. Njene gazde su joj uskratile i ukrale platu od 3.000 evra. I danas ova ponižena žena odlazi na terapiju u jednu nevladinu organizaciju, koja će joj pomoći da nađe posao.


Van mreže Goca

 • Sr. Member
 • ****
 • Poruke: 305
 • Karma: +5/-0
  • KoZnaZna
Odg: STOP trgovini ljudima
« Odgovor #18 poslato: Maj 29, 2012, 04:21:52 posle podne »
Užasno. Kada kažemo trgovina ljudima obično mislimo na decu i devojke-a na ovo nikada ne bi pomislili. Strašno, tužno. :(

Van mreže Goca

 • Sr. Member
 • ****
 • Poruke: 305
 • Karma: +5/-0
  • KoZnaZna
Odg: STOP trgovini ljudima
« Odgovor #19 poslato: Novembar 11, 2012, 12:14:49 posle podne »
Konferencijau Bukureštu

Trgovina ljudima u jugoistočnoj Evropi u porastu

11.11.2012. Autor: Tanjug

Uočeno je povećanje trgovine ljudima u jugoistočnoj Evropi za različite svrhe, ne samo radi seksualne eksploatacije, izjavila je specijalna predstavnica OEBS Marija-Gracija Đamarinaro


BUKUREŠT - Zvaničnici i nevladine organizacije upozorili su u Bukureštu da je došlo do "uznemirujućeg" porasta trgovine ljudima u jugoistočnoj Evropi i da su maloletnici sve češće meta kriminalaca.

"Uočeno je povećanje trgovine ljudima u jugoistočnoj Evropi za različite svrhe, ne samo radi seksualne eksploatacije", izjavila je specijalna predstavnica OEBS-a za borbu protiv trgovine ljudima Marija-Gracija Đamarinaro na konferenciji koju su organizovale Francuska i Rumunija.

Sve više dece i tinejdžera iz Ukrajine, Moldavije i balkanskih zemalja naterana su na prinudni rad, primorana da prose ili se prostituišu.

Socijalni radnici, policija i predstavnici vlada iz Ukrajine, Srbije, Moldavije, Rumunije, Bugarske, Grčke i Turske, koji su prisustvovali konferenciji, slažu se da je trgovina ljudima u porastu zbog ekonomske krize.

Prema zvaničnim statističkim podacima, u Rumuniji je većina žena koje su prošle godine identifikovane kao žrtve trgovine ljudima imala 16 godina.

"Eksploatacija maloletnika je u porastu i to je vrlo zabrinjavajući trend. Na meti trgovaca su najranjivije osobe i, naravno, među njima su maloletnici", kazao je savetnik francuske vlade za trgovinu ljudima u jugoistočnoj Evropi Erik Panlup, koji tesno sarađuje sa nevladinim organizacijama, policijskim i pravosudnim zvaničnicima u 16 zemalja tog regiona.

Maloletnike, osim na prostituciju, primoravaju i na krađe i provale zato što služe manje kazne ako budu uhvaćeni, istakli su stručnjaci.

Teško je prikupiti pouzdane podatke o broju žrtava zbog nelegalnog karaktera tog oblika trgovine i različitih statističkih metoda.

Godinama je većina žrtava iz jugoistočne Evrope krijumčarena u Zapadnu Evropu, ali danas su "zemlje destinacije" i Rusija, Turska i Kipar.

Što se tiče seksualne eksploatacije, letovališta na Crnom moru, u Crnoj Gori i Hrvatskoj takođe su postala magneti za kriminalne mreže.

Van mreže Simon

 • Global Moderator
 • *****
 • Poruke: 693
 • Karma: +2/-0
Odg: STOP trgovini ljudima
« Odgovor #20 poslato: Novembar 11, 2012, 12:29:33 posle podne »
Zašto je u porastu? Očigledno da u državama gde je u porastu nekome ne odgovara da je smanji.
Moje mišljenje.

Da iskoristim priliku i posavetujem čitaoce/čitateljke Foruma sajta KoZnaZna:
Ovih dana sam čuo jednu od metoda koju koriste "trgovci" ljudima, koja nije zabeležena na ovim prostorima a ogleda se u tome da mlađoj devojci priđe dete plačljivim glasom i ispriča joj da se izgubilo. Sva sreća u nesreći ima zapisanu adresu na kojoj živi. Ako bi devojka bila ljubazna da ga odvede roditeljima.
U ovoj situaciji nikako to ne raditi već odmah obavestiti policiju na 92 (uskoro 192).
Na navedenoj adresi čekaju obično dvojica jačih muškaraca koji kidnaputuju.
Znači NIKAKO! pomagati detetu na ovaj način. Jedino pozvati policiju!!!

