Gvineja Bisao- Bezbednosni rizici, zdravstvena situacija, transport i druge korisne informacije

Gvineja Bisao- Bezbednosni rizici, zdravstvena situacija, transport i druge korisne informacije

Informacije o Gvineji Bisao

ULAZAK I IZLAZAK IZ ZEMLJE

Za vize i informacije potrebno je obratiti se Ambasadi Gvineje Bisao u Briselu.

Nosiocima pasoša Srbije neophodna je viza za ulazak na teritoriju Gvineje Bisao. Rok važenja pasoša radi turističkog putovanja mora biti 6 meseci, dok za regulisanje boravka mora biti 6 meseci od dana apliciranja za vizu.

Moguće je uneti u zemlju bilo koji iznos u stranoj konvertibilnoj valuti pod uslovom da je novac deklarisan prilikom ulaska. Iznošenje konvertibilnog novca limitirano je sumom koja je uneta. Unošenje i iznošenje lokalne valute nije dozvoljeno.

TRANSPORT

Najoptimalnija veza za putovanje iz Evrope u ovu zemlju su avionski letovi koji se tri puta nedeljno obavljaju iz Lisabona.

Stanje putne mreže na teritoriji Gvineje Bisao nije zadovoljavajuće, ali se postepeno poboljšava. Javni transport ne postoji tako da je jedini način korišćenje kolektivnih ili individualnih taksi vozila. Potrebno je biti oprezan pri odabiru transportnog sredstva i vozača.

BEZBEDNOST

Stanje bezbednosti u Gvineji Bisao postepeno se normalizuje nakon državnog udara od 12. aprila 2012.godine. Prilikom kretanja po zemlji putnici treba da preduzimaju sve mere predostrožnosti, posebno one koje se odnose na čuvanje ličnih dokumenata i gotovog novca. Putovanja noću treba izbegavati.

ZDRAVSTVENA SITUACIJA

Obavezna je vakcinacija protiv žutice, preporučuju se vakcinacije protiv difterije-tetanus-poliomelita, kao i protiv meningitisa. Rizik od kolere nameće potrebu primene strogih mera higijene.

EPIDEMIJA EBOLE – 19.08.2014.

Zbog epidemije ebole, Gvineja Bisao je sredinom avgusta do daljnjeg zatvorila južne i istočne granice prema Republici Gvineji.

NOVAC

Zvanična valuta je franak CFA, a odnos je 1 evro – 656 franaka

KLIMA

Klima je tropska, vlažna naročito pri obali, sa jakim kišama od juna do novembra i sa suvim periodom od decembra do maja.. Za vreme sezone kiša okeanski vetrovi prouzrokuju velike padavine na celoj teritoriji Gvineje Bisao, pa su poplave česte. Velika vlaga otežava podnošenje toplote. Za vreme sušnog perioda dani su sunčani i veoma topli ali noći su sveže. Atmosferu suši armatan – topao i suv vetar koji stiže iz Sahare.

POČASNI KONZUL Srbije

U slučaju potrebe državljani Srbije mogu se prilikom boravka u Gvineji Bisao obratiti na adresu počasnog konzulata Srbije u Bisao. Počasni kozul – Hamadi Yamaa, Adresse / Rua 6 pas.8, Bissau, Republique de Guinee Bissau, Tel.00 222 47 50 33 33

Srbija-Gvineja Bisao

Srbija-Gvineja Bisao udaljenost

O Simon

Osnivač, webmaster, SEO master i web dizajner sajtova: KoZnaZna, Dijetica, Avionom, Rentiranje, EU Media Group