Газда Чалица

Morate pročitati

Ukoliko izgubite pasoš, lakše ćete moći da dođete do novog

Vlada Republike Srbije je saopštila da će građani kojima je ukraden pasoš, ili koji su ga izgubili, moći lakše...

Putno osiguranje za Crnu Goru

Pred put u inostranstvo potrebno je pribaviti putno osiguranje, jer u koju god zemlju da pođete radi odmora ili...

Turistički aranžmani u inostranstvu ubuduće će se plaćati po zvaničnom srednjem kursu dinara

Prilikom isticanja cene i naplaćivanja turističkih aranžmana u inostranstvu ubuduće će se primenjivati zvanični srednji kurs dinara. To je propisano...
Пирке Блогер
Пирке Блогерhttps://www.koznazna.com/category/pirke
Знај да те је непријатељ онолико освојио и покорио колико ти је речи потро и својих потурио. Народ који изгуби своје речи престаје бити народ.
Marketing

У време хајдуковања хајдука из рода Џонћиних, живео је у Добром долу надалеко чувени газда Чалица, али чувен по злу.

Веома богат за оно време, обогатио се тргујући стоком. Када се с пролећа изјагње овце продавао је и по петсто јагњади.

Имао је везе са многим Турцима, па чак и са њиховим везирима. Допре глас до хајдука да много шурује са Турцима, па му за таоца ухвате сина. У исто време приведу и неког Нишорца из Џанакових јер им је и он био нешто сумњив.

Из чете пошаљу хајдука да пренесе поруку домаћинима од харамбаше да припреми позамашну суму за откуп како би им пустили синове.

Од оног Нишорца жена имала мало детенце, па увезала дете у љуљћу и дошла Чаличиној снаји да заједно носе паре. Али ова то није смела да чини. А Нишорка је упртила дете и носила га на леђима чак у Белу где су поручили да иде. Рачунала је да кад виде малу бебу сажалиће се и пустити јој мужа. Паре су узели и обећали да ће га пустити у току ноћи. Вратила се у село сва уплакана, покајавши се што је џабе предала паре и толико се намучила. Али пред јутро муж јој се врати кући. Одржали су реч и пустили га.

Добродолац је очекивао да и за њега исплате тражену суму, али се то није догодило. Из дома газда Чалице нико се није усудио да однесе откуп бојећи се да и њега не задрже и затраже откуп.

Елем, досете се те замоле кума кога су веома поштовали и имали поверења у њега. Однесу му и предају ћесију са парама да је однесе у Белу. Кум узме паре, прође се неколико дана и ето га назад:

– Куме, траже још паре, малко је то што сте дали.

Узме и по други пут ћесију са парама колико су тражили и оде наводно хајдуцима. После неког времена врати се необављеног посла. Испричао причу како је сав новац предао лично харамбаши за откуп кумчета, али и то није довољно.

Тако и трећи пут узме и задржи их за себе.

Хајдуци нису могли више да задржавају Чаличиног сина, већ га пусте и нареде му да иде на кладенац у „Зли дол” и донесе воду. Хајдуци су почели да се са њим шегаче. Једни су му говорили да је боље да прво иде кући и не враћа се. Други су му говорили да се врати, а један му је рекао да ће га убити буде ли се вратио већ за сигурно да се врати кући. Он никако није могао да схвати шта је за њега најбоље па се у страху, са кладенца врати назад, а они па опазивши га нанишане и убију га. Тако се сазнало да их је кум преварио.

После тог догађаја једне године наиђе велика вода низ дол па однесе Чалици кућу и коња. Бујица је однела и мост који је био красно „озидан на чемер” од тесаног камена. Од тада кад наиђе велика вода зове се „Чалин поводањ.”

Marketing
Marketing

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovde unesite svoje ime

Marketing

Vizni režim

Kongo (Republika) – vizni režim

Da li je potrebna viza državljanima Republike Konga za ulaz u Srbiju: Obični pasoši: Potrebna viza Diplomatski i službeni pasoši: Potrebna...

Palau – vizni režim

Da li je potrebna viza državljanima Palau za ulaz u Srbiju: Obični pasoši: Nije potrebna viza Diplomatski i službeni pasoši: Nije potrebna viza Maksimalan boravak: 90 dana Mogu...

Odgovori na neka od pitanja koje biste postavili Nemačkoj ambasadi

Dobijamo mnogo Emailova sa pitanjima vezana za Nemačku na koja niste mogli ili niste uspeli da pronađete odgovore. Pa da pokušamo da vam pomognemo...

USA vize dele se na dve osnovne kategorije

USA vize dele se na dve osnovne kategorije: 1. Useljenicke (Immigrant) vize, 2. Privremene (Non-immigrant) vize Useljenicke (Immigrant) vize omogucavaju trazenje USA drzavljanstva nakon sto se ispune...

Počeo sa radom počasni Konzulat u Volosu, Grčka

U hotelu Volos Palas u Volosu, svečano je obeležen početak rada Konzulata Republike Srbije na čelu sa počasnim konzulom Simeonom Comokosom. Otvaranju Počasnog konzulata prisustvovali...
- Advertisement -

Više članaka kao ovaj

Marketing