SAJT VIZNI REŽIM MOJE PUTOVANJE AMBASADE KONZULATI DOKUMENTA, ZAKONI I PROPISI INFORMACIJE IZRADA SAJTA
SAJT VIZNI REŽIM MOJE PUTOVANJE AMBASADE KONZULATI DOKUMENTA, ZAKONI I PROPISI INFORMACIJE IZRADA SAJTA

Autor Tema: DEVOJKA TRAŽILA DOBRO PLAĆENI POSAO U EMIRATIMA, evo šta joj se dogodilo!  (Pročitano 1191 puta)

Van mreže dragan

  • Full Member
  • ***
  • Poruke: 199
  • Karma: +4/-0
DEVOJKA TRAŽILA DOBRO PLAĆENI POSAO U EMIRATIMA, evo šta joj se dogodilo!
« poslato: Mart 05, 2016, 05:00:19 posle podne »
Svi su se pre ili kasnije našli u situaciji da traže posao. Neki su sreću potražili u Srbiji a drugi "preko grane"

Izvor: Informer/milkaradovic.blogspot.rs


Iz mora sličnih priča, donosimo vam jednu koja se razlikuje...

Ovo je ispovest M. R., devojke iz Srbije, koja je svoju sreću potražila u Emiratima...

"U agoniji traženja posla, odlučila sam da se malo pozabavim oglasima u inostranstvu. Otišla na par stranih sajtova za zapošljavanje, registrovala se, napravila svoj CV, odabrala željene gradove, poslove, i počela da apliciram. Svakog dana ista procedura! Ustajem, perem zube, stavljam kafu, palim laptop i počinjem za traganjem svoje "bolje budućnosti" van Srbije!

Otvaram mejl kad imam šta da vidim! "Dear ...., we have seen your CV posted at Monstergulf.com which has been shortlisted and recommended to our HR Department"!


Wow! Čitam sve detaljno. Ne mogu da verujem! Mejl od HR-a "Royal Model International School" iz Abu Dabija! Šalju mi formular (prethodna iskustva, željena plata, da li bih mogla za mesec dana da počnem da radim ukoliko dobijem posao, itd..) koji treba da popunim, i zajedno sa CV-jem im vratim nazad! Uradih to odmah. Sutradan mi stiže drugi mejl od njih, "Hvala što ste nam poslali sve što smo vam tražili, naš HR će pažljivo da pogleda prijave svih kandidata koji su u užem izboru, i samo oni koji budu odabrani biće obavešteni!"

Ok. Imam par ljudi u svom okruženju koji su zaista na ovakav način dobili posao u Emiratima, i znam da nije nemoguće, ali pošto mi do sada nijedan posao nije "pao sa neba", rekoh sebi, verovatno neće ni ovaj! Skoro pa sam "zaboravila" na ovaj "konkurs", mada sam odmah (profesionalna deformacija) počela da istražujem o školi.

Posle pet dana, stigao je odgovor od HR-a "Royal Model International School"! Otvaram mejl, zaustavljam se na prvoj rečenici! A kako i ne bih, kada je pisalo:

"Dear .....

This is an Affirmation that your experience and qualifications were found successful for the requirements of ROYAL MODEL INTERNATIONAL SCHOOL (RMIS) -United Arab Emirates." Ne mogu dalje da čitam! Gledam u rečenicu kao da ne razumem ni reč engleskog, vraćam se na početak, čitam reč po reč. Kada sam došla sebi, čitam nastavak mejla, u kojem piše kako su se odlučili za mene, šalju mi da pogledam ugovor koji je na pet strana, kao i kontakt agencije iz Emirata koja sređuje radnu dozvolu, i kojoj treba da se javim ako mi uslovi budu odgovarali!

Ovo je ugovor iz snova! Da li je realno dobiti ovakav posao bez po muke? Zašto nema skajp razgovora? Iako stoji u CV-u da mi je engleski fluent, zar to ne može svako da napiše? Aha, pa da, verovatno će da me zovu ukoliko prihvatim posao, možda to tako ide?! Počinjem da proveravam kontakte i imena sa kontaktima i imenima na "zvaničnom sajtu" škole i agencije. Zašto su mi poslali mejl sa "gmail" naloga, a ne sa mejla koji je na "zvaničnom sajtu škole"? Zašto je kontakt agencije "outlook", a ne kontakt koji je na "zvaničnom sajtu agencije iz Dubaija"? Sva ova pitanja mi se iz minuta u minut vrzmaju po glavi! Ma, ovo je sigurno neka prevara! Poslali bi mi valjda mejl sa zvaničnih sajtova, zar ne?! Već sam prilično sumnjičava, ali rekoh sebi, poslaću mejl i direktoru HR-a škole, ali i agenciji, i to na mejl adrese sa "zvaničnih sajtova"! To i uradih!


Već sam se psihički pripremila na negativne odgovore koje ću od njih dobiti, ali i na činjenicu da će direktor HR-a ove škole, takozvani "Prof-Joffrey Khaled" biti iz fazona "ko je ova lujka iz tamo neke Srbije, i šta hoće?" Međutim, profa je kralj, ladno je odgovorio! I to ne bilo šta! "I acknowledge the receipt of your mail for verification and the job offer is genuine and is from our school". Ma, da li je realno?! Ok, rešili smo misteriju! Sve je stvarno!

Šta sad? Javiti se agenciji oko radne dozvole! Poslah mejl, dobih i odgovor! I to ne bilo kakav! Troškovi vize iznose 1.500 dolara! I da ih platim Wester Union-om! Da, to je to! Za one neupućene, kompanije iz Emirata sređuje vizu svima koji dobiju posao, i u potpunosti snose troškove, kako vize, tako i avinske karte! To se zna! Sve mimo toga je prevara!


Dakle, vrhunska prevara! Organizovana odlično! Napravljena dva sajta za tu namenu, sve deluje profi, osim "sitnice" - radne dozvole. Pa ne mogu sve baš da obezbede, onakav ugovor, avionsku kartu, smeštaj, ludilo platu. Vode se logikom, za one koji ne znaju kako stvari stoje u Emiratima, ovo je potpuno prihvatljivo! Šta je 1.500 dolara naspram svega što daju. Bože, pa to će im škola "refundirati" odmah po dolasku u Abu Dabi. Nažalost, verujem da se mnogi, tražeći izlaz iz svojih raznih, ko zna koliko teških priča, na kraju upecaju! I plate! E, to je tužno!


Van mreže Simon

  • Global Moderator
  • *****
  • Poruke: 692
  • Karma: +2/-0
Odg: DEVOJKA TRAŽILA DOBRO PLAĆENI POSAO U EMIRATIMA, evo šta joj se dogodilo!
« Odgovor #1 poslato: Mart 05, 2016, 05:04:46 posle podne »
Koristan tekst. Oni koji su u potrazi za poslom u inostranstvu obavezno da ga pročitaju. I obavezno "istraživački" pristup putem interneta kako bi se prikupile više informacija.

Evo jedna pametna i od mene. Kada budete u ovakvoj ili sličnoj situaciji, proverite kada je taj sajt napravljen. Možda je samo pre neki mesec, ili par dana i napravljen za ovakvu vrstu "biznisa". U inostranstvu sajtovi postoje još od vajkada. Još pre neku deceniju su shvatili šta znači imati sajt...


 

SAJT VIZNI REŽIM MOJE PUTOVANJE AMBASADE KONZULATI DOKUMENTA, ZAKONI I PROPISI INFORMACIJE IZRADA SAJTA