Irak – Bezbednosni rizici, zdravstvena situacija, transport i druge korisne informacije

Morate pročitati

SAD uvode nove vizne restrikcije radi ograničenja „porođajnog turizma“

Američka administracija objaviće nove vizne restrikcije sa ciljem ograničenja „porođajnog turizma“, po kojem žene dolaze da se porode u...

Ukoliko izgubite pasoš, lakše ćete moći da dođete do novog

Vlada Republike Srbije je saopštila da će građani kojima je ukraden pasoš, ili koji su ga izgubili, moći lakše...

Putno osiguranje za Crnu Goru

Pred put u inostranstvo potrebno je pribaviti putno osiguranje, jer u koju god zemlju da pođete radi odmora ili...
Marketing

Informacije o Iraku

ULAZAK I IZLAZAK IZ ZEMLJE

Za ulazak u Irak je potrebna viza koja se pribavlja u Ambasadi Iraka u Beogradu. Taksa za vizu se naplaćuje zavisno od tipa vize, a viza za jedan ulaz-izlaz iznosi 40 USD, dok bi za vizu sa više ulazaka i izlazaka, tzv. multi vizu trebalo izdvojiti 100 USD.

Viza ne predstavlja garanciju ulaska u Irak, pošto konačnu odluku donose pogranični organi (ovo pravilo važi za sve države – to zapamtite).

Rok važenja pasoša radi turističkog putovanja mora biti 6 meseci. Po dolasku u Irak potrebno je izvršiti prijavu u Odeljenju za boravak i strance MUP Republike Irak u naselju Karada (nedaleko od Narodnog pozorišta) u roku od sedam dana.

U slučaju boravka u Iraku dužem od 10 dana, obavezna je registracija u policiji – boravišni pečat u pasošu, (Residency Office), pri čemu je neophodno podneti dokaz o razlogu produženja boravka, dve fotografije pasoškog formata i HIV test.

Pri napuštanju Iraka, osobe koje su se registrovale (boravile duže od 10 dana), obavezne su da pribave izlazni pečat, koji daje ista policijska uprava, pri čemu se plaćaju određeni troškovi (od 20 USD do 200 USD – zavisno od tipa vize, dužine boravka i dr). Ukoliko se boravak u Iraku prekorači neznatno više od 10 dana, i ne dobije se boravišni pečat, pri izlasku se plaća kazna od okvirno 10 USD (zavisno od kursa iračkog dinara).

Da bi putnici koji dolaze preko regiona Kurdistan, aerodrom Erbil, dobili ulaznu vizu od regionalnih vlasti Kurdistana, njihov pozivar mora prethodno da poseti Odeljenje za strance MUP iračkog Kurdistana radi davanja garancija, gde će mu biti saopštene sve potrebne informacije oko ulaska u Irak preko regiona Kurdistan. Savet je da se pozivar obavezno informiše preko zvaničnog sajta MUP iračkog Kurdistana o uslovima i dokumentima potrebnim za ulazak u irački Kurdistan. Ova viza ne važi za Irak i sa njom se ne može putovati u druge delova Iraka. Preporuka je da i u slučaju putovanja u region Kurdistan, putnici pribave iračku vizu u Ambasadi Iraka u Beogradu.

Iz Iraka je moguće izneti iznos do 10.000 USD, dok unos nije ograničen.

TRANSPORT

Zbog još uvek aktuelnih sukoba, u Irak trenutno nije moguće ući preko graničnih prelaza iz Jordana i Sirije. Morskim putem se ulazi preko luke Basra, ali se preporučuje dolazak preko međunarodnih aerodroma: Bagdad, Erbil i Basra. Pored domaćeg Iraqi Airways od stranih avio kompanija za Irak za sada lete Turkish Airways, Jordanian Airways i neke manje privatne kompanije iz regiona. Cena karte je visoka zbog ratnog osiguranja.

Iako Irak ima relativno razvijenu putnu mrežu, ne preporučuje se putovanje po Iraku. Ukoliko je neophodno, putovanje bi trebalo organizovati danju uz puno obezbeđenje i zaštitu, a prevoz mora biti blindiranim vozilom.

BEZBEDNOST

S obzirom na nepredvidivu bezbednosnu situaciju u zemlji, našim građanima se preporučuje da se uzdrže od putovanja u Irak. Državljanima Srbije koji se već nalaze u Iraku, preporučuje se da budu u stalnoj komunikaciji sa Ambasadom Republike Srbije u Iraku, kao i da se pridržavaju bezbednosnih uputstava.