Van mreže Simon

 • Global Moderator
 • *****
 • Poruke: 693
 • Karma: +2/-0
Odg: STOP trgovini ljudima
« Odgovor #21 poslato: Septembar 07, 2013, 11:33:18 pre podne »
Devojke iz Srbije u lancu trgovine ljudima - od princeza do robinja!

Izvor: Novosti.rs -  06. septembar 2013

Devojke iz Srbije sve češće u lancu trgovine ljudima. Makroi najpre osvoje žrtvu, glume zaljubljenost, ulažu u vezu, a onda je odvedu u inostranstvo i prodaju


VLADA Srbije je 2012. godine identifikovala 79 žrtava trgovine ljudima, a od tog broja je 30 bilo radno eksploatisano ili prinuđeno na prošnju, a 49 je bilo primorano na prostituciju - piše u izveštaju američkog Stejt departmenta. Od ukupnog broja žrtava, samo 39 je upućeno na nevladine organizacije koje pružaju pomoć u oporavku. Tokom 2011. identifikovano je 88 žrtava trafikinga, dok je ove godine, za osam meseci, registrovano 30 žrtava iz Srbije.

Nezaposlenost i teški uslovi života u zemlji utiču na to da sve veći broj ljudi postaje izložen riziku od trgovine ljudima, a oglasi su manje sumnjivi jer su trgovci perfidni i učiniće sve kako bi zadobili poverenje žrtve i kako bi ih što teže razotkrili.

U „Astri“, najvećoj nevladinoj organizaciji za borbu protiv trafikinga, kažu da je u Srbiji popularan najsuroviji model uvlačenja devojaka u lanac trgovine ljudima. Mlade Srpkinje prvo postaju princeze, a potom - robinje.

- Ovo je takozvani loverboy model ili ljubavnički model, jer muškarci prvo osvajaju svoju žrtvu, glume da su zaljubljeni u nju, posvećuju joj pažnju, izlaze, zadobijaju njeno poverenje, upoznaju prijatelje, porodicu - priča za „Novosti“ Elena Krsmanović iz „Astre“. - Žrtve ovakvog modela su gotovo uvek mlade devojke, koje su još naivne, olako veruju svemu i nemaju puno životnog iskustva. Posle izvesnog vremena, mladić im predlaže put u inostranstvo, nekada trajan odlazak, a nekad samo letovanje, gde po prelasku granice počinje pakao.

Kako priča Krsmanovićeva, ovaj model je posebno surov za žrtve, jer ih izdaje neko u koga su imali beskrajno poverenje. Najteža je rehabilitacija za one osobe koje su prevarene od strane nekog koga su zapravo volele.

- Ako uspeju da se izvuku iz lanca trgovine ljudima, njihov oporavak je otežan time što ih je u situaciju eksploatacije dovela osoba kojoj su verovale. Zbog toga im je posebno teško da povrate veru u ljude - objašnjava naša sagovornica. - Devojke iz Srbije su najčešće eksploatisane kroz prinudnu prostituciju. Oduzima im se pasoš, mobilni telefoni, sve lične stvari, drže se u zatočeništvu, psihički i fizički su zlostavljane. Mnoge se teško izbave iz ovog pakla.

Neretko im, ukoliko imaju dete ih prethodnog braka ili mlađeg brata i sestru, trgovci koji raspolažu njihovim životima, prete da će, ako ne rade šta im se kaže, nauditi njihovim bližnjima.

Citat
SOS TELEFON „ASTRA“ deluje i preventivno, ne samo kao pomoć žrtvama trgovine ljudima i drugih oblika nasilja. SOS telefon za pomoć je 011/785-0000, a kako kažu u ovoj organizaciji, trafiking najčešće ne prijavljuju same žrtve, već članovi porodice žrtve.


- Kada identifikujemo žrtvu, zbog ovih pretnji uvek postoji strah od odmazde, osvete - kaže Krsmanovićeva, objašnjavajući zašto je važno osigurati zaštitu prava i bezbednosti identifikovanih žrtava trgovine ljudima.

Kada je u pitanju uvlačenje u lanac trgovine ljudima i prostitucije putem oglasa, Krsmanovićeva kaže da je ono i dalje vrlo aktuelno, ali su oglasi sve perfidniji:

- Poslovne ponude su realne, ne traže se samo plesačice, maserke, nego konobarice, medicinske sestre, frizerke, a plate su takođe realne. Tek kada pređu granicu, devojke shvataju u šta su se zapravo upustile.


 

SAJT VIZNI REŽIM MOJE PUTOVANJE AMBASADE KONZULATI DOKUMENTA, ZAKONI I PROPISI INFORMACIJE IZRADA SAJTA