Hrvatska menja saobraćajne propise, tiče se i naših vozača koji krenu u tu zemlju

Hrvatska menja saobraćajne propise, tiče se i naših vozača koji krenu u tu zemlju

Novim Nacionalnim planom za bezbednost na putevima predviđeno je ukidanje tolerancije od 10% na prekoračenje brzine i smanjenje graničnih vrednosti dozvoljene količine alkohola u krvi vozača, koje sada iznosi 0,5 promila.

Hrvatska nije zadovoljna rezultatima prethodnog desetogodišnjeg plana, čiji cilj – smanjenje broja poginulih na putevima za 50% u periodu od 2010. do 2020. godine – nije ostvaren, pa najavljuju strože regulative koje bi ušle u novi plan za sledeću dekadu.

Dve mere se posebno izdvajaju, a ukoliko se usvoje uticaće i na vozače iz drugih zemalja koji putuju u Hrvatsku, uključujući i naše.

Jedna od mera koja se razmatra tiče se tolerancije na prekoračenje brzine vozila, piše Večernji list.

Ta tolerancija ili, kako se službeno naziva, „sigurnosna razlika“ iznosi 10 km/h za brzine do 100 km/h, a za veće brzine od toga iznosi 10 odsto.

Planom je predviđeno da se ova tolarancija svede na minimum, koliko je to moguće, a da bi se mera sprovela, potrebno je da lokalne samouprave nabave nove uređaje za merenje brzine.

Do sada se, na primer, na auto-putu, gde je ograničenje brzine 130 km/h, tolerisala vožnja brzinama do 143 km/h.

Ukoliko se usvoji nova mera, ova tolerancija će biti znatno niža i naši vozači koji nameravaju put Hrvatske moraće više da vode računa o ograničenju brzine, kako ne bi zaradili kaznu.

Kao druga važna mera navodi se da će se istražiti mogućnost promene graničnih vrednosti dozvoljene količine alkohola u krvi vozača.

Trenutno je u Hrvatskoj na snazi regulativa koja dozvoljava 0,5 promila alkohola u krvi (ne odnosi se na profesionalne i mlade vozače).

Sprovođenje ove mere, prema planu, moglo bi da počne već ove godine, a krajnji rok je 2023. Ukoliko se usvoji, moguće je smanjenje granične vrednosti ili čak nulta tolerancija na alkohol.

Simon

O Simon

Osnivač, webmaster, SEO master i web dizajner sajtova: KoZnaZna, Dijetica, Avionom, Rentiranje, EU Media Group