Strogo je zabranjeno strancima samostalno kretanje po Bagdadu i Iraku, osim u pratnji domaćina i bez dužeg zadržavanja na javnim i prometnim mestima, usled porasta broja kidnapovanih lica.

Bezbednosna situacija nakon 2013. godine

Od početka 2013. godine, nepovoljna bezbednosna situacija se dodatno pogoršavala. Terorističke akcije su obimnije, jače i odnose cve više civilnih žrtava. Napadi se izvode svakodnevno, na mestima koja ranije nisu bila mete, kao što su kafići, restorani, igraonice, sportska borilišta, pa čak u školska dvorišta. Strani državljani i njihova imovina, irački državni službenici i objekti su i dalje ciljevi terorista.

Kidnapovanje, podmetanje raznih eksplozivnih naprava na i uz saobraćajnice, pri čemu se koriste raznorazna sredstva (plastične kese, kutije, limenke, mrtve životinje itd), napadi na hotele i vozila u prolazu, snajpersko dejstvo itd, i dalje su prisutni i svakodnevno se dešavaju.

Zbog loše bezbednosne situacije nema turističkih poseta. Postoji samo verski turizam koji se ogleda u posetama šiita iz Irana svetim mestima u Iraku.

Za one koji dolaze u Bagdad, preporučuje se da domaćin, ukoliko je u mogućnosti, obezbedi smeštaj u tzv. Zelenoj zoni, ili u hotelu na Aerodromu Bagdad, gde se cene kreću oko 200 USD. Prevoz i kretanje je moguće samo uz puno obezbeđenje profesionalnih organizacija i odgovarajućim kolima. Cena angažovanja obezbeđenja se kreće do 1000 USD po danu.

Region Kurdistan je relativno bezbedan, ali se ni tu ne preporučuje samostalno kretanje i kretanje izvan poznate sredine.

Preporuka državljanima Srbije je da pre ili neposredno po dolasku u Irak, kontaktiraju Ambasadu i upoznaju je sa ciljem i planom posete padi dobijanja potrebnih informacija i sugestija.

ZDRAVSTVENA SITUACIJA

Ne postoji adekvatna zdravstvena zaštita. Broj lekara je jako mali i bolnice su loše opremljene. HIV pozitivnim licima nije dozvoljen ulazak u Irak i u slučaju dužeg boravka neophodna je doneti HIV test potvrdu.

NOVAC

U Iraku se, kao sredstva plaćanja, koristi irački dinar i američki dolar. Početkom aprila 2018. godine, 1 USD iznosio je 1.193 iračkih dinara. Bankarski sistem je u procesu obnove, banke uglavnom koriste USD. Plaćanje karticama nije moguće.

OSTALO

Ne postoje ograničenja u vezi sa odevanjam i konzumiranjem alkohola. Alkohol se ne toči u državnim hotelima, a u privatnim zavisno od vlasnika.

Ne preporučuje se unos alkoholnih pića prilikom putovanja u Irak.

Verski turizam, (Šitska sveta mesta u Iraku), je jako razvijen. Masovne su posete Šiita iz regiona uprkos brojnim terorističkim napadima i žrtvama među hodočasnicima.

Srbija-Irak
Srbija-Irak udaljenost

Marketing
Marketing

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovde unesite svoje ime

Marketing

Vizni režim

Kongo (Republika) – vizni režim

Da li je potrebna viza državljanima Republike Konga za ulaz u Srbiju: Obični pasoši: Potrebna viza Diplomatski i službeni pasoši: Potrebna...

Palau – vizni režim

Da li je potrebna viza državljanima Palau za ulaz u Srbiju: Obični pasoši: Nije potrebna viza Diplomatski i službeni pasoši: Nije potrebna viza Maksimalan boravak: 90 dana Mogu...

Odgovori na neka od pitanja koje biste postavili Nemačkoj ambasadi

Dobijamo mnogo Emailova sa pitanjima vezana za Nemačku na koja niste mogli ili niste uspeli da pronađete odgovore. Pa da pokušamo da vam pomognemo...

USA vize dele se na dve osnovne kategorije

USA vize dele se na dve osnovne kategorije: 1. Useljenicke (Immigrant) vize, 2. Privremene (Non-immigrant) vize Useljenicke (Immigrant) vize omogucavaju trazenje USA drzavljanstva nakon sto se ispune...

Počeo sa radom počasni Konzulat u Volosu, Grčka

U hotelu Volos Palas u Volosu, svečano je obeležen početak rada Konzulata Republike Srbije na čelu sa počasnim konzulom Simeonom Comokosom. Otvaranju Počasnog konzulata prisustvovali...
- Advertisement -

Više članaka kao ovaj

Marketing