Izvoz u SAD bez carine – šansa za srpske privrednike

Morate pročitati

Putno osiguranje za Crnu Goru

Pred put u inostranstvo potrebno je pribaviti putno osiguranje, jer u koju god zemlju da pođete radi odmora ili...

Turistički aranžmani u inostranstvu ubuduće će se plaćati po zvaničnom srednjem kursu dinara

Prilikom isticanja cene i naplaćivanja turističkih aranžmana u inostranstvu ubuduće će se primenjivati zvanični srednji kurs dinara. To je propisano...

Nemačka usvojila novi Zakon o useljavanju koje će važiti i za radnike iz Srbije

Novi nemački zakon o useljavanju olakšaće zapošljavanje građana drugih država, čak i onih koji dolaze iz država koje nisu...
Marketing

Privrednici iz Srbije na američko tržište odnedavno bez carine mogu da izvoze automobilske delove, smrznuto voće i povrće, lovačko oružje i municiju, a to su, rekao je danas šef ekonomskog odeljenja Ambasade SAD u Beogradu Džeremi Long, grupe proizvoda koje su se tradicionalno u prošlosti najviše prodavali u SAD.

Privrednici iz Srbije na američko tržište odnedavno bez carine mogu da izvoze automobilske delove, smrznuto voće i povrće, lovačko oružje i municiju, a to su, rekao je danas šef ekonomskog odeljenja Ambasade SAD u Beogradu Džeremi Long, grupe proizvoda koje su se tradicionalno u prošlosti najviše prodavali u SAD.

Na listu proizvoda koji ne podležu carini, kako je rekao savetnik predsednika Privredne komore Srbije Veljko Jovanović nalazi se 5.000 proizvoda.

“SAD prepoznaje zemlje koje su ekonomski u razvoju i daju im priliku da određene proizvode izvoze bez carina”, istakao je Jovanović.

Long kaže da su automobilski delovi, smrznuto voće i povrće i lovačko oružje i municija bile tri grupe najznačajnijih proizvoda, ali da je bilo još onih koji su se izvozili na tržište SAD.

On je uoči današnje konferencije “Bescarinski uvoz u Ameriku – sve o GSP sistemu” kazao da je bescarinski izvoz u Ameriku – GSP program veoma važan sistem koji koji omogućava da se poveća razmena roba između SAD i mnogih zemalja u svetu, uključujući i Srbiju.

“To je sistem koji pogoduje obema stranama da se razvijaju dalje. Nešto što pomaže trgovinsku razmenu svakako pomaže da se poveća zaposlenost i u SAD i Srbiji. I zato želimo da se postaramo da što više ljudi u Srbiji čuje na koji način mogu da koriste ove trgovinske preferencijale i da povećaju trgovinsku razmenu sa Amerikom”, rekao je Long.

Prema Jovanovićevim rečima, američko tržište ima veliku “usisnu moć”, te da nije pitanje da li tamo možemo da izvozimo.

“Većina roba koja je i sada na tom tržištu može da ima veći izvoz. Puno smo pričali o poljioprivredi, ima i onih proizvoda iz namenske industrije koji se već tradicionalno izvozi. Apelujemo na ljude da dođu i raspitaju se kod nas o uslovima poslovanja na tom tržištu, da se opreme adekvatnim papirima, sagledaju realno svoje kapacitete i koliko je njihov proizvod zaista konkurentan”, kaže Jovanović.

Na pitanje da li je naš proizvod konkurentan, Jovanović ističe da jeste, ali da uvek treba razmišljati i o količinama i tome koji su rokovi dospeća.

“Takođe treba razmišljati i o tome da li u kontinuitetu možemo da pružimo određene količine, to je ono što čini konkurentnost”, navodi.

Ističe i da pažnja treba da bude na malim i srednjim preduzećima koja treba da naprave proizvode koji su konkurentni, a koji će “zauzeti neke male niše”.

“I mislim da nam je šansa, o bilo kom sektoru da pričamo, u regionalnom nastupu. Pričamo o državama koje u okviru CEFT-e imaju međusobno najveću razmenu i imaju sličan stepen razvoja privrede. Te države ako bi nastupile zajedno na tržištima koje su tih kapaciteta kao što je američko, kinesko, rusko zajedno imaju zaista veću šansu”, rekao je Jovanović.

Marketing
IzvorTanjug
Marketing

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovde unesite svoje ime

Marketing

Vizni režim

Palau – vizni režim

Da li je potrebna viza državljanima Palau za ulaz u Srbiju: Obični pasoši: Nije potrebna viza Diplomatski i službeni pasoši: Nije...

Odgovori na neka od pitanja koje biste postavili Nemačkoj ambasadi

Dobijamo mnogo Emailova sa pitanjima vezana za Nemačku na koja niste mogli ili niste uspeli da pronađete odgovore. Pa da pokušamo da vam pomognemo...

USA vize dele se na dve osnovne kategorije

USA vize dele se na dve osnovne kategorije: 1. Useljenicke (Immigrant) vize, 2. Privremene (Non-immigrant) vize Useljenicke (Immigrant) vize omogucavaju trazenje USA drzavljanstva nakon sto se ispune...

Počeo sa radom počasni Konzulat u Volosu, Grčka

U hotelu Volos Palas u Volosu, svečano je obeležen početak rada Konzulata Republike Srbije na čelu sa počasnim konzulom Simeonom Comokosom. Otvaranju Počasnog konzulata prisustvovali...

Otvoren počasni konzulat Srbije u Antaliji

U prisustvu ministara spoljnih poslova Republike Srbije i Republike Turske, Ivice Dačića i Mevluta Čavušoglua, u Antaliji je otvoren konzulat Republike Srbije na čelu...
- Advertisement -

Više članaka kao ovaj

Marketing