Južna Koreja – Bezbednosni rizici, zdravstvena situacija, transport i druge korisne informacije

Južna Koreja – Bezbednosni rizici, zdravstvena situacija, transport i druge korisne informacije

Informacija o Južnoj Koreji

ULAZAK I IZLAZAK IZ ZEMLJE

Građani Srbije mogu bez vize tranzitirati ili boraviti iz turističkih razloga na teritoriji Republike Koreje u periodu do 90 dana.

Za duži boravak, studiranje i slično neophodno je prethodno pribaviti vizu u diplomatskom predstavništvu Republike Koreje.

Ne traži se potvrda o vakcinaciji, niti posedovanje zdravstvenog osiguranja.


Republika Koreja je uvela sistem biometrijske pogranične kontrole na svim graničnim prelazima. Kontrola podrazumeva uzimanje skeniranih otisaka oba kažiprsta i lica. Od ove procedure izuzimaju se osobe mlađe od 17 godina, diplomate i zvanični predstavnici stranih vlada i međunarodnih organizacija i članovi njihovih porodica, kao i osobe koje dolaze na poziv državnih organa (centralne administracije).


Uveli su novi sistem kontrole sprejeva, tečnosti i gelova (LAG) na međunarodnom aerodromu Inčon – Seul, na posebnim punktovima za međunarodne transfere. Kontrola se vrši sredstvima za detekciju eksploziva (LED), i podleže joj i roba kupljena u Duty free prodavnicama i avionima, a zapakovana je standardizovane providne kese.

Roba koja nije zapakovana u navedene kese, odnosno prema standardima ICAO, kao i ona za koju se posumnja da sadrži eksplozivne materije, biće oduzeta. Od novog sistema izuzimaju se sprejevi, tečnosti i gelovi koji služe za ličnu upotrebu i čija količina ne prelazi 100 ml, a zapakovani su u providnu plastičnu kesu.


Granicu između Severne i Južne Koreje (Demilitarizovanu zonu – DMZ) nije moguće preći kopnenim putem, niti direktno iz jedne zemlje u drugu ući vazdušnim ili morskim putem.

Kada pričamo o unošenju i iznošenju novca u gotovini, sumu u lokalnoj valuti ili stranim valutama koja iznosi 10.000 ili više američkih dolara, neophodno je pri ulasku u zemlju prijaviti carinskim organima. Isto tako za iznošenje sume veće od 10.000 ili više USD potrebno je dobiti prethodnu dozvolu Centralne Korejske banke.

Sve međunarodne platne kartice koje se izdaju u Srbiji važe i u Republici Koreji.

Akciznu robu u vrednosti do 400 USD moguće je uneti bez carinjenja. U takvu robu spadaju kamere i druga elektronska oprema, proizvodi od kože, parfemi, nakit, satovi, sportska oprema i drugi lični predmeti. Putnici preko 20 godina starosti imaju pravo da unesu 1 litar alkoholnog pića, a oni preko 19 godina 200 cigareta.

Kućni ljubimci, kao i sve vrste životinjskih i biljnih produkata, pri ulasku u Republiku Koreju moraju imati validne sertifikate koje su izdali državni organi zemlje porekla. Takođe se zahteva vakcinacija kućnih ljubimaca šest meseci pred ulazak i predviđen je karantin u trajanju od deset dana.

TRANSPORT

Republika Koreja ima devet međunarodnih aerodroma, ali je glavni ulaz za posetioce iz Evrope i drugih prekomorskih zemalja aerodrom Inčon (Incheon), koji je udaljen oko 65 kilometara od Seula.

Republika Koreja je avionski povezana sa gotovo svakim većim gradom u svetu. Oko 37 međunarodnih avionskih kompanija redovno operiše na području Republike Koreje sa preko 1.500 letova nedeljno.
Domaću putnu infrastrukturu – avionski, železnički, autobuski, brodski i automobilski saobraćaj karakteriše kvalitet koji je iznad prosečnog evropskog i svetskog standarda.

