Japanci uče da spremaju srpska jela

Hofu
Tijana Nigato iz Ambasade Srbije

22 profesionalna kuvara restorana i hotela u gradu Hofu naučili su da spremaju srpska tradicionalna jela – gibanicu, sataraš, Karađorđevu šniclu i kolače sa suvim šljivama, zahvaljujući časovima kulinarstva koje im je držala Tijana Nigato iz Ambasade Srbije u Japanu.

Događaj je snimio japanski državni javni servis NHK, čiji je petominutni prilog emitovan istog dana u Jamagući prefekturi. O času kuvanja izvestio je i japanski dnevnik Mainići šimbun koji je preneo izjavu menadžera lokalnog restorana “Ueda”:

“Ništa ne ometa ukus samih namirnica, svakako bih hteo da ova jela služim u svom restoranu”.

Već po treći put Nagato je održala čas kuvanja u Hofuu, zahvaljujući čemu se u desetak osnovnih i srednjih škola grada periodično služi srpski meni za školski ručak. Poslednji put, jela iz Srbije služena su u školama na Sretenje 15. februara ove godine.

Pored časa kuvanja, predstavnica Ambasade Srbije posetila je i Osnovnu školu “Sava” u centralnom delu grada, koja nosi ime po istoimenoj gradskoj reci. Škola sarađuje sa školom “Sveti Sava” u Sremskoj Mitrovici.

Nagato je odgovarala na pitanja učenika prvog, drugog i petog razreda i držala prezentaciju Srbije na japanskom jeziku za 150 učenika. Lokalni dnevnik „Jamagući šimbun” pisao je da je japanska škola započela razmenu sa školom istog imena u Srbiji, te da su u maju poslati crteži i kaligrafski radovi dece iz Hofua, a iz srpske škole su stigli suveniri.

Grad Hofu je određen da bude grad domaćin odbojkaškoj reprezentaciji Srbije na Olimpijskim igrama u Tokiju 2020. godine.

1 KOMENTAR

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovde unesite svoje ime