Jermenija – Bezbednosni rizici, zdravstvena situacija, transport i druge korisne informacije

Morate pročitati

Putno osiguranje za Crnu Goru

Pred put u inostranstvo potrebno je pribaviti putno osiguranje, jer u koju god zemlju da pođete radi odmora ili...

Turistički aranžmani u inostranstvu ubuduće će se plaćati po zvaničnom srednjem kursu dinara

Prilikom isticanja cene i naplaćivanja turističkih aranžmana u inostranstvu ubuduće će se primenjivati zvanični srednji kurs dinara. To je propisano...

Nemačka usvojila novi Zakon o useljavanju koje će važiti i za radnike iz Srbije

Novi nemački zakon o useljavanju olakšaće zapošljavanje građana drugih država, čak i onih koji dolaze iz država koje nisu...
Marketing

Putovanje u Jermeniju

ULAZAK I IZLAZAK IZ ZEMLJE

Građanima Srbije je za ulazak u Jermeniju potreban važeći pasoš i jermenska viza, koja se može dobiti i na graničnim prelazima.

Iznosi taksi za vize su:

  • jedan ulaz, boravak do 21 dana – 6,00 evra;
  • jedan ulaz, boravak do 120 dana – 30 evra;
  • više ulaza, boravak do 60 dana, važi 6 meseci – 39 evra;
  • više ulaza, boravak do 120 dana, važi do 1 godine – 79 evra;
  • tranzit, jedan ulaz – 20 evra;
  • tranzit, više ulaza – 35 evra.

Vize za decu do 18 godina starosti se ne naplaćuju. Zahtev za vizu za Jermeniju može se podneti i elektronskim putem na ovom sajtu.

U slučaju podnošenja zahteva na ovaj način, taksa se može platiti kreditnim karticama (American Express, Master Card, Visa, Diner’s Club).

Pored graničnog prelaza na aerodromu u Jerevanu, postoje i drumski granični prelaz na granici sa Gruzijom (4 prelaza) i sa Iranom (jedan prelaz, ali se taj pravac ne preporučuje, jer vodi kroz uzak deo teritorije Jermenije između dva dela Azerbejdzana). Kopnene granice sa Azerbejdzanom, azerbejdzanskom autonomnom republikom Nakhičevan i Turskom su zatvorene.

Ukoliko se putuje automobilom, potrebno je imati u vidu da Jermenija nije među zemljama u kojima važi sistem međunarodnog osiguranja – Zelena karta (Green Card), te je neophodno kupiti autoosiguranje za ovu zemlju. Premija osiguranja zavisi od snage motora, starosne dobi i vozačkog staža vozača.

TRANSPORT

Najvažniji aerodrom u Jermeniji je u glavnom gradu Jerevanu, preko koga se, pored kopnenih graničnih prelaza sa Gruzijom, vrši međunarodni prevoz putnika.

Putna i železnička mreža nisu razvijene, iako je javni transport izuzetno jeftin. Putovanja noću i u zimskim mesecima se ne preporučuju.

BEZBEDNOST

Bezbednosna situacija u Republici Jermeniji je stabilna. Međutim, postoje bezbednosni rizici u graničnom pojasu sa Azerbejdžanom. Gađanima Srbijese ne preporučuje poseta teritoriji Nagorno Karabaha i okolnim okruzima, zbog čestog kršenja primirja na liniji kontakta u ovoj oblasti.

Jermenija se nalazi na izuzetno seizmički aktivnom području, te su zemljotresi i klizišta česti. Takođe, treba izbegavati oblast oko grada Metsamora (oko 30 km jugozapadno od Jerevana) zbog mogućeg zračenja iz nesigurne nuklearne elektrane, koja je još uvek u pogonu i pored stalnih zahteva nadležnih međunarodnih agencija za njenim zatvaranjem.

Telefoni za hitne slučajeve su: vatrogasci 101, policija 102, hitna pomoć 103.

ZDRAVSTVENA SITUACIJA

I pored većeg broja stručnog osoblja, opremljenih bolnica je malo i nalaze se uglavnom samo po većim gradovima. Tržište lekova je dobro snabdeveno, ali se kvalitet lekova razlikuje.

NOVAC

Nacionalna valuta Jermenije je drama (u januaru 2017. godine: 1 evro = 515 drama, 1 američki dolar = 486 drama). Najpoznatije kreditne i debitne kartice se retko koriste, jedino u Jerevanu u većim hotelima i restoranima.

Srbija-Jermenija
Srbija-Jermenija udaljenost

Marketing
Marketing

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovde unesite svoje ime

Marketing

Vizni režim

Palau – vizni režim

Da li je potrebna viza državljanima Palau za ulaz u Srbiju: Obični pasoši: Nije potrebna viza Diplomatski i službeni pasoši: Nije...

Odgovori na neka od pitanja koje biste postavili Nemačkoj ambasadi

Dobijamo mnogo Emailova sa pitanjima vezana za Nemačku na koja niste mogli ili niste uspeli da pronađete odgovore. Pa da pokušamo da vam pomognemo...

USA vize dele se na dve osnovne kategorije

USA vize dele se na dve osnovne kategorije: 1. Useljenicke (Immigrant) vize, 2. Privremene (Non-immigrant) vize Useljenicke (Immigrant) vize omogucavaju trazenje USA drzavljanstva nakon sto se ispune...

Počeo sa radom počasni Konzulat u Volosu, Grčka

U hotelu Volos Palas u Volosu, svečano je obeležen početak rada Konzulata Republike Srbije na čelu sa počasnim konzulom Simeonom Comokosom. Otvaranju Počasnog konzulata prisustvovali...

Otvoren počasni konzulat Srbije u Antaliji

U prisustvu ministara spoljnih poslova Republike Srbije i Republike Turske, Ivice Dačića i Mevluta Čavušoglua, u Antaliji je otvoren konzulat Republike Srbije na čelu...
- Advertisement -

Više članaka kao ovaj

Marketing