Iran – vizni režim

Morate pročitati

Šta je Transportna zajednica i kakav je njen značaj za Srbiju?

Sedište Stalnog sekreterijata Transportne zajednice otvoreno je u Beogradu polovinom septembra 2019. godine i predstavlja prvu međunarodnu instituciju u...

Bugarski pasoš srpskim državljanima propusnica u bolji život

Da bi se domogli posla i pristojnijeg života u nekoj od zemalja EU, stekli pravo na besplatno studiranje i...

SAD uvode nove vizne restrikcije radi ograničenja „porođajnog turizma“

Američka administracija objaviće nove vizne restrikcije sa ciljem ograničenja „porođajnog turizma“, po kojem žene dolaze da se porode u...
Marketing

Da li je potrebna viza državljanima Irana za ulaz u Srbiju:

Obični pasoši: Potrebna je viza
Diplomatski i službeni pasoši: Viza nije potrebna za boravak do 30 dana.
Maksimalan boravak: 90 dana
Zahtev za izdavanje vize: LINK


Vlada Srbije donela je odluku o prestanku važenja Odluke o ukidanju viza za ulazak u Srbiji za državljane Islamske Republike Iran, objavljeno je u Službenom glasniku.

Odluka Vlade doneta je 8. oktobra i stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u Službenom glasniku Republike Srbije (17.10.2018.g.).

Razlog je taj što je jedan broj građana te zemlje na žalost zloupotrebio ukidanje viza.


Da li je potrebna viza državljanima Srbije za ulaz u Iran:

Obični pasoši: Viza nije potrebna do 30 dana u periodu od godinu dana.
Diplomatski i službeni pasoši: Viza nije potrebna za boravak do 30 dana.
Maksimalan boravak: 90 dana
Napomena: Za nosioca putnog lista u tranzitu neophodna je viza.


kada putujete u Iran:

Ulazak i izlazak iz zemlje:

U nastojanju da privuče što više stranih turista, iranska vlada je donela odluku 3. jula 2016. godine o izdavanju turističkih viza na aerodromima, za boravak do 3 meseca. Vize će se izdavati na 9 najvećih aerodroma (Teheran, Širaz, Isfahan, Mašad, Tabriz, Bandar Abas, Laristan i ostrva Kiš i Kešam).

Za ulazak u Iran potrebno je posedovati važeću iransku vizu koja se dobija u Ambasadi Irana u Beogradu. Rok važenja pasoša radi turističkog putovanja mora biti 6 meseci, što važi i za regulisanje boravka. Napominjemo da se putnicima koji u pasošu imaju vizu Izraela zabranjuje ulazak u Iran.

U nastojanju da privuče što više stranih turista, iranska vlada je donela odluku da se postojeći propis o dobijanju viza na iranskim aerodromima za boravak do 15 dana, proširi na 30 dana, uz mogućnost produženja do 15 dana. Ovakve vrste viza mogu se dobiti više puta u toku godine. Navedeno se odnosi samo na turiste, dok novinari i poslovni ljudi, kao i nosioci diplomatskih i službenih pasoša koji dolaze na rad u Iran, moraju prethodno da pribave vize u iranskim DKP. Odlukom su obuhvaćeni državljani 58 zemalja, uključujući i zemlje iz bivše Jugoslavije.

Turističke vize mogu se dobiti na graničnim prelazima na sledećim aerodromima: Teheran, Isfahan, Mašad, Širaz, Tabriz, Bandar Abas i Kiš.

Ukoliko osoba dolazi u Iran individualno, a ne u okviru turističke grupe u organizaciji agencije, potrebno je da poseduje pozivno pismo (garanciju) iz Irana. Posedovanje potrebne dokumentacije nije garancija da će se viza dobiti (u najvećem broju slučajeva se dobija), jer iranski pogranični organi imaju diskreciono pravo da odbiju izdavanje vize.

Stranci koji borave na radu u Iranu, prilikom napuštanja te zemlje moraju da pribave izlaznu vizu koja se dobija pošto se Uredu policije za strance dostavi potvrda nadležnih iranskih organa da su izmirene sve poreske obaveze.
Prilikom ulaska u Iran, strani državljani su dužni da prijave iznos stranog novca veći od 5000 USD. U suprotnom, rizikuju zaplenu novca od strane carinskih organa prilikom izlaska iz zemlje.
Preporučuje se posedovanje polise putnog zdravstvenog osiguranja. Ukoliko putnik dolazi iz područja zaraženog žutom groznicom, neophodno imati potvrdu, tzv. „žuti karton.”

Ne postoji obaveza posedovanja određene količine sredstava po danu boravka.

Pri ulasku u Iran, strani državljani su dužni da prijave iznos stranog novca koji unose u Iran jer u suprotnom, rizikuju zaplenu novca od strane carinskih organa.

