Grčki grad Solun postao leglo kriminala i narkomana!

Grčki grad Solun postao leglo kriminala i narkomana!

Omada Z, Hazaridis Ahileas, šef solunske policije, na svom Fejsbuk profilu često upozorava svoje pratioce da obrate više pažnje u delovima Soluna koji postaju sve manje bezbedni, kako za turiste tako i za same stanovnike Soluna.

Savet turistima: vredne stvari (novac, pasoše, laptopove, telefone, kamere, foto aparate…) ne ostavljajte u automobilima, posebno ne na vidljivim mestima.

Obratite veliku pažnju u sledećim oblastima grada, kako držite torbe i mobilne telefone i sa kim razgovarate!

Pazite na svoje stvari i ne budite laka meta Ne znam iskreno šta drugo da radim, ogorčeni smo jer se svakodnevno suočavamo sa istim ljudima za iste prekršaje, kaže Ahileas.

Obaveštavam vas ponovo o mestima u gradu na kojima treba da obratite posebnu pažnju kada tuda prolazite:

Ulica i Aristotelov trg (trg Aristotelous) – uglavnom se dešavaju krađe torbi, mobilnih telefona, laptopova i nakita (skidanje lanaca sa vrata). Obično su dvojica u paru i dok jedan razgovara sa vama, drugi će zgrabiti vašu torbu. To je najčešći metod ili će vam biti direktno ukradena!

Rotonda (isto i ovde!

Oko Bele kule – Statua Aleksandra Velikog, Statua Karamanlisa, Royal Theatre. Isto i ovde!

Park Ksarxakos isto, ali ima i narkomana koji ovde uzimaju svoju dozu, tako da veću pažnju treba da obrate roditelji koji idu u park sa decom, kako deca ne bi dodirivala i uzimala špriceve.

Trg Svetog Đorđa (iza Rotonde) isto i ovde.

Nea Paralia – Bulevar Nikis – takođe mnogo krađa!

– Ulica Dimitriou Gounari i trg Navarinou – takođe ima mnogo krađa i narkomana.

Okolina Univerziteta!

U autobusima kao i u velikim prodavnicama i tržnim centrima sa velikim brojem ljudi obratiti veliku pažnju!

Savet: Držite torbe ispred vas! Držite torbe uvek zatvorene i otvarajte ih samo kada morate nešto uzeti iz nje! Posebno u autobusima!

U prodavnicama nikada ne ostavljajte torbe u kabinama za probu odeće!

U kafićima ne ostavljajte torbe da vise sa stolice i ne ostavljajte telefone na stolu!

Čuvajte se onih koji vam se obraćaju da od vas traže bilo kakvu informaciju!

Solun i bezbednost

Opasna mesta u Solunu, Grčka

Stalno pronalazimo ukradene mobilne telefone i ne možemo ih vratiti vlasnicima, jer nemamo IMEI kod (telefonski ID)! Sačuvajte negde broj IMEI koji će vam biti neophodan u slučaju krađe! Ako ne znate gde se nalazi taj broj, dajte prijatelju da ga pronađe ili pogledajte na kutiji od telefona, tu piše broj – 15-cifreni broj je u pitanju. U slučaju da ste kutiju bacili, klikom na *#06# će se pojaviti dva broja IMEI pa ih zapišite negde! U slučaju krađe, ovaj broj je registrovan u bazi podataka i kada se telefon nađe može se videti da li je ukraden, kada i od koga!

Obaveštavam vas, i to je minimum koji mogu da uradim kao policajac, jer vidim ogroman problem koji postoji u centru grada! Želim da vas uverim da sve kolege svakodnevno rade na tome kako bi „očistili“ centar Soluna, ali na neke stvari koje ovde neću spominjati ne možemo uticati!

Molim vas da o ovome obavestite vaše prijatelje.

Hazaridis Ahileas, šef solunskog tima „Z“.