Гостуша

Гостуша

У подножју Старе планине, испод простране висоравни “Белан”, у близини Завојског језера, удаљено двадесетак километара североисточно од Пирота налази се село Гостуша.

Село лежи на обалама реке Гостушице, начичкано без икаквог реда, са кућама покривеним каменим плочама.
У близини села постоје остаци некадашњег утврђења из римског периода, тако да ово насеље спада у најстарија насеља у пиротском крају.

У селу постоји црква Светог Јована Крститеља, обновљена 1835. године, а саграђена је на темељима старијег храма.

Путни правац: Пирот – Завојско језеро

Удаљеност од Пирота: 20 км

Село Гостуша

Село Гостуша

У насељу Гостуша живи 136 пунолетних становника, а просечна старост становништва износи 58,2 година (54,2 код мушкараца и 63,4 код жена). У насељу има 59 домаћинстава, а просечан број чланова по домаћинству је 2,36.
Ово насеље је у потпуности насељено Србима (према попису из 2002. године), а у последња три пописа, примећен је пад у броју становника.

Први је отишао поп. Затим је, трбухом за крухом, кренуо и учитељ. Из Гостуше, села на обронцима Старе планине се одувек одлазило. За неколико деценија се иселило више од 90 одсто становништва. Остале су само камене куће као неми сведок времена и некадашњег живота (преузето са: casopishorizont).

O Пирке Блогер

Знај да те је непријатељ онолико освојио и покорио колико ти је речи потро и својих потурио. Народ који изгуби своје речи престаје бити народ.