Privremeni ulazak sa privatnim automobilom je moguć jedino trajektnim vezama uz standardna međunarodna dokumenta za vozila i ca međunarodnom vozačkom dozvolom. Saobraćajni propisi su identični evropskim, a kazne za prekršaje su visoke. Kompletan saobraćaj u gradovima i na putevima je gotovo u potpunosti pokriven kamerama i prekršioci propisa se lako i brzo identifikuju.

BEZBEDNOST

Ukoliko je nephodno da putujete na Korejsko poluostrvo, savetuje se izbegavanje boravka u pograničnom pojasu (demilitarizovana zona). Treba, takođe, izbegavati proteste i demonstracije koji imaju dodirnih tačaka sa krizom.

U slučaju pogoršanja bezbednosne situacije, treba kontaktirati Ambasadu Srbije u Seulu.

ZDRAVSTVENA ZAŠTITA

Iako se ne traži posedovanje zdravstvenog osiguranja, preporučuje se putno osiguranje, jer su cene zdravstvenih usluga visoke.

Telefon hitne medicinske pomoći je 119 i radi 24 časa, svoje usluge pruža besplatno.

Strancima je na raspolaganju i xitni medicinski informativni centar, koji se dobija pozivanjem broja 1339. Na ovom broju mogu se dobiti praktični medicinski saveti na engleskom jeziku.

S obzirom na jezičku barijeru, dobro je imati kod sebe i broj telefona 1588-5644. Biranjem ovog broja stupa se u kontakt sa grupom dobrovoljaca koja poznaje više jezika (ne i srpski) i besplatno pomaže da se reše nastali problemi bilo koje vrste.

Primetna je tendencija porasta nivoa zagađenja vazduha tzv. finom prašinom (“yellow dust”). Ovi nivoi se mere svakodnevno, o čemu se stanovništvo obaveštava putem sredstava javnog informisanja i odgovarajućih internet aplikacija. U slučaju vrednosti koje se smatraju nepovoljnim za zdravlje, sugeriše se nošenje zaštitnih maski, koje su jeftine i lako dostupne (apoteke, dragstori, tržni centri, aerodromi, autobuske i železničke stanice).

Primetna je tendencija porasta nivoa zagađenja vazduha tzv. finom prašinom („yellow dust”). Ovi nivoi ce mere svakodnevno, o čemu ce stanovništvo obaveštava putem sredstava javnog informisanja i odgovarajućih internet aplikacija. U slučaju vrednosti koje ce smatraju nepovoljnim za zdravlje, sugeriše ce nošenje zaštitnih maski, koje su jeftine i lako dostupne (apoteke, dragstori, tržni centri, aerodromi, autobuske i železničke stanice).

NOVAC

Zvanična valuta je korejski von, koji se izdaje u apoenima od 1.000, 5.000, 10.000 i 50.000 i kovanicama od 10, 50, 100 i 500. Radno vreme banaka je od 9.00 do 16.00 časova, osim vikendom, međutim automati za novac rade 24 sata. Plaćanje je moguće isključivo u nacionalnoj valuti – vonima. Zbog dnevnih promena kursa i tendencije jačanja vona u odnosu na evro i druge valute, korisno je pre putovanja proveriti tekući devizni kurs.

OSTALO

Samo mobilni telefoni najnovije generacije mogu koristiti roming u Južnoj Koreji, ali je na svakom aerodromu u odgovarajućim poslovnicama mobilnih operatera problem moguće rešiti brzo i po prihvatljivim cenama.

Korisni su sajtovi Korejskog kulturnog i informacionog servisa korea.net, Korejske turističke organizacije visitkorea.or.kr i Korejske trgovinsko-investiciono promotivne agencije kotra.or.kr.

Srbija-Južna Koreja

Srbija-Južna Koreja udaljenost