Dozvoljen je unos cigareta i parfema u „razumnim količinama” za ličnu upotrebu, kao i poklona u vrednosti do 80 USD.

Dozvoljen je unos kućnih ljubimaca, osim pasa, uz posedovanje Međunarodne veterinarske potvrde, sa navedenim primljenim vakcinama. Potvrda ne sme biti starija od 14 dana pre putovanja. Životinja mora biti vakcinisana protiv besnila, najmanje 30 dana pre dolaska u Iran.

Zabranjen je unos oružja, alkohola, narkotika, pornografskog materijala, video i audio materijala, svinjskog mesa, kockarskih predmeta kao i materijala koji negativno tretiraju Iran. Kazna za krijumčarenje narkotika može biti drastična (smrtna kazna). Pri izlasku iz Irana, putnici mogu izneti: jedan ručno tkani tepih u veličini do najviše 12 m2, predmete od srebra, bez dragog kamenja, do 3kg; predmete od zlata, bez dragog kamenja, do 150 grama; 10 kg pistaća, te najviše 200 gr šafrana. Zabranjeno je iznositi antikvitete, originalna umetnička dela, knjige pisane rukom, litografije, kaligrafska dela, minijaturne umetničke predmete, kao i antički kovani novac.

Iran je islamska zemlja u kojoj važe striktni zakoni islamskog prava. Napominjemo da je preporučljivo oblačiti se skromno – za muškarce nije preporučljivo nositi kratke pantalone, niti majice bez rukava, dok za žene važe posebna pravila – obavezno nošenje marame koja pokriva kosu, odeća mora pokrivati ruke do prstiju, kao i noge do stopala; ne preporučuje se upadljiva šminka kao ni lakiranje noktiju.

Zabranjeno je rukovanje sa ženama. Kontakti sa muslimanskim ženama su strogo zabranjeni. Tokom muslimanskog praznika Ramazana-posta, nije dozvoljeno jesti, piti, niti pušiti cigarete na javnim mestima.

U metrou postoje posebni vagoni za žene, a u autobusima odvojeni delovi. Potrebno je biti obazriv prilikom fotografisanja. Nije dozvoljeno slikati vojne i državne objekte, niti u njihovoj blizini.

Za državljane Srbije napominjemo da, prema našim nezvaničnim informacijama, postoji mogućnost upotrebe mobilne mreže sa pozivnim brojem 064.

Kontakti turističkih organizacija su: http://www.itto.org/http://www.irpedia.comhttp://www.ichto.ir/.

Srbija-Iran
Srbija-Iran udaljenost

Marketing
Marketing

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovde unesite svoje ime

Marketing

Vizni režim

Ambasade Srbije

Albanija Alžir Angola Argentina Australija Austrija Azerbejdžan Belorusija Belgija Bosna i Hercegovina Brazil Bugarska Kanada Kipar Kina Kongo, Demokratska Republika Hrvatska Kuba Češka Danska Egipat Etiopija Finska Francuska Nemačka Grčka Mađarska Indija Indonezija Iran Irak Izrael Italija Japan Kazakhstan Kenija Koreja, Južna Kuvajt Liban Libija Severna Makedonija Meksiko Crna Gora Maroko Mjanmar Holandija Nigerija Norveška Poljska Portugalija Rumunija Rusija Saudijska Arabija Slovačka Slovenija Južna Afrika Španija Švedska Švajcarska Sirija Tunis Turska Ukrajina Ujedinjeni arapski Emirati Velika Britanija Sjedinjene američke države Vatikan - Sveta Stolica Zambija

Kongo (Republika) – vizni režim

Da li je potrebna viza državljanima Republike Konga za ulaz u Srbiju: Obični pasoši: Potrebna viza Diplomatski i službeni pasoši: Potrebna viza Maksimalan boravak: 90 dana Zahtev za...

Palau – vizni režim

Da li je potrebna viza državljanima Palau za ulaz u Srbiju: Obični pasoši: Nije potrebna viza Diplomatski i službeni pasoši: Nije potrebna viza Maksimalan boravak: 90 dana Mogu...

Odgovori na neka od pitanja koje biste postavili Nemačkoj ambasadi

Dobijamo mnogo Emailova sa pitanjima vezana za Nemačku na koja niste mogli ili niste uspeli da pronađete odgovore. Pa da pokušamo da vam pomognemo...

USA vize dele se na dve osnovne kategorije

USA vize dele se na dve osnovne kategorije: 1. Useljenicke (Immigrant) vize, 2. Privremene (Non-immigrant) vize Useljenicke (Immigrant) vize omogucavaju trazenje USA drzavljanstva nakon sto se ispune...
- Advertisement -

Više članaka kao ovaj

Marketing