Irak – vizni režim

Morate pročitati

Putno osiguranje za Crnu Goru

Pred put u inostranstvo potrebno je pribaviti putno osiguranje, jer u koju god zemlju da pođete radi odmora ili...

Turistički aranžmani u inostranstvu ubuduće će se plaćati po zvaničnom srednjem kursu dinara

Prilikom isticanja cene i naplaćivanja turističkih aranžmana u inostranstvu ubuduće će se primenjivati zvanični srednji kurs dinara. To je propisano...

Nemačka usvojila novi Zakon o useljavanju koje će važiti i za radnike iz Srbije

Novi nemački zakon o useljavanju olakšaće zapošljavanje građana drugih država, čak i onih koji dolaze iz država koje nisu...
Marketing

Da li je potrebna viza državljanima Iraka za ulaz u Srbiju:

Obični pasoši: Potrebna viza
Diplomatski i službeni pasoši: Potrebna viza
Maksimalan boravak: 90 dana
Zahtev za izdavanje vize: LINK


Da li je potrebna viza državljanima Srbije za ulaz u Irak:

Obični pasoši: Potrebna viza
Diplomatski i službeni pasoši: Potrebna viza
Maksimalan boravak: 90 dana
Napomena: Za nosioca putnog lista u tranzitu neophodna je viza.


NIJE POTREBNA VIZA za ulaz u Srbiju – UKOLIKO

Poseduje važeću Šengen vizu ili vizu Velike Britanije ili ostalih država članica Evropske Unije ili vizu SAD-a ili ako je nosilac strane putne isprave a ima regulisan boravak u državama Šengen zone ili državama članicama EU ili SAD.

Odluka je donešena i usvojena na sednici Vlade RS održanoj 30.10.2014. godine, a stupila je na snagu 08.11.2014. godine.

Ovom Odlukom, pomenute kategorije stranih državljana mogu, bez viza, ulaziti, tranzitirati i boraviti u Republici Srbiji, najduže do 90 dana u periodu od šest meseci, s tim da dužina boravka bude usklađena sa periodom važenja navedenih viza ili dozvola boravka.

Bitno je napomenuti da ova kategorija lica NE MOŽE podnositi zahteve za odobrenje provremenog boravka po nekom od zakonom propisanih osnova. Razlog je sama odredba Odluke, jer je njom propisano da u našu zemlju mogu boraviti najduže 90 dana u periodu od 6 meseci.


kada putujete u Irak:

Ulazak i izlazak iz zemlje:

Bezbednosne prilike su pogoršane pa našim građanima se preporučuje da se uzdrže od putovanja u Irak.

Državljanima Republike Srbije koji se već nalaze u Iraku preporučuje se da kontaktiraju Ambasadu Republike Srbije u Bagdadu i da održavaju stalnu komunikaciju, kao i da se pridržavaju bezbednosnih uputstava.

Preporučuje se da svi naši građani koji mogu da napuste Irak to i učine nakon konsultacija sa Ambasadom Srbije u Bagdadu.

Strogo je zabranjeno strancima samostalno kretanja po Bagdadu i Iraku, već samo u pratnji domaćina i bez dužeg zadržavanja na javnim i prometnim mestima.

Za ulazak u Irak je potrebna viza koja se pribavlja u Ambasadi R. Irak u Beogradu. Taksa za vizu se naplaćuje zavisno od tipa vize, a viza za 1 ulaz-izlaz iznosi 40 USD, dok bi za vizu sa više ulazaka i izlazaka, tzv. multi vizu trebalo izdvojiti 100 USD. Viza ne predstavlja garanciju ulaska u Irak, pošto konačnu odluku donose pogranični organi. Rok važenja pasoša radi turističkog putovanja mora biti 6 meseci.

U slučaju boravka u Iraku dužem od 10 dana, obavezna je registracija u policiji – boravišni pečat u pasošu, (Residency Office), pri čemu je neophodno podneti dokaz o razlogu produženja boravka, dve fotografije pasoškog formata i HIV test.

Pri napuštanju Iraka, osobe koje su se registrovale (boravile duže od 10 dana), obavezne su da pribave izlazni pečat, koji daje ista policijska uprava, pri čemu se plaćaju određeni troškovi (od 20 USD do 200 USD – zavisno od tipa vize, dužine boravka i dr.)

Ukoliko se boravak u Iraku prekorači neznatno više od 10 dana, i ne dobije se boravišni pečat, pri izlasku se plaća kazna od okvirno 10 USD (zavisno od kursa iračkog dinara).

Putnici koji dolaze preko regiona Kurdistan, aerodrom Erbil, mogu dobiti i ulaznu vizu od regionalnih vlasti Kurdistana na aerodromu, pod uslovom da poseduju pozivno pismo (pojedinca, firme, ustanove i dr) iz iračkog Kurdistana i da ga čekaju na aerodromu. Ova viza ne važi za Irak i sa njom se ne može putovati u druge delova Iraka. Preporuka je da i u slučaju putovanja u region Kurdistan, putnici pribave iračku vizu u Ambasadi R. Irak u Beogradu.

Iz Iraka je moguće izneti iznos do 10.000 USD, dok unos nije ograničen.

Srbija-Irak
Srbija-Irak udaljenost

Marketing
Marketing

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovde unesite svoje ime

Marketing

Vizni režim

Palau – vizni režim

Da li je potrebna viza državljanima Palau za ulaz u Srbiju: Obični pasoši: Nije potrebna viza Diplomatski i službeni pasoši: Nije...

Odgovori na neka od pitanja koje biste postavili Nemačkoj ambasadi

Dobijamo mnogo Emailova sa pitanjima vezana za Nemačku na koja niste mogli ili niste uspeli da pronađete odgovore. Pa da pokušamo da vam pomognemo...

USA vize dele se na dve osnovne kategorije

USA vize dele se na dve osnovne kategorije: 1. Useljenicke (Immigrant) vize, 2. Privremene (Non-immigrant) vize Useljenicke (Immigrant) vize omogucavaju trazenje USA drzavljanstva nakon sto se ispune...

Počeo sa radom počasni Konzulat u Volosu, Grčka

U hotelu Volos Palas u Volosu, svečano je obeležen početak rada Konzulata Republike Srbije na čelu sa počasnim konzulom Simeonom Comokosom. Otvaranju Počasnog konzulata prisustvovali...

Otvoren počasni konzulat Srbije u Antaliji

U prisustvu ministara spoljnih poslova Republike Srbije i Republike Turske, Ivice Dačića i Mevluta Čavušoglua, u Antaliji je otvoren konzulat Republike Srbije na čelu...
- Advertisement -

Više članaka kao ovaj

Marketing